Cevizli tarçınlı havuçlu kek nasıl yapılır?
Cevizli tarçınlı havuçlu kek tarifi çay sofraları için harika bir seçenek olur. Akşam olduğunda televizyon karşısında atıştırmalıkları sevenler, bu tarifi hazırlayarak seyir keyiflerine birde atıştırma keyfini ilave edebilirler. Ev oturmalarına gittiğinizde bu tarifi pratik bir şekilde yapabilir ve arkadaşlarınızla paylaşılabilirsiniz. Çocuklarınızı hazır çikolata ve diğer şekerlemelerden uzaklaştırmak için, bu lezzetli keki kullanabilirsiniz. Bu tarifin içinde kullandığımız elma ve havuç sayesinde vitamin olarak diğer tatlılara göre daha takviyeli olduğunu belirtebiliriz. Aynı şekilde çocukları için, beslenme çantası hazırlayan anneler içinde iyi bir seçenektir. Bayatlama sorunu yaşamadan iki gün süreyle bekletebileceğiniz bir kek tarifidir. Derin dondurucuda bile saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda sakladığınızda, tüketime başlamadan en az 5 saat önce çıkarmanız halinde buzu çözülür ve aynı şekilde severek tüketilebilecek bir beğeniyle yenir. Dilerseniz bu zengin malzemeli kek tarifimizi hazırlamaya başlayalım.
Cevizli tarçınlı havuçlu kek için gerekli malzemeler
- 1 su bardağı dolusu dövülmüş ceviz
- 1 tatlı kaşığı dolusu toz tarçın
- 2 adet orta boy havuç
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı dolusu sıvı yağ
- 1.5 su bardağı dolusu toz şeker
- 2.5 su bardağı dolusu un
- 1 çay bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 2 paket kabartma tozu
Cevizli tarçınlı havuçlu kek yapımı
Kekin hamurunu hazırlayacağımız uygun boyda cam bir kâse alalım ve içine ilk olarak yumurtalar ile toz şekeri ilave edelim. Bu iki malzeme iyice köpürene kadar çırpalım. Bu aşamada malzemeleri çırpmak için, çırpıcı yerine mikser kullanırsanız kek daha iyi kabaracaktır. Mikser kullanarak 10 dakika boyunca çırptığınız harcın içine süt ve sıvı yağı ilave ederek, mikserle bir dakika daha çırpın. Sıvı kıvamda olan harcın içine toz tarçın ve cevizi de ilave edin ve karıştırma işlemine bundan sonra tahta kaşıkla devam edin. Bol suyun içinde iyice yıkadığınız havuçların dış kabuklarını soyucu kullanarak soyup, rendenin ince bölümünü kullanarak rendeleyin. Rendeleme işlemi bitmiş olan havuçları da harcın içine koyarak, malzemeyi güzelce karıştırdıktan sonra kuru malzemelerin hazırlık aşamasına başlayalım. Kekin çok daha fazla kabarmasını sağlamak için unu, vanilya ve kabartma tozunu ince gözenekleri olan bir süzgeçten geçirin. Bu işlemi yaptığınızda unun içine hava girecek ve bu sayede kek beklediğinizden daha fazla kabaracaktır. Elenmiş olan kuru malzemeleri kâsede olan sıvıların içine ilave ederek, bunu yaparken sıvı malzemelerin köpüğünü söndürmeden unu yavaş bir şekilde yedirin.
Akışkan bir kıvama gelmiş olan kek hamurunun işlemi bitmiştir. Kek kalıbının dibini margarin ya da sıvı yağla iyice yağlayın. Yine yağladığınız kek kalıbının içini ince bir tabaka olacak şekilde unlayın. Bu sayede kek kalıptan parçalanmadan ve şeklini kaybetmeden kolayca çıkar. Hazırlık aşaması bitmiş olan kek kalıbının içine hamurun tamamını dökün ve kalıbı biraz sallayarak hamuru iyice yayın. Kek hamurunu fırına yerleştirmeden önce yere hafifçe vurun ve hamurun fazla havasını çıkartın. Bütün aşamalarını bitmiş olan keki pişmesi için 200 dereceye ayarlanmış olan fırına koyun.
Kekinizin pişme süresi yaklaşık olarak 35 dakikadır. Bu arada fırının kapağını açmadan sık sık kontrol etmenizde yarar var. Süresi dolduktan sonra bir kürdanla keki delerek, pişip pişmediğini kontrol edin. Kekinizin piştiğinden emin olduğunuzda, pişirmeyi sona erdirerek, dinlendirme aşamasına geçin. Kekin dinlenme ve demlenme süresi toplam 20 dakikadır. Bu süreden sonra kekinizi istediğiniz boyutlarda dilimleyerek konuklarınıza ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun