Çobançantası faydaları nedir?
Çobançantası turpgiller familyasına ait olan, çoğunlukla çorak arazilerde ve tarım alanlarında yetişen tüylü yapıda bir yıllık otsu bir bitkidir. Çobançantasının anavatanı Akdeniz havzasıdır. Kuraklığa ve soğuğa karşı dayanıklı olan bitkinin boyu 40 – 50 cm civarında ve kalp şeklinde meyveleri vardır. Bitkinin yaprakları sanki açmış bir gülü andırır. Çiçeklenme dönemi ise Aralık ve Ocak aylarıdır. İçeriğinde tanen, flavonlar, saponin, uçucu yağlar, reçine, potasyum, peptid ve organik asitler vardır. Çobançantası halk arasında genellikle yabani ot olarak tanınır. Halk arasında medik, çıngıdaklı ot, kuşkuş otu olarak ta adlandırılır. Çiçekleri sanki bir üzüm salkımını andıran bitki, tavuklar için de iyi bir besin kaynağıdır.
Çobançantası faydaları nedir?
- Vücudun içinde ve dışında oluşmuş olan kanamaları dindirir. Damarları daraltıcı etkisi vardır.
- Özellikle midede, burunda, bağırsaklarda ve adet kanamalarında etkilidir. Yapılan ameliyatlar öncesinde kanama riski açısından içilmesi önerilir.
- Basur kanamaları için, oturma banyoları yapılarak kullanılması faydalıdır.
- Karaciğer, varis ve damar problemlerinde tedavi amaçlı kullanılır.
- Kan dolaşımını düzenleyen, idrar arttırıcı özelliği vardır. Böbreklerin yeterli çalışmamasından dolayı vücudun su tutması halinde etkisi çok fazladır.
- Kas gevşetici olarak kullanıldığında fayda sağlayacaktır. Rahatlatıcı özelliği olan bir bitkidir.
- Kas erimelerinde yapılacak bir şey kalmamışsa, en son çare olarak çobançantası kullanılabilir.
- Yüksek ve düşük tansiyon problemi olanlar için faydalı bir bitkidir.
Çobançantası çiçekleri ve sapları kurutulup çay olarak demlenerek, tentür ve aynı zamanda çiğ olarak ya da pişirilerek tüketilebilen bir bitkidir. Bitkinin kullanılan bölümleri toprak üstünde kalan kısımlarıdır. Şifalı bitkiler içinde oldukça önemli bir yeri olan çobançantası, bitkisel tedavi amaçlı olarak kullanıldığında, daha çok çay olarak tüketilir. Kanamaları dindiren özelliği olan bitkinin, kanamanın durmasından sonra çay tüketimini bırakmak gerekir. Çobançantası bitkisinin şu ana kadar bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Buna rağmen gebelik sırasında ve emzirme döneminde kullanılmaması gerekir. Bütün bitkiler gibi, bunu da kullanmak için bir uzmandan yardım almanız gerekir. Kullanım dozunu ayarladığınız takdirde, bitkinin şifalı özelliğinden en yüksek faydanın alınacağını belirtiriz. Kaynamış su içine koyularak demlenir ve çay olarak içmeye hazır hale getirilir. Özellikle kadınlarda menopoz dönemlerinde oldukça rahatlatıcı bir içecektir. Sağlık için doğadan alınacak yardımları küçümsememeli, şifalı özellikleri olan bitkileri bilinçli olarak kullanmalıyız.