Burun estetiğinde hangi teknikler kullanılmaktadır?

burunBurun estetiği farklı teknikler kullanılarak yapılır. Bu yöntemler hastanın durumuna, burun için yapılan işlemlere ve doktorun tercihine bağlı olarak değişir.

Kapalı rinoplasti ve türleri nelerdir?

Kapalı burun estetiği iki farklı teknikte uygulanır. İlk gruptaki ameliyatta burun ucu kıkırdakları görülmeden sadece burun kanat kıkırdağının üst tarafından 3-5 mm kadar bir parça çıkarılır. Burun kemeri alınarak, kemikler daraltılır. Burada kıkırdak greftler fazla kullanılmadan, 1-2 saatte işlem tamamlanır. Diğer grupta burun ucu kıkırdaklarına deliklerin içinden doğurtma işlemi yapılır. Açık tekniklerle burun kemeri alınır ve burun ışıkları rekonstrükte yapılır.

Kapalı burun estetiğinde körleme yapılır mı?

Burun ucu kıkırdaklarının görülmeden uygulandığı ameliyatta kontrol daha zordur. Tüm bölgeler gözle görülerek, doğurtma tekniği uygulanır. Açık yapılan ameliyatta tüm kıkırdaklar geniş bir açıyla görünerek yapılırken, kapalı yapılan ameliyatta burun cildi ve kıkırdaklar bütün olarak görülür. Bu yöntemde geri dönüşler yani kemerin biraz daha alınması, kalkıklığın biraz daha indirilmesi gibi işlemler daha başarılı uygulanır.

Açık ve kapalı yapılan ameliyatların hangisi tercih edilmeli?        

Plastik cerrahlar genellikle bu yöntemlerin birisine daha hâkimdir. Cerrahın tercih ettiği yöntemin dışındakini seçmek doğru değildir. Çünkü bu yöntemde başarılı olan, buna hâkim olan cerrahın ameliyatı daha başarılı olacaktır.

Açık ve kapalı rinoplasti yöntemlerinin hastalara sağladıkları

Burun estetiği olan bir hastada;

  • Doğallık sağlayacak burun ışık ve gölgeleri bulunmalıdır
  • Burun normalde olduğu gibi yumuşak olmalıdır
  • Burunda uyuşukluk olmamalıdır
  • Ameliyat sonrasında hasta rahatlıkla burnunu sümkürebilmeli, sıkabilmeli, parmağıyla temizlerken ağrı olmamalıdır
  • Çevreden anlaşılacak kadar ameliyat izi olmamalıdır
  • Burun estetiğinde kapalı yöntemle tecrübeli bir cerrah, açık yöntemle elde edilecek başarıyı sağlayabilmelidir. Bu nedenle herkeste açık yöntem uygulanmamalıdır.
  • Başarılı bir şekilde uygulanan kapalı burun estetiği, iyi bir açık burun estetiğinin sonucuna, daha düşük burun ucu ödemiyle ulaşabilmelidir.
  • Kapalı yöntemde daha az kıkırdak greftine ihtiyaç duyulur. Yapılan ilk burun estetiğinde septum kıkırdağı kullanılırsa, ikinci kez burun estetiği uygulanacak hastaya kulaktan ya da kaburgadan kıkırdak almak gerekecektir.
  • Burun estetiği ameliyatında burun ucu kıkırdakları görülerek yapılan ameliyatlar daha başarılı olacaktır. Bu nedenle kapalı yöntemde burun ucu doğurtma tekniği daha uygun olacaktır.
  • İkinci kez yapılacak burun estetiğinde çeşitli sorunlar olabilir. Burun ucunda sorun yoksa sadece burun sırtı sorunluysa, bu kapalı teknikle burun ucuna dokunulmadan çözülmelidir. Bu açık yöntemle yapılırsa, burun ucu görünümü riske atılabilir.
  • Burun ucundaki sorun fazla değilse, doğurtma tekniği kullanılabilir.
  • Burun ucunda fazla sorun olduğunda, açık yöntem tercih edilmelidir. Yeni baştan kulak ya da kaburga kıkırdağı kullanılarak, burun ucu şekillendirme yapılacaksa açık yöntemle ameliyat tercihi yapılmalıdır.
  • Burun estetiğinde her zaman açık teknik kullanılırsa, iyileşme süreci uzar ve ödem daha fazla olur. Bu şekilde oluşturulan burun yapısı daha serttir.
  • Burun estetiğinde burun küçültme yapıldığında, içeriden kemik ve kıkırdak doku çıkarılır. Bu bölgede cilt ve iç kırmızı deri fazlalığı oluşur. Bu çıkartılmadığı için, burun yapısına adapte olması beklenir. Bazı durumlarda içerdeki fazlalıklar büzüşmeyerek kalınlaşır. Bu durum hastada nefes alma sorunlarına neden olur. Kapalı teknikte deri fazlalıkları bulunan yerlerden ameliyat yapıldığından, dikiş öncesi fazlalıklar çıkarılır. Bu sayede nefes alma sorunları oluşmaz.
  • Kapalı yöntemle yapılan burun estetiğinde burun tendonu kesilmeden ameliyat yapıldığından, burun ucu düşmesi riski azalır. Açık teknikte yapılan ameliyatta burun tendonunun kesilmesi zorunlu olduğundan, burun düşmesi riski fazla olur. Bu daha sonradan onarılabilir. Burun tendonu burun ve dudak kasları arasında olan biraz elastik, fakat güçlü bir yapıdır. Bunun sayesinde burun ucunun yumuşaklığı sağlandığı gibi, ayakta durmasına yardımcı olunur.

Bir Cevap Yazın