Ciltte yağlanma nasıl olur?
Aşırı yağlanma bayanlar için olsun erkekler için olsun ciddi bir sorundur. Çünkü özellikle kalabalık ortamda birden bire terlemiş gibi bir kötü görüntü oluşabilmektedir. Ciltte ki aşırı yağlanma, hem sağlık ve hem de güzellik açısından bir problem olarak kabul edilebilmektedir. Cilt yağlanması daha çok genetik faktörlere bağlı bir durumdur. Bazı cilt tipleri yağlanmaya daha müsaittir. Ancak kuru ve karma cilt tipleri de strese, hormonlara ve çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak aşırı yağlanmaktadır. Ancak bu genetik faktörlere bağlı yağlanmalara oranla tedavisi mümkün görünen bir yağlanmadır.
Her cilt az ya da çok yağ üretir. Fakat bazı cilt tiplerinde yağ üretimi kişiyi huzursuz edecek, farklı cilt rahatsızlıklarına neden olacak kadar fazla olup özel bakım gerektirmektedir. Yağlı cilt üzerindeki tabakadan dolayı parlak bir görüntüde olsa da, cilt genellikle sağlıksız ve cansız görünür ve kaygandır. Kişi cildinin sürekli olarak kirli olduğu hisseder. Yağ üretiminin fazla olması nedeniyle gözenekler daha belirgindir. Bol miktarda siyah nokta göze çarpar. Bu nedenle akne oluşumuna çok daha müsaittir. Yağlı ciltlerin en önemli avantajı daha geç yaşlanmasıdır.
Cilt üzerindeki yağ lipitler, ter ve çevresel materyallerden oluşmaktadır. Ciltteki yağ, yağ bezlerinden üretilir. Bütün vücut yüzeyindeki sebum, el ve ayak derisinde daha az, avuç içi ve ayak tabanlarında ise yoktur. Yağ bezleri sırtın ortasında, alında ve çenede diğer bölgelere oranla daha büyüktür ve diğer deri bölgelerinden daha fazladır. Aynı zamanda kulak kanalında ve cinsel organların bulunduğu alanda da son derece yoğundur.
Yağ bezleri kanallarla birbirine bağlı odacıklardan meydana gelir. Bu kanalların içi deri yüzeyine benzeyen hücrelerle örtülüdür. Yağ bezlerinin birçoğu kıllar ile birlikte deri yüzeyine açılır. Bazı serbest yağ bezleri de yanız başlarına derinin yüzeyine açılır.
Ciltten salgılanan yağ derinin yüzeyinde sıvı kaybını engeller. Deriyi bakteri ve mantarlardan korur ve kokusunun oluşmasını önler. Bağışıklık sisteminin organizasyonunda önemli rol oynayan “Propionibacterium acnes” adı verilen bakterinin kolonizasyonunda etkilidir.
Cilt yağlanması problemi yaşayanlar ilk olarak cilt temizliğine çok önem vermelidirler. Cildi düzenli şekilde yıkayarak onu ölü hücrelerden ve yağlı tabakadan arındırmak mümkündür. Cildin aşırı ve sık sık yıkanmasına da cildiniz ters tepki verebildiği gibi yağlanma sorununu da arttırabilir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere yüzün yıkaması genel olarak yeterli olmaktadır.
Sabun ve temizleme jelleri seçerken hassas davranmak da fayda vardır. Temizleyici olarak yüzünüzü kurutmayacak, yağlı ciltlere uygun, pH değeri düşük sabunlar ve jeller olması gerekir. Bilhassa meyve asitleri içeren temizleme ürünleri yağlı ciltler için çok daha uygun olacaktır. Temizleme sonrası tonik kullanılabilir.
Durulama işlemini mutlaka ılık su ile yapılmalıdır. Özellikle akşam yatmadan önce mutlaka makyaj temizlemelidir. Bu sadece yağ açısından değil içerdiği kimyasallar açısından da iyi olacaktır. Yağlı cilde sahip olanlar yastıklarını sık sık değiştirmelidirler.
Yağ bazlı bazı ürünler ciltteki yağlanmayı daha çok artırdığından onlardan uzak durmak gerekir. Su bazlı ve daha hafif nemlendiriciler kullanmak daha uygundur. Ancak her halükarda cilt tipinize uygun ürünler tercih etmelisiniz.
Beslenmek konusu bir diğer önemli husustur. Ciltte yağlanmayı arttıracak her çeşit besinden ve hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Aşırı tuzlu ve şekerli gıdaların da yağlanmayı arttırdığı bilinmektedir. Yağlı yemekler yerine taze meyve ve sebzeler tüketmek hem yağlanma açısından ve hem de sağlık açısından daha iyi olacaktır. Ayrıca su tüketimini de artırmak gerekiyor.
Stres yağlanma üzerinde olumsuz etkisi olan bir faktör olarak dikkat çekmektedir. Stresli dönemler genel olarak cilt sorunlarının ve ciltteki yağ üretiminin arttığı dönemlerdir. Daha az stres daha güzel bir cilt anlamına gelmektedir. Stresi yenmek için düzenli olarak egzersiz yapmanın yanı sıra değişik spor alanları ile de uğraşmak gerekir.
Cildi arındırıcı ürünler içeren maskeler çoğu zaman etkili olabilmektedir. Bilhassa kil maskesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Zaten artık hemen her kuaför bu maskeyi uygulayabilmektedir. Bunun yanı sıra karite yağı ya da bal gibi yatıştırıcı ürünler içeren maskeler de yağlanmaya karşı etkilidir. Biriken yağları temizlemede rahatlıkla kullanılabilirler.
Pratik olarşa şu malzemelerle maske hazırlanıp evde rahatlıkla uygulayabilirsiniz: 1.5 tatlı kaşığı kil,1 tatlı kaşığı bal,1 tatlı kaşığı badem yağı,1 tatlı kaşığı limon suyu. Bir kap içine kil ve diğer ürünler karıştırıldıktan sonra yaklaşık bir saat dinlendirilir. Daha sonra yüze uygulanır, kuruduktan sonra su ile iyice temizlenir.