Çocuklarda öksürük neden olur?
Çocuklarda meydana gelen öksürük ailelerin en fazla şikâyet ettikleri rahatsızlıklar arasında yer alır. Özellikle kış döneminde görüldüğünde öksürük bir hastalıktan ziyade, bir sağlık sorununun belirtisi sayılır. Öksürüğün nedeni geniz akıntısı gibi basit bir soruna dayanabileceği gibi, ciddi akciğer enfeksiyonların bir belirtisi olabilir. Öksürük hava yollarındaki ve bronşlardaki reseptörlerin uyarılması sonucunda ortaya çıkan bir tepkidir. Bu bölgede bulunan mukus ya da yabancı cismi dışarı atmak için vücudun yaptığı bir reflekstir. Çocuklarda sıkça görülen öksürük bronşit, zatürre, boğmaca, larenjit ya da astım gibi rahatsızlıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir.
Çocuklarda öksürük ne zaman ciddiye alınmalıdır?
- Öksürük nöbetlerinin kriz şeklinde gelmesi halinde
- Alınan tüm önlemlere rağmen, öksürüğün 3 günden daha fazla devam etmesi durumunda
- Giderek daha şiddetli ya da havlar biçimde oluyorsa
- Öksürükle birlikte ateş varsa
- Çocuğun günlük aktivitelerini ve gece uykularını olumsuz olarak etkilemesi halinde
- Öksürük nefes alışverişini zorlar ya da sıkça tekrarlarsa ihmal edilmeden, bir doktora gidilmelidir.
Çocuklarda öksürük varsa, neler yapılmalıdır?
Öksürük şikâyetlerinde en önemli konu bunu tedavi etmek için, gelişigüzel ilaç kullanmamaktır. Öksürük için alınan ilaçların doktor önerisiyle kullanılması gerekir. Öksürüğün gerçekte bir hastalık olmadığını, vücudun solunum yollarını temizlemek için yapılan bir refleks olduğu bilinmelidir. Doktorun verdiği ilaçlarda öksürüğü bastırmak için değil, buna sebep olan etkeni tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Öksürük ilaçlarının bazıları balgam söktürücü, bazıları ise öksürük reseptörlerini baskılayıcı türdendir. Bu ilaçların doktor tavsiyesi dışında kullanılması, meydana gelen enfeksiyonun gidişatını kötüleştirebilir ve solunum sıkıntısı çekilmesine neden olabilir. Özellikle 6 aydan küçük olan bebeklerin diyafram ve solunum kasları gelişmediği için, öksürük daha ciddi sorunların yaşanmasına sebep olabilir. Bu hastalar balgamı çıkaramadıkları için, yutarlar. Bu iştahsızlık ve bulantı sorunlarının yaşanmasına neden olur. Bebeklere bilinçsiz verilecek öksürük şurupları ise, nefes alışverişlerini zorlaştırarak, balgam kusmalarına sebep olabilir. Öksürüğün vücutta bir savunma mekanizması olduğunu, aşırı derecede olmadıktan sonra müdahale edilmemesini doktorlar belirtmektedir. Genellikle viral enfeksiyonlar yüzünden oluşan öksürükte antibiyotik kullanımı faydalı olmaz. Bu sırada hastaların sıvı alımına ve beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Öksürük bir haftada geçmediği zaman zatürre, sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu yüzden doktor kontrolünde olmaları gerekir.
Çocuklar neden öksürür?
- Enfeksiyonlar: Okul öncesindeki çocukların öksürük şikayetlerinin en sık rastlanan nedeni grip, farenjit ve larenjit gibi üst solunum enfeksiyonlarından kaynaklanır.
- Alerjik enfeksiyonlar: Alerjik yatkınlığı olan reaktif hava yolu hastalığı bulunan çocuklarda öksürük sık yaşanan bir sorundur.
- Burun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığında çocuklarda öksürük meydana gelir. Burunda üretilmiş mukusun boğazın arka kısmına doğru akması öksürüğe sebep olabilir
- Yabancı cisim yutma: Yabancı cisim aspirasyonu olması çocuklarda ani öksürüğe ve bunun sürekli devam etmesine neden olur.
- Ciddi sorunlar: Çocuklarda öksürüğün etkeni tümörler, kistik fibröz, yapısal anomaliler, solunum yolunun temizliğini sağlayan tüysü hücrelerin hareket bozukluğunun olması gibi rahatsızlıklar olabilir.
Çocuklarda öksürüğü dindirmek için neler yapılabilir?
- Çocuklarda öksürük şikâyetinde bol su içmelerini sağlanmalıdır. Aldıkları su yüzünden balgamı rahatça dışarıya atacaklardır.
- Bulundukları ortamın nemlendirilmesine özen gösterilmelidir. Özellikle kış aylarında havanın kurumasında etken olan kaloriferin üstüne suyla dolu bir kap koyun.
- Çocuklarda alerjik yatkınlık varsa, yün giysilerden ve eşyalardan uzak durulmalı, evcil hayvanlar beslenmemelidir.
- Çocuğun yaşı uygunsa, ıhlamur içerek balgamı yumuşatması sağlanmalıdır.
- Yatağında yastığın biraz yükseltilmesi sağlanmalıdır.
- Bulundukları odanın havalandırması ihmal edilmemelidir.
- Burun tıkanıklığında burun sıkça ılık tuzlu suyla temizlenmelidir. Bu burun salgılarını aspire edecektir.
- Çocukların bulundukları ortamlarda sigara içilmemesi sağlanmalıdır.