Burun düşmesi neden olur?
Burun düşmesi tabiri burun estetiği ameliyatından sonra kalkık olan burun ucunun aşağıya doğru inmesi durumunda kullanılır. Burun estetiği doğru yapılırsa, burun ucunda düşme meydana gelmez. Ancak ameliyat sırasında burun ucunda bulunan kıkırdak çatının teknik bir hata sonucunda korunması gerekli yerlerden kesilmesi durumunda oluşabilir. Burun ameliyatından dolayı, meydana gelen ödemin sonrasında burun ucu bir miktar aşağıya doğru inebilir. Yapılan burun estetiğinin üzerinden geçen yılların ardından burun ucunun biraz aşağıya doğru düşmesinin sebebi ise, deri altı dokusunda incelme, derinin yaşlanması ve elastik liflerde olan azalmanın sonucunda meydana gelebilir. Ancak bu genellikle nadir olarak rastlanan bir durumdur. Genellikle burun düşmesi hatalı yapılan ameliyatlarda kıkırdak dokunun gerektiği gibi korunmamasından dolayı oluşur. Burun yüzde olan önemli bir estetik yapı olarak tanımlanır. Burnun yapısı ve karakteri gerçek anlamda burun ucunun duruşu ve şekliyle yakından alakalıdır. Bu yüzden kişilerin bununla karşı karşıya kalması, kişilerin dış görünümünü olumsuz etkileyen bir unsurdur. Yapılan araştırmalara göre rinoplasti yani burun estetiği olmak isteyen kişilerde % 72 oranında burun düşüklüğü bulunduğunu göstermektedir.
Burun düşmesi nasıl gerçekleşir?
Burun çatısının iç kısmında bu yapıyı gerektiği gibi tutan ve destekleyen bazı anatomik yapılar bulunur. Bu yapılarda olan zayıflık burun düşmesinin yaşanmasını sağlar. Burun ucunun içinde 2 tane kanat kıkırdağı (alar kartilaj) yer almaktadır. Burun kanatlarından başlayarak, burun ucunun ortasına doğru uzanmış olan bu kıkırdak yapılar, burun deliklerini ikiye ayıran kolumella adındaki kısmın içinde aşağıya doğru uzanmaktadır. Yani burnun kanat kıkırdakları burunda dış ayak ve iç ayak olarak iki bölümden meydana gelir. Bu iki ayağın birbirine bağlantı noktasında kıkırdak daralıp, iç ayaklar birbirine yaslanarak, aşağıya kolumella içine doğru uzanmaktadır. Burun estetiği ameliyatı uygulanırken bu kanat kıkırdaklarının iki ayağının bağlantı tarafının kesilmesi ya da birbirinden ayrılması durumunda, burun ucu bölümü aşağıya doğru düşer. Tıbbi olarak bu oluşan durum burun düşmesi olarak adlandırılır. Yani burun ucunun dik olarak durmasını sağlayan iç ayaklar ve dış ayakların birbirine olan bağlantısı kesildiğinde, burun kanatları orta kısımda olan destekten mahrum kalır ve burun ucu kanatlarıyla birlikte aşağıya doğru iner.
Burun düşmesi önlemek için ne yapılmalıdır?
Uygulanan burun estetiği ameliyatı sırasında burun kanat kıkırdaklarının iç ayakları ve burun ucu kolumella, burnun orta kısmı olan septumdan tamamen ayrılır. Ameliyatta burun ucunun kaldırılması durumunda, kaldırma oranı kadar kıkırdak doku ve mukoza kesilip çıkarılmalıdır. Bu kesme ve çıkarma oranı burun ucunun ne kadar kaldırılacağını belirleyen unsurdur. Aslında burun ucunun kaldırılma miktarı, ameliyatta milimetrik şekilde ayarlanır. Ameliyat bittikten sonra burun ucu kanat kıkırdaklarının iç ayakları septum kıkırdağına dikilir. Burun düşmesine sebep olan temel etken bu dikişlerle ilgilidir. Bu yüzden burun estetiği ameliyatının, bu konuda uzman olan kişilerce uygulanması gerekir.