Çocuklarda geniz eti tehlikeli olur mu?
Çocuklarda geniz eti burnun arka tarafında ve boğazın üstünde bulunan geniz tarafında, doğumdan itibaren bulunan ve dışarıdan giren mikropların yok edildiği bağışıklık sisteminde yer alan geniz eti yer alır. Bu çocuklarda mikropları öldüren, bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkili olan bir organdır. Çocuklarda 4-10 yaşlarında geniz eti aktif bir dönem geçirir, bundan sonra gerilemeye başlar. Çocukların hepsinde bağışıklık sisteminin gelişmesi için bulunması gereken geniz eti, bazı hallerde normalden daha büyük olabilir. Bu çocuklarda horlama, ağzından salya akması, ağız açıkken uyuması, burun tıkanması, orta kulakta sıvı birikmesi gibi etkiler oluşabilir. Çocuklar 14 yaşına geldiğinde ise, kendiliğinden küçülür ve kaybolur. Ancak aşırı büyürse, yakınmalar ortaya çıkar. İleri derecede olan büyüme solunum zorluğu ve apne oluşumu yapar. Çocukların işitme güçlüğü çekmesi, sık geçirilen orta kulak enfeksiyonu ile üst solunum enfeksiyonu ve sinüzit gibi sorunları varsa, geniz eti büyümesi olabilir.
Çocuklarda geniz etinin etkileri nedir?
Çocuklarda uyku bozukluğu yapabilecek en önemli sebep geniz eti büyümesidir. Bu çocuklar ağızdan nefes aldığından, mikropları süzemezler. İhmal edilen geniz eti sinüzite, enfeksiyon hastalıklarına, büyüme geriliğine, ortodontik bozukluklara, dikkat eksikliği gibi sorunların yaşanmasına sebep olabilir. Uykusuzluk çeken çocuklarda zekâ gelişimi etkilenebilir.
Uykusuzluk zekâ gelişimini etkiler
Kaliteli uyku uyuma, herkes için olduğu gibi özellikle çocuklar için çok önemlidir. Çocuklar gündüz gördüklerini gece uykularında öğrenirler. Geniz eti büyümüş olan çocuklar düzgün ve sağlıklı uyku uyuyamaz. Bu çocuklarda, horlama, hatta uykuda nefeslerinin bir süreliğine durması bile söz konusudur. Ailesinin çocuğun nefes almadığından bile şüphelenmesi olabiliyor. Sabaha kadar çocuğun uykusunu gözleyen anneler bile oluyor. Hangi sebeple olursa olsun ağzın açık uyunması. Çocuğun solunum için burnunu kullanması kalitesiz ve kötü bir uyku dönemini anlatır. Fizyolojik solunum için burun solunumunun olması gerekir. Öğrenmenin uykuda olması için uyku hijyeninin bozulmaması gerekir. Çevre şartlarındaki gibi kişinin kendine özel şartları da sağlıklı olmalıdır. Bu şartların birisi fonksiyonel hava yoludur. Bundan da önemlisi düzgün nefes alıp vermedir. Çocuklarda en sık görülen hava yolu tıkanıklığı nedeni geniz etindeki büyümedir. Solunum sisteminin başında bulunan geniz eti dokusu, havada antijen ve mikroorganizmaların vücudunun bağışıklık sistemiyle ilk temas ettiği noktayı oluşturur. Geniz eti dokusu antijen taşıma ve antikor üretiminde rol alır ve antikor üretimine yol açar. Geniz eti vücutta 4-10 yaşlarında immünolojik olarak en aktif dönemi geçir. Ergenlik çağıyla birlikte gerileme başlar.
Çocuklarda geniz eti cerrahi yolla tedavi edilir mi?
Bu sorunda önce geniz etinin neden büyüdüğünü araştırmak gerekir. Bu yapısal etkenlerden olabileceği gibi, sık yaşanan enfeksiyonlar ya da alerjilerden kaynaklanabilir. Bu etkilere göre uygun tedaviler uygulanmalıdır. Geniz etinin küçülmesi için, önce enfeksiyonların tedavi edilmesi gerekir. Ancak çocuğun ağız ve yüz gelişiminin bozulması, müzmin hale gelen orta kulak iltihaplarının olması, uyku sırasında solunumun kısa süreli durmasına sebep olan apne olması halinde, geniz etinin alınması için ameliyat kararı alınabilir.
Geniz eti ameliyatı riskli midir?
Her cerrahi işlem gibi bu ameliyatında riski bulunur. Kanama riskine, çocuklarda daha fazla dikkat edilmelidir. Özellikle ameliyat yapıldıktan sonraki gece gece çocuğun hastanede tutulması daha uygun olur. Çünkü çocuklar kanamayı kendileri ifade edemez. Anesteziyle ilgili olan riskler, tıpta olan gelişmelerle birlikte çok azalmıştır. Taburcu edilmiş olan çocuklar aşırı hareketler yapmamalı, sert ve sıcak besinleri tüketmemelidir. Enfeksiyonların önlenmesi için antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Hastaların kan pıhtılaşma bozukluğu varsa, geniz eti ameliyatı uygulanmamalıdır.