Çocuklarda migren nasıl olur?

Çocuklarda görülen migren sorunu, yetişkinlerde olduğu gibi çok sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Yaşları küçük bile olsa, çocuklarda bu tür baş ağrılarının sıkça yaşandığı tespit edilmiştir. Çocuklarda migren tarzı baş ağrılarının görülme sıklığı ise %3-10 arasındadır. Çocukların okul performansını düşüren ve günlük yaşamdan zevk almamaya sebep olan baş ağrıları, yetişkinlerde yaşanan ataklardan daha farklı özelliklere sahiptir. Çocukların hayat kalitesini, akademik başarısını ve sosyal yaşamını olumsuz derecede etkileyen baş ağrıları, genetik özellik olarak yaşanıyor olabilir. Çocukların kişilik özellikleriyle birlikte ailesinin sosyo kültürel yapısı, baş ağrılarının gelişmesinde ve olumsuz etkileri olması açısından birinci derecede etkilidir.

Çocuklarda migren belirtileri nelerdir?

migren

Tekrarlayıcı, zonklayıcı, alın ve şakak bölgesinde yoğunlaşmış, kusma ve bulantıya sebep olan ağrılara, ses ve ışıktan hassasiyet duyulmasının eklenmesi halinde çocuklarda migren rahatsızlığı olabileceği düşünülmelidir. Auralı olan migren söz konusu ise, görme duyusunda hissedilen değişimler belirtilere eşlik edebilir. Çocuklar yetişkinlerden farklı olarak, çocuğun uyku uyumayı istememesi ya da uykuyla birlikte ağrının geçmesi, ağrının başın her tarafında hissedilmesi ve iki saatten az süren baş ağrılarının olması görülür. Çocuklarda görülen sebepsiz baş dönmesi, taşıt tutması, nedensiz yere kusmalar ile karın ağrısı migrenin belirtileri olarak kabul düşünülmelidir. Çocuklarda da yetişkinler gibi stres, açlık, gürültü, besinler, hava değişimleri baş ağrılarını tetikleyen sebepler arasında olabilir. Bu rahatsızlığı olan çocukların çoğunda, ailede genetik olarak migren rahatsızlığı bulunur.

Çocuklarda migren nedenlerini tespit etmek için yapılması gereken tetkikler nedir?

Çocukların doktora götürülerek, yapılan fiziki muayenesi sonucunda gerekli görüldüğü takdirde ileri tetkikler yapılabilir. Hastalığın altında başka bir hastalığın olmasından şüphe duyulursa, beyin tomografisi, elektro ensefalografi, rezonans görüntüleme gibi tetkikler yapılabilir. 3 yaşın altındaki çocuklarda baş ağrısı olması halinde mutlaka beyin görüntüleme tetkiki yapılması gerekir. Ailenin çocukları açısından endişe etmesi halinde de aynı tetkikler yapılabilir. Çocuklarda göz sorunlarının olması halinde de, bu sorun baş ağrılarına sebep olabilir. Bunun  için aynı zamanda çocukların göz muayenesinin de yapılması doğru olur.

Ailelerin yapması gerekenler nedir?

  • Çocukların başı ağrıması halinde, ailelerin bunu sorun olarak kabul etmesi gerekir.
  • Çocukların dinlenmesi ve uyuması için özen gösterilmesi gerekir.
  • Baş ağrısının teşhis edilebilmesi için, çocukların doktora götürülmesi gerekir.
  • Çocuğun yaşam tarzı sorgulanarak, enerjisini gerektiği gibi harcaması sağlanmalıdır.
  • Ağrıların kaydı yapılıp, ağrıya sebep olan etkenler bulunmalı ve bu etkenlerden uzak durması sağlanmalıdır. Çocukların mümkün olduğu kadar sakin bir ortamda bulundurulması gerekir.

Bir Cevap Yazın