Çocuklarda yemek yeme sorunları nasıl aşılır?
İnsanların gelişimi için, beslenme doğal bir ihtiyaç kabul edilir. Beslenme ortamının sağlıksız olması halinde, aile ve çocuk olumsuz koşullanacağından, bu ihtiyaç çekilmez bir hale gelebilir. Annelerin çocuklarıyla ilgili kilo ve yetersiz beslenme endişesi, beslenme zamanını bir kâbus haline getirebilir. Çocuğun yemediklerini, geriye çıkardıklarını yeniden vermeye çalışan anneler, doğru yaptıklarını düşünebilir. Çocukların çok az kilo kaybetmesi halinde bile, anneler kendi annelik becerilerini sorgular. Hedefleri “yeter ki yesin” haline gelir. Her yerde çocukların peşinde koşturarak, yemek yedirmeyi düşünürler. Bu arada çocuklarının her türlü kaprisine boyun eğerler.
Annenin yemek yedirmekte aşırı duyarlı olması hem yemek yemeyi bir sorun haline dönüştürür hem de çocukla ailenin iletişimini zedeler. Çocukta sevmediği yemeği yemesi ya da yeterli yediği halde, tabağındakini bitirmesi için zorlanması çocukta yemeğe karşı olumsuzluk gelişmesine neden olur. Bunun temelinde çocuğa istenmeyen bir şeyin zor kullanarak yaptırılması yatar. Yani çocuğu yemek yemeye zorlamak, tam tersi etki yapmaktadır. Bu zorlamanın sıkça tekrarlaması, çocuğun annesinin duyarlılığını fark etmesi halinde yemek yemeyi daha şiddetli reddeder. Bu çocuk başkalarının yanında hiç sorun çıkarmadan bile yemek yiyebilir. Bu anneleri daha fazla kızdırabilir. Yemeyi sürekli gündemde tutan, çocuğun önünde bu konuyu başkalarıyla tartışan anne yemek yeme konusunda zıtlaşmayı arttırır. Çocuklarla hiçbir konuda inatlaşmamak gerekir. Aileler daha rahat olduklarında, sinirli olmadıklarında konuya daha iyi odaklanır ve istediklerini daha rahat yaptırabilirler.
Bu durum için annenin kendisini suçlamaması gerekir. Umudunu kaybetmeden çaba göstermesi gerekir. Çocuklarını eğitirken kalıplardan kaçınması, çocuklarının biraz az yemesiyle sağlıksız olmayacağını düşünmemeleri gerekir. Yemeğin zorla yedirilmesi halinde iletişimin zedeleneceğini unutmamaları gerekir. Rüşvet, baskı ya da tehditle yemeğin yenmesinin beden ve ruh sağlığı açısından zararlı olacağını bilmelidirler.
Gün içinde yemeklerini yemeyen bir çocuk sütünü içse bile, bununla teselli bulmamak gerekir. Süt yararlı olsa da, diğer besinlere karşı iştahı yok edecektir. Yemek yemediğinde süt içeceğini bilen bir çocuk, istemediği besinleri yememek için direnecektir.
Çocukla çatışmayı önleme yolları
- Çocuklar kaşığı tutabiliyorsa, onu kendi yemesi için teşvik edin.
- Yemek ortamının rahat ve sakin olmasına çalışın.
- Kendi başına yemeyi sağlamak için, büyük tabağa az yemek koyun. Bu şekilde çocuğunuzun gözünü korkutmamış olacak ve ona tabağındakini bitirme zevki yaşatacaksınız.
- Yemeğe zamanında gelmeyen çocukla uğraşmaya çalışmayın. Siz yemeğinize devam edin.
- Yemek yerken çocuğunuzun tabağıyla ilgilenmemeye çalışın.
- Okul öncesi dönemde çocukların yemek zevkinin devamlı olarak değişeceğini unutmayın. Yemeklerini açken ve az oranlarda verin. Tepki vermezse miktarlarını yavaşça arttırın. Sevmediklerinde ısrarcı olmayın.
- Bazen yemek listesini onun hazırlamasına izin verin.
- Çocuğunuzda yemek saati kavramının oluşmasına gayret edin. Yemeklerinizi belli bir düzende yemeye gayret edin. Sizde öğün atlamayarak, ona doğru örnek olun.
- Çocuğunuzun yemek masasını hazırlamasına, size yardımcı olmasına izin verin.
- Çocuklarda zamanla damak zevkinin değişebileceğini düşünün. Ona yeni tatlar vermeye, denemesine yardımcı olun. Her zaman sabırlı davranmaya çalışın. Her konuda kararlı davranabilmek yani geri adım atmamak son derece önemlidir. Belli bir süre kararlı olup, daha sonra pes etmek, çocuğun kaprisine boyun eğmek yemek yeme alışkanlığını edinmeyi geciktireceği gibi, sizin işinizi de zorlaştıracaktır.