Burun neden tıkanır?
Özellikle kış aylarında birçok insanın ortak sorunu olan burun tıkanması pek çok farklı sebepten kaynaklanabilmektedir. Burun tıkanıklığı yaşanmasının temel sebebi; burun yapısının temeli olan burun kemiğinin duruş pozisyonu ile alakalıdır. Birçok insan yaşantısında fark etmese de insan vücudu iki burun deliğini de aynı anda kullanmaz. Gün içerisinde nefes alıp verirken bazı periyotlarda sağ, bazı periyotlardaysa sol burun deliğinden nefes alınır. Bu sebepten ötürü burunun çatısı olarak kabul edilen burun kemiğinin, iki burun deliğinin tam oradan geçecek şekilde simetrik olması çok önemlidir.
Simetrik olmayan burun kemiği; bir burun deliğinin diğerinden daha dar olmasına neden olarak, gün içerisinde dar burun deliğinden nefes alınmaya çalışıldığında kişinin zorlanmasına neden olur. Bu sebepten insanlar bazı geceler rahat nefes alamadıkları için rahat uyuyamazlar. Bu tür sorunlu gecelerde kişi, dar olan burun deliğininin bulunduğu tarafa doğru yattığından, zaten dar olan burun deliğinin daha aktif bir şekilde kullanılmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak kişi sorunlu burun deliğinden rahat bir şekilde nefes alamadığından, uykusu sıkça bölünmektedir. Genetik olarak burun kemiğinde simetri sorunu olan kişilerin, uzman bir hekime danışarak sorunun niteliğini belirlemesi ve hekim gerekli görürse cerrahi operasyon geçirmesi gerekebilir.
Burun tıkanıklığına neden olan bir başka sebepse, burun akıntısı nedeni ile gelişen tıkanmalardır. Özellikle kış aylarında birçok insanda yaygın olarak görülen mikrobiyal hastalıklar neticesinde gelişen burun akıntısı, kişinin burun deliklerinin tıkanmasına neden olmaktadır. Bu aşamada kişilerin burun sıvılarının katı hale gelmeden, kolay bir şekilde vücut dışına atılabilmesini sağlaması gerekir ki bu durumda sadece yeterli oranda su içerek mümkün olabilmektedir. Yapılan araştırmalar her gün en az 2 litre su içen insanların vücut sıvı dengelerinin sağlanarak, burun akıntılarının çok daha zor katılaştığını göstermiştir. Burunda üretilen mukozanın içerisinde yeteri miktarda su olmaması, burun akıntısının çok kısa bir süre içerisinde katı hale gelmesine ve dolayısı ile burunun hızlı bir şekilde tıkanmasına neden olmaktadır.