Burun eti ameliyatı nasıl yapılır?
Burun eti ameliyatı burun etlerinin büyümesiyle meydana gelen solunum sorunlarının tedavi edilmesi ve büyümüş olan burun etlerinin küçültülmesi amacıyla yapılmaktadır. Burun etleri burun boşluğunun her iki yanında olan, solunan havayı nemlendiren, arıtan ve ortama uygun şekilde ısıtan dokulardır. Önden arkaya doğru temizlik işlemini gerçekleştirirler. Burun etleri kullanılan ilaçlarla, alerjilerle, enfeksiyonlar ve dış etkiler sebebiyle büyüme gösterebilir. Burun etlerini küçültmek için uygulanan ameliyatlar farklı şekillerde uygulanmaktadır. Burun fonksiyonlarının yerine getirilmesi için önemli bir yere sahip olan burun etleri ameliyat yapılırken gerektiği kadar çıkartılmalıdır. Tamamen kesilmesi ve çıkartılması son derece zararlıdır. Geçmişte uygulanan cerrahilerde burun fonksiyonlarında bozulma, burun içi yapısında kuruma, enfeksiyon, kabuklanma ve yanma gibi etkiler oluşmaktaydı. Günümüzde yeni geliştirilmiş yöntemlerde dış yüzey mukozasına zarar verilmemektedir. Burun içindeki septumda olan eğriliklerde de burun pasajında bulunan etlerde büyüme oluşmaktadır. Bu sebeple septum deviasyon ameliyatları sırasında solunumda iyi sonuçlar alabilmek için, burun pasajında olan etler küçültülmektedir. Bu yapılmadığı zaman eğriliği düzeltilen septum yüzünden geniş olan alan daralacak ve burun etleri yani konkalar küçültülmediğinden tıkanıklar meydana gelecektir.
Burun eti ameliyatı ne zaman yapılır?
Burun etlerinin büyümesi yüzünden şikayetlerin giderilmesi için yapılan ameliyat hastaları rahatlatır. Burun açıcı spreylerin uzun süre kullanılmasıyla oluşan hastalıkların tedavisinde, hastanın toleransını arttırabilmek için yapılır.
Burun eti ameliyatı hangi yöntemlerle yapılır?
Radyo frekans yöntemiyle burun eti ameliyatı: Yapılan ameliyat genel ya da lokal anestezi altında uygulanabilir. Burun eti dokusuna fazla enerji verilmeden akımı kesen ve doku direncini ölçen modern radyo frekans aletlerle herhangi bir komplikasyon oluşmadan ameliyat uygulanır. Bazı durumlarda burun etlerinin arka bölümünün kesilmesi gerekli olabilir. Burun eti mukozası altında olan damar içerikli dokuların içerisine bir cihazla radyo frekans enerjisi verilerek, dokularda oluşan ısı hasarıyla büzülme ve sertleşme sağlanıp, iyileşme meydana gelir. Yapılan işlem sonrasında 2-3 hafta içinde oluşan sert doku etlerde küçülme sağladığı gibi, genişlemeleri de önler. Bu ameliyat genellikle bir kaç dakikada tamamlanır. Eğer burunla alakalı başka ameliyatlar yapılıyorsa, bu süreç biraz uzayabilir. Hastalarda damar sorunları yoksa tampon kullanılmadan ameliyat yapılabilir.
Endoskopik burun eti ameliyatı: Burun eti altında olan dokular ve kemiğin kısmen çıkarıldığı bir işlemdir. Burun eti büyümesinde kemiğin etkili olduğu durumlarda, radyo frekans yöntemiyle istenilen sonucun alınamamasında, burun etlerinin aşırı büyümesinde ya da deforme olması halinde tercih edilir. Genel anestezi altında yapılan ameliyat, mikro debrider teknolojisi ile yapıldığı için 5-10 dakika sürer. Mukoza bütünlüğünü bozmayacak cihazlar kullanıldığı için, tampon kullanımı gerektirmez. Hastaların ameliyat sonrasında kanama riskine karşı 72 saat dinlenmesi önerilir.
Burun eti ameliyatından sonra yaşananlar nedir?
Ameliyattan sonra burnun ön kısmında ve geniz bölümünde damlama şeklinde veya sızıntı gibi kanama oluşabilir. Bu süreçte kafa içi basıncının azaltılması için, baş vücuttan daha yukarıda tutulmalı, yatarken bile bu pozisyonla yatılmalıdır. Hastanın bulunduğu odanın sıcaklığına ve yüzünü yıkadığı suyun sıcaklığına özen gösterilmelidir. Fazla sıcak ortamdan kaçınılması gerekir. Sıcak damarlarda genişlemeye sebep olacağından, kanama riski artacaktır. Hastanın tansiyonunu yükseltebilecek aktivitelerden kaçınması gerekir. Burun içinin okyanus suyu ya da tuzlu suyla yıkanması da fayda sağlar.