Çocuklarda geniz akıntısı nasıl olur?
Çocuklarda olan geniz akıntısı oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Geniz akıntısı burundan arkaya boğaza doğru farklı kıvamlarda ve miktarda olan bir salgıdır. Burnun iç tarafından yüze ve kafatası kemiklerine doğru genişleyen, sinüs olarak bilinen boşluklar bulunur. Sinüsler bebeklerde de küçükte olsa bulunur. Bunlar solunum sisteminin ayrılmaz bir parçası halindedir. Burun ile birlikte mukus üretimi yaparlar. Bu mukusun boğazda birikmesi ya da burnun arka tarafına akması geniz akıntısı olarak adlandırılır. Burunda mukus üretilmesi alerjenler, hava kirliliği, bakteriler ve virüsler gibi sebeplerle daha fazla üretilebilir. Mukus bakteri ve tozları temizleyip, burundan mukozalar üzerinden kayarak, içeriye doğru süzülür. İçinde olan bakteriler ve diğer parçacıklar mide asidi tarafından ortadan kaldırılır. Bu vücudun doğal bir fonksiyonudur. Mukus burnun iç tarafını ıslak ve nemli tutarak, içeriye giren havayı nemlendirir. Solunum yollarının kuru olması halinde, yeterli salgı üretilmezse, mukus daha yoğunlaşarak, yapışkan bir hale gelir. Enfeksiyonlar olduğunda bu mukus yeşil ve sarı renge dönüşmektedir. Salgı çoğunlukla çevresel etkenlerle azalma gösterebilir. Havanın kurumasına sebep olanlar arasında kaloriferler, klima, egzoz gazlarının yoğunluğu ve hava kirliliği sayılabilir. Bunların dışında burun eğriliği gibi burundaki yapısal bozukluklarda, mukus salgısının azalmasına sebep olabilir.
Çocukları geniz akıntısına neden olan enfeksiyonlardan korumak için ne yapılmalıdır?
- Sağlıklı olarak beslenmelerine dikkat edilmelidir.
- Gıdalardan aldıkları vitaminlerin yeterli olması sağlanmalıdır.
- Alerjik bünyeye sahip olan çocukların alerjenlerden korunmasına dikkat edilmelidir.
- Ellerini sık olarak yıkamaları sağlanmalıdır.
- Kış aylarında kalabalık ortamlara girmeleri engellenmelidir.
- Uykuları düzene sokulmalı, yeterince dinlenmeleri sağlanmalıdır.
- Sigara içilen ortamlarda olmamaları sağlanmalıdır.
- Yaşadıkları odaların temiz tutulmasına çalışılmalıdır.
- Odaları düzenli olarak havalandırılmalıdır.
- Burun tıkanıklıkları varsa, okyanus suyu ya da serum fizyolojik kullanarak tıkalı burun açılmalıdır.
- Akşam saatlerinde hava kirliliği daha fazla olacağından, dışarıya çıkarılmamalıdır.
- Kış aylarında evin içerisi nemlendirilmelidir.
- Burun akıntısı bulunuyorsa, sıkça burnunu temizlemesi sağlanmalı. Bu yapılırken sümkürmesi yerine burnun silinmesi ya da yıkanması tercih edilmelidir. Sümkürme sırasında burunda olan enfeksiyon basınçla kulağa itileceğinden, orta kulak iltihaplarına neden olabilir.
Geniz akıntısında enfeksiyon varsa, bunun belirtileri nedir?
- Ateş
- Ağız kokusu olması
- İştahsızlık çekilmesi
- Boğazda ağrı olması ve yanma
- Nefes almakta zorluk
- Horlama
- Boğazda batma
- Öksürük
- Kulaklarda ağrı
- Yutkunmada zorluk
Geniz akıntısıyla beraber yukarıdaki belirtilerin bulunması halinde, en kısa sürede doktora gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Uygulanacak tedavi mukus salgısının yapısı ve nedenine bağlı olarak değişmektedir. Bakteri kökenli olan akıntılarda antibiyotik tedavisi, hafif olan akıntılarda spreyler tedavi amaçlı kullanılmaktadır.