Çibörek nasıl yapılır?
Pek çok kişi tarafından ”çiğ börek” adı ile bilinen bu lezzetli yiyeceğin esas adı ”çibörek”tir. Yalnız günlük kullanımda ”çiğ börek” olarak benimsenmiş ve böyle kabul edilmiştir. Yine pek çok kişi içine çiğ kıyma koyularak hazırlanmasından dolayı bu böreğin ”çiğ börek” olarak adlandırıldığını zanneder. Ancak içine çiğ kıyma koyulsa da bu böreğin aynı zamanda ıspanaklı ve peynirli çeşitleri de bulunur. Hatta kişinin arzusuna göre içerisine daha pek çok malzeme katılarak farklı alternatifler elde edilebilir.
Çi kelimesi Kıpçak Türkçesinde ”lezzetli” anlamına gelir. Yani bu böreğin adı tıpkı lezzeti gibi oldukça eskilere dayanmaktadır. Geleneksel bir lezzet olan ve Tatar böreği olarak da bilinen bu yiyecek, ülkemizde en fazla Eskişehir’de meşhur olmuştur ve neredeyse bu ilimize has bir börek çeşidi haline gelmiştir. Pekala, Eskişehir’e gidip çiböreğin tadına bakamayacak olan kişiler bu tattan mahrum mu kalacak? Elbette hayır. Sabah kahvaltılarınızı veya beş çaylarınızı, dilerseniz de akşam yemeklerinizi şenlendirmeniz için sizlerle bu böreğin tarifini paylaşıyoruz.
Malzeme Listesi
Hamuru için Gerekli Malzemeler
- 1 kilogram un
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- su
- yağ
İç Harcı için Gerekli Malzemeler
- yarım kilogram kıyma
- 2 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Not: Biz sizlere kıymalı çibörek tarifi vereceğiz. Siz arzunuza göre ıspanaklı veya peynirli çeşitlerini de yapabilirsiniz. İkisi için de sadece karabiber ve tuz ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Hazırlanışı
- Rahatlıkla çalışabileceğiniz büyüklükte ve derin bir kasede; un, tuz, sirke ve suyu karıştırarak, kulak memesi kıvamını tutturana kadar yoğurma işlemine başlayınız.
- Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurunuzu yaklaşık 15 – 20 dakika kadar dinlenmesi için kenara bırakabilirsiniz. Bu sırada soğanlarınızı eğer ki ağzınıza gelmesini istiyorsanız küp küp doğrayınız. Ancak bu size rahatsızlık verecekse soğanları rendeleyip, ardından acı suyunu atmak için soğanlarınızı yıkayınız.
- Soğanlarınızı başka bir kaba alacağınız kıymanızın içine ilave ederek; üzerine tuz, karabiber ve bir miktar yağ ekledikten sonra harcınızı da karıştırarak hazır hale getiriniz.
- Dinlenen hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içi büyüklüğünde daireler haline getiriniz. İçerisine harcınızdan ağız tadınıza göre göz kararı koyduktan sonra yarım ay şeklini alacak biçimde böreğinizin ağzını kapatınız. Çibörekte, böreğin içindeki harcın sulu olması ve yerken yağının damlaması makbüldür. Bu nedenle harcınızın kuru olmamasına dikkat ediniz. Su ve yağ ile harcınıza kıvam veriniz.
- Ardından böreğinizin kenarlarını bir bıçak, çatal yahut tabak yardımı ile düzeltiniz. Böylece böreğinizin ağzı iyice kapanacak ve harcın dışarı taşmasını engellemiş olacaksınız.
- Hazırladığınız çibörekleri önceden ısıtılmış tavada kızarmış olan yağınızın içine bırakınız. Her iki tarafı da pembeleşinceye kadar kızarttırktan sonra dilerseniz fazla yağını almak için önce havlu peçete üzerine ardından servis tabağına alınız.
Tüketim Önerileri
Çibörek sabah kahvaltılarınızda demli bir bardak çay ile harika arkadaşlık kurabileceği gibi, aynı zamanda ayranla da tüketerek lezzetine doyulmayacak bir ikili ile sofranızı şenlendirebilirsiniz. Akşam yemeğinde tüketmek için ise kıyma harcıyla hazırlayacağınız çiböreğinizin üzerine sarımsaklı yoğurt döktükten sonra; kızgın yağda yaktığınız nane, pulbiber ve salça karışımını üzerinde gezdirerek kolay bir mantı hazırlamış olup, lezzetli ve pratik bir akşam menüsü elde edebilirsiniz.
Ellerinize sağlık, afiyetler olsun.