Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl olur?
Çocuklarda burun tıkanıklığı sorunu olması beslenmeden uyku düzenine kadar her şeyi etkileyebildiğinden önemsenmesi gereken bir sorundur. Burun vücutta solunumun başladığı ilk yerdir. Burun aracılığıyla solunan hava buradan akciğerlere gönderilirken önce nemlendirilir ve ısıtılır. Çocuklarda burun pasajı erişkinlere göre daha dar olduğundan, burun tıkanıklığı sorununu daha sık yaşarlar. Burundan alınan havanın nemlendirilmesi sırasında, mikrobik özellikte olan partiküllerde burada tutulur. Burunda tıkanıklık olması halinde beslenme bozukluğu, iştahsızlık, uyku uyurken sık uyanma gibi sağlık sorunlarının yanında, ağızdan nefes alındığı için ileri aşamada çocuğun ağız ve diş yapısında bozukluklar oluşabilir.
Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl meydana gelir?
Çocuklar burundan solunum yaptığından sıcak ve kuru hava, duman, toz, soğuk, rüzgâr ve nezle yüzünden burnun içinde nemin kaybedilmesi ve kuruma olması sık oluşur. Çocuklarda sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarında oluşan burun akıntıları burun tıkanıklığının nedenleri arasında görülür. Bundan başka geniz eti, burundaki anatomik bozukluklar, alerjik maddeler burun tıkanıklığına neden olabilir. Bunları gruplandırırsak;
- Doğumsal etkenler: Buna etken olan nedenler arasında burun arkası ve geniz arasındaki zar veya kemik dokuyla kapalı olan koanal atrezidir. Bunlar tek ya da çift taraflı olabilir. Doğumla ya da daha sonradan gelişen burun duvarında şekil bozukluğu, septum eğriliği ve hematom yani kan birikmesi burunda tıkanıklık yapabilir. Burun içinde olan polipler ve kistler ise nadir görülen nedenler arasında yer alır.
- Sonradan oluşan etkenler: Bunlar arasında en sık görülen etken geniz etidir. Ayrıca alerjik maddelerde sıkça bu grubun içinde olur. Ayrıca burun içinde mukus birikmesine sebep olan ve burun içinde kronik değişimlere sebep olan ve enfeksiyonlara sebep olan sinüzitte burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Burun içine kaçmış yabancı maddelerde tıkanıklık sebebi olabilir.
Çocuklarda burun tıkanıklığı hangi sorunlara neden olur?
Çocuklarda uzun süredir devam eden burun tıkanıklığı orta kulak iltihabına, zatürre, boğmaca, bronşit gibi alt solunum yolu enfeksiyonları ve akut sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda burun pasajının açılabilmesi için fizyolojik ve izotonik damla ve spreyler kullanılabilir. Tercih edilen damlaların uygulama sırasında çocukları rahatsız etmeyen özellikte olmalıdır. Aynı zamanda damlaların günlük kullanım sıklığı az olanlar seçilmelidir. Burun tıkanıklıklarının tedavi edilmesi için, vücudun fizyolojik bileşeni olan hyalüronik asit içeriği olan ve uzun süre ortamda nemlilik sağlayan burun spreyleri kullanılabilir. Bunların günlük kullanım sıklığı da azdır. Burun içinde sürekli bir nem tabakası oluşturarak, uzun süreli rahatlatıcı etki yaparlar. Burun tıkanıklığının geniz eti nedenlerden olması halinde, geniz etinin alınması için cerrahi girişimler yapılmalıdır. Çocuklarda burun tıkanıklığında, burunda olan savunma hücreleri bu virüsü yok etmek için, bazı maddeler salgılar. Bu sürede bağışıklık hücrelerinin salgıladığı maddelerden dolayı döküntüler meydana gelebilir. Burun tıkanıklığı giderilmezse hem iyileşme süreci uzar, hem de rahatsızlık çeşitli hastalıkların meydana gelmesine zemin hazırlar. Bu yüzden çocuklardaki burun tıkanıklığı mutlaka tedavi edilmelidir. Çocukların üst solunum enfeksiyonunda burun temizliğine dikkat edilmelidir. Önceden yemediği besinler, hazır gıdalar, aşırı tuzlu besinler ve gereksiz ilaçlar verilmemelidir.