Buz çiçeği nasıl yetiştirilir?
Buz Çiçeği (Aptenia cordifolia) ve ya Aptenya çiçeği, son derece güzel yaprakları ve çiçeği olan, çok yıllık otsu bir bitki çeşididir. Bitkinin anavatanı Güney Afrika olan bitki tropikal bir bitkidir. Görünümü Bodrum Papatyası’na benzemektedir. Çiçekleri genel olarak ilkbaharın son aylarına doğru kendisini gösterir. Çiçeğin bilhassa yaprakları son derece dekoratiftir. Etli ve parlak yeşil olan bitkinin yaprakları bitkinin görünümüne güzellik katmaktadır. Çiçekleri genel olarak pembe renkli olup, sık dizili minik yapraklardan meydana gelmektedir.
Otsu bir bitki olan çiçek çok yıllıktır. Dalları sürünücü bir karaktere sahip olup yerleri halı gibi kaplamaktadır. Yeşil yapraklar karşılıklı, sürekli, etli ve elips şeklindedir. Çiçekler terminal durumlu, parlak sarı stamenler büyük bir düğme gibi, etrafında kırmızı renkte taç yapraklar bulunmaktadır. Zemini tamamen kaplayan gösterişli çiçekleriyle güzel bir yer örtücü bir bitkidir. Çiçeklenme mevsimi ilkbahar sonu ve yaz olarak bilinmektedir. Buz çiçeğinin boyu 20-30 cm kadardır.
Buz çiçeği genel olarak dış mekanlar için bahçe peyzajında tercih edilmektedir. Bitkinin dalları sürünücü sarılıcı özellikte olduğundan dolayı bahçede açıklık alanları kaplamak için kullanabilecek çok güzel bir bitkidir. Buz çiçeğinin bir diğer adı da öğle çiçeğidir.
Buz çiçeği iklim isteği bakımından incelendiğinde ılıman iklimi seven bir bitki olduğu görülür. Tam güneş seven bitki yarı gölge olan yerlerde de rahatlıkla yetişebilmektedir. Soğuklara çok fazla dayanıklı bir bitki değildir. Bilhassa deniz kenarlarını çok seven bir bitkidir. Toprak isteği bakımından incelendiğinde ise buz çiçeğinin kumlu, hafif killi nemli karakterli topraklarda daha iyi yetiştirildiği görülür. Humus bakımından zengin olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Eğer bahçede süs amaçlı taşlık kısımlar varsa bitkiniz bu alanlarda yetiştirmek daha uygun olacaktır.
Çiçeğin iklim isteklerini karşıladıktan sonra öyle çok fazla özel bir bakım isteyen bir bitki değildir. Yazın sıcak havalarda nemini korumak için su isteğine dikkat edilmesi gerekir. Azar azar ama sık sık sulamak daha iyi sonuç verir, Eğer sulamasına dikkat edilirse yaprakları daha çok büyümektedir. Kışın kuruyan sürgünleri fazla zaman kaybetmeden budamak gerekir.
Buz çiçeği daha çok korunaklı yerlerde yetiştirilmelidir. Kuru kumlu topraklarda, kayalıklarda ve deniz kenarlarında, taşlık alanlarda yetiştirmek daha uygundur. Tuza dayanıklı olduğu bilinmektedir. İlkbaharda alınan çelikler, kumlu kompost içinde köklendirilmektedir. Seralarda tohumla da üretile bilen bir çiçektir. Ancak bu çelik yöntemine göre daha güç bir yöntemdir.
Buz çiçeği aşırı sıcaklarda, oldukça şiddetli yakıcı güneş altında bile susuzluğa çok fazla dayanıklı olan bir bitkidir. Çiçekleri parlak ve canlı siklamen pembesi olan bitki saksılarda aşağı doğru sarkar. Çiçekleri dal ucundan olur ve o dal ikiye ayrılır, daha sonra iki ayrı dal hızla büyür, onlar da uçtan çiçek açar ve ikiye bölünüp hızla büyümeye devam ederler. Böylece tek dal yüzlerce dal haline gelir. Dallar bir süre çiçeksiz uzasa bile her yaprak dibinden filizlenir tekrar dallanır. Bir de oraya buraya tohumları düşer her yerde çimlenir.
Gerçekten de son derece güzel ve çok sevimli bir bitkidir. Tek kusuru aşırı arsız olmasından dolayı devamlı olarak dallanıp budaklanarak müthiş hızlı büyümesidir. Bahçede sürekli sarmaşık gibi dolanan çieçk isteyenler için son derece iyi bir tercih olacaktır.