Cilt kanseri nedir, nasıl tedavi edilir?
Vücudumuzun en büyük organı olan cildimiz, bizleri güneş, sıcaklık ve kazalardan korumaya yardımcı olur. Cildimizin epidermis, dermis ve yağ tabakasından oluştuğunu belirtmek gerekir. Cildimiz vücudumuz ihtiyaç duyduğunda, büyüyüp bölünerek yeni hücreler oluşturur. Bazı durumlarda vücudun ihtiyacı olmayan hücrelerin oluşması, tümör oluşumuna sebep olan dokuların meydana gelmesine sebep olur. Bu doku kitleleri iyi huylu veya kötü huylu tümörleri oluşturarak, cilt kanseri olarak nitelendirilir. Kanser köken aldığı hücrelere göre, melanom kanseri, bazal hücreli kanser, skuamöz hücreli kanser olarak anılır. Cilt kanseri hücreleri, dokulara ve vücudun tamamına yayılarak, metastaz yapabilir. En hızlı yayılma yapan cilt kanseri türü, melanom kanserleridir. İnsanların ciltlerinde oluşacak değişimleri iyi takip etmesi, cilt kanseri oluşumunu azaltmaya yardımcı olacaktır.
Cilt kanserinin nedenleri arasında, güneş ışığı ve güneş yanıkları cilt kanseri riskini arttıran nedenler arasında önemli bir yere sahiptir. Güneşlenmek ve solaryuma girmek gibi etkenler, özellikle 30 yaş altı insanlar için risk faktörüdür. Kalıtımsal sebeplerden ötürü, ailede cilt kanseri hikâyesi olanların cilt kanserine yakalanma riski diğer insanlardan daha fazladır. Daha önce cilt kanseri geçirmiş olan kişilerde, kanserin tekrarlama oranı da fazladır. Bazı ilaçların kullanılması ile çeşitli kimyasal maddelere maruz kalınması da cilt kanseri riskini artıracak etkenler arasındadır. Açık tenli ve çilli insanların, cilt kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğu kabul edilir. Çünkü güneş ışınlarından daha fazla etkilenmektedirler.
Cilt kanseri belirtileri arasında yer alan, ciltteki bir benin boyut ve renk değiştirmesi takip edilmesi gereken bir durumdur. İlerleyen aşamada bu oluşumlarda, kaşınma, kanama ve ağrı hissedilmesi kaçınılmazdır. Kıllanma, kızarıklık ve asimetri cilt kanserinin diğer belirtileri arasındadır.
Cilt kanserine, deri biyopsisi yapılması tanı konulmasını kolaylaştırır. Cilt muayenesinin düzenli yaptırılması bu hastalıktan korunmak ve erken teşhis için önemli bir unsurdur. Cilt kanseri tedavisi için, kanserin tipine, şekline, büyüklüğüne ve yerine göre yapılacak müdahale başarılı sonuçlar verecektir. Erken dönemde tanımlanan cilt kanseri, ayaktan lokal anestezi yapılarak ciltten çıkarılır. İleri aşamada ise, kanserli bölgenin temizlenmesi radyoterapi ve kemoterapi destekli tedavi ile olur. Cilt kanseri riski taşıyanlar, ciltlerini iyi analiz ederek, bilinçli olarak yapacakları kontroller ile bu hastalığın teşhisinde rol oynayabilirler. Tedavi de geç kalmadan yapılan teşhislerin, büyük önemi vardır. Erken teşhis edilerek temizlenen kanserli hücreler, metastaz oluşumuna sebep olmayarak, korunmamamıza yardımcı olacaktır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, tekrar oluşumların önüne geçebileceğimizi unutmayalım. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle..
.