Çay nasıl demlenir?
İyi bir çay demlemek için çayınızın dış etkenlerden, yani nem ve harici etkenlerden koruyabileceğiniz kapalı bir kapta saklamalısınız. Çayın suyu, mutlaka kireçsiz ve PH değeri uygun olan yumuşak tatlı bir su olmalıdır. Kireçli ve klorlu sulardan yaptığınız çay, keyifli bir içim için uygun olmayacak ve tadı farklı olacaktır.
Çay demlemek için suyun kalitesi ve çayın saklama koşulları sağlanmışsa, bundan sonraki aşamaları da şöyle sıralayabiliriz.
Çay demleyeceğiniz demliğiniz mümkünse porselen olmalıdır. Alüminyum gibi madeni demliklerde iyi çay demlemek sorun olacaktır. Porselen demliğiniz önceden ısıtılmalıdır. Isıtılan demliğin içine, 1 çay bardağı çay konulur ve üzerine 2 su bardağı su ilave edilir. İçine konulan 1 çay bardağı çay ile 7 bardak çay içilebileceğini de söylemek gerekiyor. Çay içecek olan kişi sayısına göre konulacak olan çay miktarı, bu formüle göre değiştirilebilir. Alt çaydanlığın kaynama noktasına gelmesi durumunda, sıcak su hemen demliğe aktarılmamalıdır. Sıcak suyu demliğe aktarmadan evvel, sıcaklığının bir iki derece düştüğünden emin olunmalıdır. Çaydanlığın suyundan demliğe aktarım yapıldıktan sonra, ocağın altı kısılmalıdır ve demliğin kaynaması sağlanmalıdır. Demleme sırasında, demliğin üzeri örtülebilir ya da demliğin ağzı kapatılabilir. Demlediğiniz çay, eğer Türk çayı ise 10-15 dakika, yabancı çaylar ise 5-7 dakika kadar servisten önce demlenmesi için bekletilmelidir. Çayların demlenme süreleri, türlerine göre değişiklik gösterebilir, içen kişinin alışkanlıklarına göre de azalabilir ya da artabilir.
Çok daha lezzetli ve keyifli bir çay içmek istiyorsanız, demleme işleminden sonra çayın posası ile demlenen çay suyu birbirinden ayrılmalıdır. Demi, porselen bir demliğe almak daha iyidir. İyi bir çay içmek için, demlediğiniz çayı maksimum yarım saat içinde tüketmeniz önerilmektedir.