Çikolata kisti nedir?
Çikolata kisti rahim iç zarında oluşacak zarın rahim dışında oluşması yüzünden meydana gelir. Bazı kadınlarda tedaviyle ortadan kaldırılan çikolata kisti, bazı kişilerde sorun olur. Bu sorunun neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Çikolata kistleri vücudun içinde bağırsaklarda, karın içindeki organlarda, idrar yollarında, vajinada, yumurtalıklarda ve göbekte oluşabilir. Rahim içinde oluşan kanamalara, çikolata kistlerinin bulunduğu alandaki kanama eşlik eder. Bu genellikle kalıtsal olarak yaşanan bir sorun olarak kabul edilir.
Çikolata kisti görülme sıklığı nedir?
Çikolata kistinin hiç şikâyeti olmayan ve tedavi olmadan gebe kalan kadınlarda bile olması yüzünden bunun kadınlarda görülme sıklığı tam olarak bilinmez. Ameliyat ya da laparoskopi ile çikolata kistlerine teşhis konulabildiğinden, farklı oranlar ortaya çıkar. Ancak tüm çabalarına rağmen gebe kalamayan kadınlarda % 20-40 oranında bu sorunun yaşandığı belirlenmiştir.
Çikolata kisti nasıl oluşur?
Kadınlarda adet kanaması rahim içi tabakasını döşeyen hücrelerin dökülmesiyle yaşanır. Bu sırada hücrelerin bir bölümü geriye gidip tüplerden karın boşluğuna dökülür. Genellikle bu dökülen hücreler vücudun bağışıklık hücreleri tarafından yok edilmektedir. Fakat bazı kadınların bağışıklık sistemi düzgün çalışmadığından ya da genetik olarak bu hücreler karın zarının üstüne yerleşir. Üreme çağında olan kadınlarda % 10-15 oranında, çocuk sahibi olmakta zorlanan yani kısırlık sorunu çeken kadınlarda % 40 oranında çikolata kisti olur. Bu kistlerin içinde bulunan sıvının çikolata rengine benzemesi yüzünden bu isimle anılmaktadır.
Çikolata kisti kısırlık sebebi mi?
Gebe kalamayan kadınlarda yaklaşık olarak % 40 oranında çikolata kisti olduğu bilinir. Çikolata kistinin ilerleyen aşamasında kısırlığın oluştuğu izlenmiştir. Kısırlık meydana gelince, gebelik olmayacağından kadına tüp bebek tedavisi yapılmalıdır. Bazı durumlarda yapılan cerrahi müdahale çikolata kistinin ilerlemesine neden olabilir. Bu dönemde tüpler işlevini tam olarak yerine getiremez. Bu yüzden tüp bebek tedavisinin erken zamanda yapılması gerekir. Çikolata kisti ilerlemeden tüp bebek tedavisi yapılırsa kadınların gebe kalma olasılığı artacaktır.
Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?
- Adet miktarında aşırı artma
- Adet döneminde idrar yaparken ağrı olması
- İshal olma
- Adet dönemi öncesinde ve adet döneminde aşırı ağrı olması
- Kısırlık
- Cinsel ilişkide ağrı çekilmesi
- Adet döneminde bağırsak hareketlerinde görülen artış
Çikolata kistinin sonuçları nelerdir?
- Embriyoların gelişimini olumsuz olarak etkiler.
- Embriyoların rahim içinde tutunmasını olumsuz yönde etkileyebilir.
- Spermlerin canlılığını kaybetmesine sebep olabilir.
- Yumurtlama fonksiyonunda bozulmaya sebep olur.
Çikolata kistinin kısırlığa sebep olmasının nedenleri nedir?
- Organlarda özellikle rahim, yumurtalıklarda, tüplerde ve bağırsaklar arasında yapışıklıkların olması
- Tüplerde tıkanıklıklara sebep olmaktadır.
- Yumurtalıklarda olan sağlam dokuyu azaltır ya da yumurtalık rezervlerini etkiler.
- Yumurtalıklarda folikül gelişimi bozulur ve hormonal düzensizlikler oluşur.
- Sağlıklı embriyo gelişimini önler ve embriyonun rahme tutunmasını engeller.
- Bağışıklık sisteminde değişimlere sebep olmaktadır.
Çikolata kisti ve kısırlık ilişkisi
Kısırlık çikolata kisti olan hastaların en fazla etkilendiği bir sorundur. Bu hastalar tedavi olmadığı takdirde gebe kalamaz. Hastalığın ileri derecesinde genellikle cerrahi girişimlerle ya da kısırlık tedavisiyle hastaların gebe kalması sağlanır. Kısırlığın tedavi edilmesi için ilk aşamada ovulasyon indüksiyonu ile aşılama yöntemi uygulanır. Bu tedavilere cevap vermeyen hastalara tüp bebek tedavisi uygulanır. Çikolata kisti yüzünden laparoskopi ya da ameliyat uygulanmış olan hastalara 1 yıl süreyle doğal yöntemlerle gebe kalmaları önerilmektedir. Bu sürede doğal yollarla gebe kalamayan ya da ameliyat sırasında gebe kalmayı engelleyen daha farklı sorunlar tespit edilmiş olan hastalara tüp bebek yöntemi uygulanır.
Çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır?
Çikolata kisti tedavisi ağrı, kısırlık ve kist etkilerini gidermek için uygulanır. Kadının yaşı, evli ya da bekâr olması, çocuklarının bulunması, ileride çocuk sahibi olmak isteyip istemediğine ve yakınmalarının şiddeti uygulanacak tedavi yöntemini ve izlenecek yolu belirler. Kadının ileride çocuk sahibi olma isteği varsa eşinin de sperm analizi yapılır.
Çikolata kisti tedavi yolları nedir?
Bu sorunun kişiden kişiye değişen tedavi yolları bulunur. Bazı hastalara için sadece medikal tedavi uygulanır, bazı hastalara ise cerrahi müdahale yapılır. Bazı hastalarda daha önceden kistlerin ilaçla küçültülmesi sağlanıp, daha sonra ameliyata alınır. Bunların fayda sağlamadığı hastalarda tüp bebek tedavisi uygulanıp, kadınların hamile kalması için çalışılır. Bu rahatsızlık fazla ilerlemeden müdahale edilmesi gereken bir sorundur. Aksi takdirde gebe kalmaya engel olan bir sorun haline gelir.