Çocuklar spora ne zaman başlamalıdır?
Çocukların hangi yaşta hangi spora başlaması gerektiği konusunda aileler her zaman bir tereddüt yaşar. Çocuklar 2-3 yaşına geldiklerinde zıplama, koşma, sıçrama gibi temel hareketleri öğrenerek yapmaya çalışır. Bu yaşlar çocukların beceri kazandırılması için oldukça erken bir dönemdir. Bu dönemde yapacakları ailesiyle birlikte parkta oynama, salıncağa binme gibi aile ile birlikte etkinler gerçekleştirebilir. Çocuğun 4-6 yaşına gelmesiyle birlikte top oynama, ip atlama, topla fırlatma tarzı oyunlar oynama, bisiklete binme gibi eylemlerde bulundukları gözlenir. 6-7 yaşına gelen çocukların kendine güveni artar ve motor becerileri yükselir. Bu dönemde bazı sporları yapmaya başlayabilirler. Yaşıtlarıyla takım sporları yapabilirler. Spor her zaman çocuklar için oyun olarak algılanmalıdır. Onlardan 3-5 yaşında büyük başarılar beklenmemelidir.
Çocuklar hangi sporları ne zaman yapmalıdır?
- Çocuklar için futbola başlama zamanı olarak 9-11 yaşı normal olarak kabul ediliyor. Fakat 8-9 yaşında futbola başlarlarsa teknik beceri kazanma şansları daha fazla oluyor. Yaşları 10-12 olduğunda takım oyunları yapabiliyorlar.
- Basketbol için en uygun yaş 10-12 yaşlarıdır. Bundan 2-3 sene önce başladıklarında teknik beceriler kazanabilirler. Bir bütün olarak maç oynayacak çocuk bunu 11-12 yaşından önce yapmamalıdır.
- Jimnastik için en uygun dönem 5-6 yaşlarıdır. Fakat 4-5 yaşındaki çocuk bu sporu aktivite olarak yaparak, oyun şeklinde başlayabilir. Yarışmalara girmek istendiğinde 11-12 yaş beklenmelidir.
Çocuk için en doğru spor nasıl anlaşılır?
Burada genetik yapı ailelere bilgi vermelidir. Anne ve babanın uzun boylu olması, çocukların büyüdükçe uzun boylu olacağını düşündürdüğünden basketbola yönlendirilebilir. Eğer suyu çok seviyorsa yüzme, esnek bir yapısı varsa jimnastik gibi sporlar seçilebilir. Unutulmaması gereken tüm sporların esneklik, dayanıklılık ve beceri istediğidir.
Çocuk spor yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Çocuklar öncelikle yapacakları sporu severek yapmalıdır. Uzun süre antrenman yapacağı sporlar iyi değerlendirilerek seçilmelidir. Bunları hareket amaçlı ya da profesyonel olarak yapıp yapmayacakları belirlenmelidir. Fiziksel gelişimlerine uygun sporlar yapılmalıdır. Çocuklarda 5-6 aylık bir gelişme bile son derece önemlidir. Bu yüzden yaşını değil, fiziksel olarak uygun olduğu yaşı dikkate alınmalıdır. Bu dikkate alınmadığında, başarısızlık olduğunda çocuğun motivasyonu düşer ve spora olan ilgisinde azalma gözlenir. Çocuk yaptığı spordan keyif almalıdır. Aileler sabırlı ve çocuklarını motive edici davranmalıdır. Arkadaşlarıyla spor yapan çocuklara gerekli tolerans gösterilmelidir. Güvenli aktivitelerle uğraşmalarına dikkat edilmelidir. Sosyal bir şekilde sporla uğraşmaları gelişimlerinde olumlu etkiler yapacaktır. İlgilendikleri spor dalında öğretmenlerini sevmeleri de önemli bir unsurdur.
Küçük yaşta spora başlamanın faydaları nedir?
Çocuklar bu şekilde sabırlı olmayı öğrenerek, takım halinde yaptıkları sporlarda paylaşmayı yaşarlar. Kemik yapıları sağlıklı olur ve kas yapıları gelişir. Sporla düzenli olarak uğraşan çocuklar zamanlarını iyi kullanmayı öğrenirler. Ödevlerini planlı yapmayı, yemek düzenlerini oluşturmayı öğrenirler. Yaşamları daha planlı hale gelir. Takım sporlarında kaybetme ve kazanmayı öğrenirler. Çalışmanın ne kadar önemli olduğunu anlarlar. Pes etmeden çalışmayı, güçlükleri aşmayı öğrenirler. Sporla birlikte stresi aşmayı öğrenirler. Sayısal yönden yetenekleri gelişir ve matematik gibi branşlarda başarılı olurlar. Hızlı karar vermeyi öğrenirler. Bu nedenlerden dolayı çocukların spora erken fakat uygun yaşlarda spora başlatılması gerekir. Bunun çocuklar için son derece faydalı bir uğraş olacağı unutulmamalıdır. Sağladığı faydalar açısından uygun sporlar tercih edilerek, çocukların sporla uğraşması teşvik edilmelidir.