Çeşme neresidir?
Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte insanlar dinlenmek ve tatil yapmak için araştırma ve planlama yapmaya başlamaktadırlar. Her tatil yapmak isteyenin listesinde muhakkak İzmir ilimize bağlı Çeşme bulunmaktadır.
Çeşme İzmir’in batısında yer almaktadır. Çeşme kuzeyden Karaburun, doğudan Urla, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrili olan turistik bir ilçedir. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık olarak 5 metredir. Yüzölçümü 260 km² olan Çeşme’nin 1 beldesi (Alaçatı) ve 4 köyü bulunmaktadır. Çeşme tarihteki on iki İyon kolonisinden biri olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık nüfusu 35 bin olan ilçede 13 ilköğretim okulu, 5 ortaöğretim kurumu vardır. İlçede ayrıca 1 özel hastane, 1 devlet hastanesi, 2 sağlık ocağı, 1 sağlık evi bulunmaktadır.
İlçe ekonomisi genellikle turizme dayalı bir seyir izlemektedir. Gerek İç turizm ve gerekse dış turizm açısından ülkemizin en önemli bölgelerinden olan Çeşme’nin giderek turizme daha çok katkı sunmaktadır. İlçenin en önemli tarihi zenginliklerinden biri ilk antik yerleşim yeri olan Ildırı (Erythrai)’dır.
Erythrai (Ildırı), Giritliler tarafından kurulmuş olup, MÖ 7. yüzyılda tiranlar tarafından idare edilmiştir. Bu şehir MÖ 560 tarihinde Lidya egemenliği altına girmiştir. Şehir bir süre Pers egemenliğinde kalmıştır. Bu antik şehir son derece güzel taş işçiliğine sahip surlarla çevrilidir. Burada yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde MÖ 7. yüzyılın 2. yarısına ait Athena Tapınağı ve Tiyatrosu açığa çıkarılmıştır.
Çeşme, 11. yüzyılın sonlarında en ünlü Türk denizcisi olan Çaka Bey ile Türk egemenliği altına girmiştir. 14. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti’nin egemenliğini tanımıştır. En önemli Osmanlı yapıtlarından biri olan Çeşme Kalesi burada bulunmaktadır. Kaleye ek olarak bir de kervansaray bulunmaktadır. Çeşme kalesi 1508 yılında Osmanlı Padişahı II. Beyazıt tarafından, Mimar Ahmet oğlu Mehmet’e yaptırılmıştır. Kalenin güney kapısı, Osmanlı mimarisinin bütün özelliklerini birebir taşımaktadır. Günümüze kadar korunarak gelen kalenin içinde Çeşme Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1529 yılında yaptırılan iki katlı kervansaray, tipik Osmanlı dönemi kervansaraylarından biridir. “U” şeklinde bir plana sahip olan kervansarayın ortasında geniş bir avlu, bu avlunun çevresinde de dükkan, depo ve odalar bulunmaktadır.Restarasyonu tamamlanmış olan bu kervansaray, günümüzde otel olarak hizmet vermektedir.
Çesme’nin en tipik Ege mimarisi özelliklerini taşıyan pek çok yapısının yanı sıra, adını aldığı Osmanlı dönemi çeşmeleri de, ayrı bir güzelliğe sahiptir. Bu çeşmelerden Anonim Çeşme 1792 yılında, Kaymakam Sadık Bey Çeşmesi de 1885 yılında yaptırılmıştır.
“Eski Camii” olarak da bilinen yer, Çeşme’nin merkezinin 2 km kuzeyinde yer almaktadır. Bizans egemenliği zamanında I. Kılıç Arslan`ın kayınpederi olan Emir Çaka, yarımadayı ele geçirince, 1081 yılında Çeşme`ye gelmiş ve Oğuz Boyundan gelen Türkleri bu merkeze yerleştirmiştir.
Geniş ve beyaz kumlu plajları 2 km yakın bir uzunluğa sahiptirler. Kaliteli konaklama tesisleri ve termal imkanları ile Çeşme son derece popüler bir turizm merkezidir.
Ilıca’daki büyüklü küçüklü konaklama tesisleri, yoğun turist kapasitesinin ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilecek durumdadır. Burada bulunan küçük otel ve pansiyonlar da bile kaplıca suyu bulunmaktadır. Çeşme plajlarının ve özellikle Ilıca plajının en önemli özelliklerinden biri de, kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik bir şeridin insan boyunu geçmeyecek derinliğe sahip olmasıdır. Genellikle termal kaynaklarla beslenmekte olan sığ sularda, ultraviyole ışınlarının insan sağlığına çok daha fazla yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Çeşme sadece yerli turistlerin değil yabancı turistlerinde ülkemizde en çok rağbet ettiği turistik yerlerin başında gelmektedir.