Çocuk oyunları nelerdir?
Çocuklarımızın gerek evde olsun gerekse sokak aralarında olsun sık sık oynadıkları oyunlar vardır. Bunlardan bir kısmında cinsiyet önem taşırken. Bir kısmında da mekan çok önemlidir. Şimdi bu oyunları listeledikten sonra birkaç oyunun nasıl oynandığını anlatmaya çalışacağız.
Üçgen, seksek, birdirbir, ip atlama, hulahup, çivi, topaç, saklambaç, Yağ satarım bal satarım, köşe kapmaca, Körebe , aspirin, gölge kovalamaca, isim ebesi, yakar top, istop, top yetiştirme, on pas, kim kiminle nerede ne yapıyor, 21 aylık, 9 aylık, S.O.S, estepeta, tıp, sözcük buma, dikiş- nakış, amiral battı, isim şehir insan bitki hayvan oyunu, teyzem çarşıya gitti, babam Çin’den geldi…
Üçgen: 5-6 kişiyle oynanan bir oyundur . Esnek bir ip ile oynanır. İpin iki ucuna düğüm atılıp bağlanır. İpin iç kısmına gelen üç kişi ayaklarını koyarak üçgen oluşturur, üçgenin her kenarında bir kişi bulunurken dışarıda ise toplam da üç kişi bulunur. Birinci kişi ipin üstünden düz olarak atlar. İkinci ve üçüncü kişide aynısını yapar ve birinci kişi ipe bastıktan sonra yana doğru döner. İkinci ve üçüncü kişide yine aynısını yapar ve herkes kenarlarda kendi kenarına gelene kadar dönmeye devam eder ve birinci kişi kendi kenarına gelince atlayarak arkasına döner herkes bunun aynısını yapar ve bir daha dönüldükten sonra birinci kişi 3 kez düz atlar ve sonra da çapraz olarak geriye doğru atlar ya da çapraz atlama yapmazsa 6 defa geriye doğru atlar diğerleri de bunun aynısını yapar. Altı kez atladıktan sonra ipin içine girilir ve sonra dışarı çıkılır.
Oyunun ikinci bölümünde ip diz kapağının arkasına konur. Burada çatapat denilen durum söz konusu olduğunu için zıplama yapılmaz. Bir ayak ile ipe basılır ve sonra öbür ayak onun yanına konur. Üçüncü bölüme leylek adı verilmektedir. Üçüncü bölümde ipten dönerken atlama harareti yapılmaz sadece ipin ortasına oturulur ve sağ ayak sol tarafa sol ayak sağ tarafa gelecek şekilde atılır ve sonra arkaya dönülür. Dördüncü bölümde ip koltuk altına alınır, üçüncü bölümde bel hizasına alınır, beşinci bölümde ise boyun hizasında tutulur. Beşinci bölümden sonra tekrar birlerden başlanır ama bu sefer farklı olarak ters atlanır yani ters-birler hareketi yapılır.
Çivi : Çivi oyunu, herkesin özellikle kış aylarında eve kapandığı ve bu nedenle yeterince oyuncu yeterince oyuncu bulunamadığı için iki kişiyle oynanan bir yetenek oyunudur. İki kişi arasında ıslak zeminde çivi saplatılarak oynan bir oyundur. Kişi rakibinin çivisini, etrafını çembere alarak hapsetmeye çalışır.
Saklambaç : Hemen hemen herkesin bildiği büyüklerimizin de zamanında çok oynadığı bir oyundur. Ana sınıfından başlanarak daha ileriki dönemlere kadar çocuklar severek oynarlar. En az dört kişiyle oynanan bir oyundur. Sayışmaca neticesinde bir ebe seçilir.Ebe gözlerini kapatarak bir yere yaslanır. Bu sırada diğer oyuncular saklanırlar. Ebe saymayı bitirince “Önüm, arkam, sağım, solum sobe; saklanmayan ebe!” diye seslenir ve diğer oyuncuları aramaya başlar. Diğer oyuncular ise ebe duvarına “Sobe!” diye seslenerek dokunurlar. Dokunan kişi yanmaz. Ebe eğer oyunculardan birini görüp adını söyleyerek duvara sobelerse o kişi yanar.