Burun kanması kötü müdür?
Özellikle yaz aylarında sıkça görülmeye başlayan burun kanaması, kişilerde denge bozukluğunu meydana getirir. Herkesin en azından hayatında bir iki kere geçirdiği burun kanaması, bazılarında kronik bir hastalık halini almıştır. Peki ama burun durup, dururken neden kanıyor? Burun içerisinde bulunan damarların çok hassas olması, kanamaların meydana gelmesine sebep oluyor. Yani bu tabakların en ufak bir darbeye veya rahatsızlığa maruz kalması halinde, burun kanaması söz konusunu olabiliyor.
Yaz aylarında meydana gelen kanamalar, sanıldığı gibi kötü kanamlar değil. Bunlar damarları koruyucu tabakanın esnekleşmesinden dolayı meydana gelen kanamalardır. Burun yapısı eğik olan kişilerde, kanamalar daha fazla meydana gelir. Bu nedenle burunu sık kanayanların orta burun taraflarında yamukluk olduğu düşünülür. Bu rahatsızlığı olan kişiler, kulak, burun, boğaz anabilim cerrahisine başvurarak, burundaki sorunu ortadan kaldırabilirler. Burun kanaması tansiyonun yükselmesi halinde de görülür. Kan basıncının yükselmesi halinde, kan en az korunduğu yerden yani burundan dışarıya çıkmaya çalışır. Bu gibi kanamalarda alarm verici bir nitelik göstermez. Nezle, grip gibi burunla alakalı rahatsızlıklarda da kanamalar meydana gelebilir. Bunlardan önemsiz kanamalardır.
Kanmayı riskli yapan faktörler neler?
Burun kanaması risk taşımaz ama bazı durumları bunun dışında tutmak gerekiyor. Eğer burun ile alakalı hastalıklardan dolayı kanam söz konusu değilse veya sıcaktan burnunuz kanamıyorsa, bir değerlendirme yapmanız gerekir. Mesela kanama nefes almanıza engel oluyorsa, büyük bir sorun iç organlarda başlamıştır demek. Şiddetli darbe sonrası kanayan burun da risklidir. Çünkü kanın durmaması söz konusu olabilir. Bu durumda da tıbbı müdahale şarttır. Yüksek ateş, çarpıntıyla gelen kanamalarda alarm veren cinstendir. Kanamayı durdurduktan sonra yeniden bir kanama söz konusu olduysa, bu durumda da hastaneye gitmeniz de fayda var.