Çikolata nasıl yapılır?
Dünya üzerinde kadın erkek fark etmeden her insanın yemeyi en çok sevdiği yiyecekler listesinin ilk sırasını kimselere kaptırmayan çikolata, Amerika’nın keşfiyle birlikte sömürgeci Avrupa toplumlarının tanıştığı ve tüm dünyaya yaydığı bir yiyecektir. Besin değeri muazzam derece yüksek olan çikolatanın tam manasıyla bir enerji deposu olduğunu söylemek mümkünken, bilim adamlarının son yıllarda çikolata üzerine yaptığı araştırmalar insanlar üzerine birçok olumlu etkilerinin olduğunu da ortaya koymuştur. Çikolatanın hammaddesi Kuzey Amerika kökenli tropik Kakao Ağacı’dır ve bu ağacın çekirdeklerinin işlenmesi ile çikolata üretilir.
Beyinin mutluluk hormonu cümbüşüne girmesini sağlayan çikolata; süt, ceviz, fındık, fıstık ve daha farklı maddelerle birlikte işlenerek de üretilebilir. Bu tür yan maddeler çikolatanın tadının daha kuvvetli ve farklı olmasını sağlarken, aromasının da farklı damak tatlarına hitap etmesini sağlar. Çikolata yapımı ilk olarak Kakao çekirdeklerinin diğer yabancı maddelerden arındırılması ve dış kabuğunun kurutulmasıyla başlar. Çikolatanın lezzetini belirleyen bu işlem harmanlanma olarak bilinir ve çekirdek kabuklarının iç kısımdaki çekirdekten savrulmasıyla lezzetinin arttırılmasıdır.
Daha sonra kakao çekirdekleri kalitesine göre sınıflandırılır ve buradan öğütme işlemine gönderilerek toz haline getirilir. İlk aşamada ezilen Kakao çekirdekleri bir likör oluşturur ki bu likör Kuzey Amerika yerlileri tarafından binlerce yıldır üretilmekte ve büyük bir keyifle içilmektedir. Günümüzde hala kaliteli Kakao çekirdeklerinden hazırlanan çikolata likörleri düşük alkol seviyeleriyle dünyadaki en değerli içkiler arasında yer alır ve özel üretim olarak satışa sunulur. Daha sonra çikolata üretimi için Kakao yağı bu likörden ayrılır ve geriye sert yoğunluklu bir çikolata hamuru kalır.
Çikolata hamurunun inceltilmesiyle birlikte daha yoğun aromalı ve daha kolay işlenebilir bir hamur elde edilir. Çikolata hamurunun pürüzsüz bir yüzeye sahip olarak ince bir hamur haline getirilmesine “konçlama” denir ve bu iş için üretilmiş özel makineler kullanılır. Takip eden işlemler sürecinde ilk olarak ısıtılarak sıvı hale getirilen çikolata hamurunun içerisinde Kakao çekirdeklerinden elde edilen tozlar karıştırılır. İçerisine şeker de eklendikten sonra büyük merdanelerle karıştırılmaya başlanan çikolata, yoğun bir sıvı haline gelir ve buradan parçalara ayrılarak işleme tezgahına gönderilir. İçerisine son olarak Kakao yağı da katılarak yumuşak hale gelmesi sağlanan çikolata, ambalajlanarak o çok sevilen lezzetini hepimize sunmak için dünyanın dört bir köşesine gönderilir.