Cennet papağanının özellikleri nelerdir?
Anavatanı Afrika kıtası olan, bu nedenle nemli ve sıcak iklimi seven ve genellikle tohumlarla beslenen cennet papağanı bir papağan türüdür. İnsanlara yakınlığı nedeniyle sosyal olan ve oyuncu papağanların daha çok çift olarak beslenmesi tavsiye edilir. Tek olarak bakılırsa daha fazla ilgi göstermek, kafesinde daha fazla oyuncak bulundurmak gerekir. Kafeslerini yeterince geniş olmalıdır. Duydukları müziğe eşlik etmeyi severler. Türlerine göre 12-19 cm boyunda, 40-60 gram ağırlığında olan cennet papağanların ömürleri yaklaşık olarak 10 yıldır. Sivri ve keskin bir gaga yapısı, parlak yeşil renklere sahip tüyleri ve küt kuyrukları bulunan cennet papağanlarında 32 değişik renk bulunmaktadır. Bu papağanlarda konuşma yeteneği oldukça kısıtlıdır. Sadece yeteri kadar ilgi gösterildiğinde, erkekler bir kaç kelime öğrenir, adına tepki gösterebilir. Bu kuşların eş seçiminde göz bantlarına bakılmalıdır. Bunu ince ve kalın göz bandına göre değerlendirmelisiniz. Bu türlerin arasında eş seçimi yapılmalıdır. Cennet papağanı almak için, önce kabarık tüylü olmamasına, dışkısına, tüylerinin parlak olmasına, gözlerinin canlı olmasına, burnunun nemli olmamasına dikkat edin. Başka papağanlarla birlikteyse, eşinin olup olmadığına bakmalısınız.
Cennet papağanlarının cinsiyet tayini
Papağanlarda cinsiyet ayrımı için DNA testi yapılmalıdır. Ancak bunu yaklaşık olarak belirlemek için bazı ayrımlar bulunur. Dişi olanların kuyruk tüyleri aynı uzunlukta ve düz olurken, erkeklerde daha ovaldir. Ortadaki tüyler yandakilere göre daha uzundur. Dişi papağanlar tünen ayakları arasındaki mesafe erkeklere göre daha fazladır. Ayrıca dişilerde karın tüneğe daha yakındır. Erkeklerin kafası ovalken, dişilerin üst kısmı daha düzdür. Bu tür ayrımlar cinsiyetleri hakkında yaklaşık bilgi verebilir. Bundan başka yetişkin papağanlarda dişiler üreme zamanında kanatlarını ve kuyruklarını kabartır ve daireler çizer. Erkek dişi ve kendi ayaklarına küçük ısırıklar yapar, çevresinde dönerek, kaşınır, başını sallar ve seri olarak ses çıkarır. Hareketleri dişiyle kıyaslandığında daha belirgindir.
Cennet papağanlarında yaş tayini
Bu papağanları olanlar genellikle evcilleştirmek ister. Ancak çoğunlukla yavrular sabırla daha kolay evcilleşebilir. Bu yüzden 2 aylık yavru almak daha uygundur. Papağanların yaşını belirlemek için gagasına ve gagasının üstünde olan kahverengi banda bakılması gerekir. Yavrularda burun delikleri biraz daha belirgindir, yetişkinlerde burun delikleri nemli olmadığında belirgin olmaz. Gaga rengi yavruların kahverengi turuncu renkte ve zamanla kırmızıya dönmektedir. Bu kırmızı gagalı olan kuşların hepsinde böyle olur. Beyaz gagalı olanlar için yavru olduklarında kahverengi olan gaga büyüyünce beyaza döner. Cennet papağanında gaga tamamen kırmızı olursa, 3 aydan daha büyük olduğu anlaşılmalıdır. Cennet papağanın gagası kırmızı, sevda papağanının gagası beyaz renklidir. Ayaklarında kahverengi benekler bulunan kuşlarda henüz yavrudur. Bunlar olmadığında 5 aydan daha büyük olduğu belirlenir.
Cennet papağanı beslenmesi
Doğal yaşamlarındayken yeşil yaprakları, bitki tohumları ve meyveleri tüketen bu papağanların buna uygun beslenmesi gerekir. Hazır olan yemlerde yulaf, sarı ve beyaz darı, kırmızı darı, kenevir tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve mısır gibi tohumlar bulunur. Bunun dışında ballı kraker ve dal darı severek yiyecekleri yiyeceklerdir. Özellikle papağanlara tüy dökme döneminde yulaf vermeyi ihmal etmeyin. Bunun dışında kırmızı biber, salatalık, marul, roka, elma, yeşillik, mürekkep kabuğu kemiği ve yumurta gibi yiyeceklerde verilir.
Cennet papağanı eğitimi
Bu papağanların eğitimi oldukça sabır istemektedir. Eğitim öncelikle papağanın sahibine alışmasını kapsar. Yanında olduğunuzda yüksek sesle konuşmamak, ani hareketlerden kaçınılmak, uyurken huzursuz etmemek, zorla istemediği yiyecekleri vermemek ve alışmasını kolay hale getirmek için kesinlikle aç bırakılmamaları gerekir. Sabahları fazla ötüyor diye kafesin üstü örtülmemeli, yüksek sesle ikaz etmemelisiniz. İlk önceleri papağanınızı fazla rahatsız etmeyin. Kafesinin yerini değiştirmeyin ve elinizi kafesin içine sokmayın. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra ürkütmeden yanaşarak, konuşabilir, size ötüp karşılık verinceye kadar bekleyin. Elinizle yem vermeyi deneyin. Kafesin kapısını açıp, dışarı çıkmasını ve etrafı keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Uçmayı fazla beceremediği için, etrafa çarpabilir. Yaralanmalarına neden olacak eşyaları uzaklaştırın. Kendini size sevdirmeye başlayınca, papağanınızla iletişimi daha kolay kuracaksınız. Bundan sonra papağanınız kafesin dışında olduğunda bile, sizden kaçmayıp yanınıza gelecek. Cennet papağanını kendinize alıştırmak isterseniz, mutlaka 2 aylık kadar olan ve insanlardan kaçmayan papağanları seçmelisiniz. Papağanlarınızı rahat edebilecekleri geniş kafeslerde bakmalısınız. Telleri tırmanmalarına uygun olan, yüksek boylu kafes almalısınız. Kafeste ahşap tünekler kullanın.