Burun tıkanıklığı nasıl giderilir?
Burun tıkanıklığını açmak için önce bunun neden kaynaklandığının bulunması gerekir. İnsan sağlığı için önemli bir yere sahip olan burun, vücutta sağlıklı olarak işlev görmelidir. Bedende solunumun başladığı bir yapı olduğundan, burun tıkanıklığı sorununun bir an önce giderilmesi gerekir. Vücudumuza giren havanın ana kapısı olan burun, aynı zamanda havanın nemlendirildiği, ısısının ayarlandığı, insan sesinin özelliğini ve koku almayı sağlayan bir organdır. Burun tıkanıkları farklı nedenlerden dolayı oluşacağından, tedavi için öncelikle bunun nedeninin bilinmesi gerekir. Tıkanıkların sebebi alerjik etkenler, enfeksiyonlar ve yapısal nedenlerden meydana gelebilir. Bu nedenle bunların tespit edilmesi ve tıkanıklığın damarlara zarar vermeden açılması gerekir.
Burun tıkanıklığı nasıl giderilir?
Yapılması gereken önce tıkanıklığa neden olan etkenin belirlenmesi gerekir. Tıkanıklık enfeksiyon ve alerjik etkenlerden meydana gelmişse, ilaç tedavisi uygulanarak sorun çözülebilir. Antihistaminik ve dekonjestanlar kullanılıp bu rahatsızlıklar tedavi edilebilir. Antihistaminik ilaçların kullanımında uykuya meyilli olanların tehlikeli işlerle uğraşmamaları ve araç kullanmaması tavsiye edilir. Dekonjestanların kullanımında dikkat edilmesi gerekenler kalp atışlarının ve kan basıncının artmasında, idrara çıkmakta zorlanma, yüksek tansiyon sorunu, kalbinde ritim bozukluğu olan ve glokomu bulunan hastalarda kullanılmamalıdır. Alerjik etkenlerden oluşan burun tıkanıklığında kortizonlu ilaçların kullanılması etkili olur. Ancak bunların da doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Bunların dışında burun spreyi kullanarak tıkanıklıklar giderilebilir. Alerji iğnelerinin kullanılması da, sorunu başarıyla çözebilir. Fakat önce hastanın alerjik olduğu maddeleri tespit etmek için, kan ve cilt testlerinin yapılması gerekir. Yapısal nedenlerden kaynaklanan tıkanıklığın tedavisi genellikle cerrahi yolla yani ameliyatla sağlanabilir. Yapısal nedenlerden oluşan tıkanıkların sebepleri;
- Burun kemiğinde kayma olması yani deviasyon olması
- Alt burun etlerinin yani konkalarda büyüme
- Burun çatısında daralma olması yani valv daralması
- Geniz eti büyümesi
- Yaygın burun içi polipleri oluşumu
Burun tıkanıklıklarında yapılan ameliyatlar nelerdir?
- Burun kemiğinin düzeltilmesi için deviasyon ameliyatı: Genel ve lokal anestezi altında uygulanan septoplasti adındaki ameliyatta septumun eğri olan bölümleri çıkarılmakta, bunlar düzeltilerek septumun olması gereken hatta getirilmesi ve burun pasajlarının açılması ile ameliyat tamamlanmaktadır. Septum adındaki yapının düzgün olması halinde sağlıklı nefes alışverişi sağlanır.
- Alt burun etlerinin kısmi olarak alınması ya da radyofrekans uygulaması: Burun tıkanıklıklarının en sık rastlanan sebeplerinden biri burun eti büyümesidir. Burun etleri alt, üst ve ortada üç tane olur. Altta olan etlerde olan büyümeyle burun tıkanıklığı olduğunda, ortadaki etlerde sinüzit atakları ile kronik sinüzit gelişimi başlar. İlaçlarla kontrol altına alınamazsa, cerrahi yolla burun etlerinin fazlalık olan kısımları alınır.
- Burun çatısının açılması, valv cerrahisi: Hastalar burun yan duvarlarında destek olmazsa, nefes alırken burun kanatları içeriye çökeceğinden nefes alamaz duruma gelebilir. Valf darlığı ameliyatının yapılması tek başına olabileceği gibi, septum deviasyonu, burun eti ve estetik burun ameliyatı rinoplastiyle birlikte uygulanabilir. Burun içinden çıkarılan kıkırdaklarla, burun yan duvarları yeniden açılandırılıp tedavi sağlanır.
- Estetik burun cerrahisi: Bazı durumlarda burunda yapılan estetik girişimler sırasında, solunum sorunları da giderilir. Özellikle deviasyon bu ameliyatlarda tedavi edilebilir.
- Geniz eti alınması: Geniz eti büyümesi halinde burun arka bölümünü tıkar ve burun tıkanıklığına neden olabilir. Genellikle çocukları etkileyen bu sorun, ihmal edildiğinde yetişkinlik dönemlerine kadar taşınabilir. Genel anesteziyle geniz etleri kazınır ve bulunduğu yerden çıkarılır. 20-30 dakika süren ameliyattan sonra, bir gün içinde iyileşme izlenir.
- Burun içi poliplerinin medikal ve cerrahi tedavisi: Bu sorun aspirin duyarlılığı ve alerjik astımla birlikte gözlenir. Burunda bilinmeyen nedenlerle üzüm taneciklerine benzeyen, jelle dolu etlerin oluşumu gözlenir. Bunlar hem burun tıkanıklığına, hem de sinüzite sebep olabilir. Bazen sprey tedavisiyle giderilseler bile, genellikle endoskopik yolla alınmaları gerekmektedir.