Çoğul gebeliklerde anneler hangi sıkıntıları yaşar?
Çoğul gebelikler rahim içinde birden fazla sayıda fetusun oluşmasıyla yaşanır. Fetuslar tek yumurtanın sperm tarafından döllenerek, bölünmede ikiye ayrıldığı tek yumurta ikizlerini ya da iki tane veya daha fazla sayıdaki yumurtanın spermle döllenmesi sonucunda meydana gelen çift yumurta ikizlerini oluşturabilir. Bunlar arasındaki tek yumurta ikizleri genetik açıdan aynı cins, çift yumurta ikizleri de, aynı ya da farklı cinste olabilir. Böyle çoğul gebelik görülme sıklığı ortalama 85 doğumda birdir. Ailesinde özellikle anne ve baba ikiz olursa, bu olasılık daha yüksektir. Bunun yanında yumurta arttırıcı ilaç kullananlarda ve tüp bebek tedavisi sırsında çoğul gebelik şansı daha fazladır. Çoğul gebelikler genellikle ikiz doğumlarla sonuçlanır. Fakat üçüz, dördüz gibi gebeliklerde nadiren de olsa, olabilir.
Çoğul gebelik sırasında anne adayını ve bebekleri bekleyen bazı risk faktörleri vardır. Bu gebeliklerde annenin taşıdığı yük artmakta ve gebelikle ilgili belirtiler daha yoğun yaşanmaktadır. Bulantı ve kusma gibi yakınmaları fazlalaşan kadında, düşük riski de tek gebeliğe göre daha fazladır. Ayrıca kansızlık, erken doğum riski, gebelik hipertansiyonu gibi problemlerde daha ciddidir. Doğacak bebeklerin prematüre olması, düşük doğum ağırlığına sahip olması, doğumun yönetilmesi ve beslenme riskleri olabilir. Üstelik tek yumurta ikizlerinin bölünme aşamasında yapışık kalması riski olabilir.
Çoğul gebeliklerde erken doğum riski olabilir
Çoğul gebeliklerde en büyük sıkıntı erken doğum riskidir. Gebeliğin erken dönemde sonlanması çoğul gebeliklerde yoğun şekilde görülür. Genellikle bu gebelikler 37. haftada sona erer. Bu süreyi geçen gebeliklerin de, daha sıkıntılı devam ettiği görülür. Bu gebeliklerde kadınlar daha fazla doktora giderler. Hamilelikte birden fazla sayıda bebeğin taşınması da, doğumdan sonra bakılması da oldukça zordur.
Çoğul gebeliklerde hangi doğum şekli tercih edilmeli
Çoğul gebelikte en iyi seçim sezaryenle doğum yapılmasıdır. Normal doğumun olması bebekler ve anne için risk kabul edilir. Bu konu hakkındaki kararı doktor verecektir. Gebeliklerin son zamanında bebeklerin anne karnında olan pozisyonuna göre doğum şekli belirlenir. Bebekler ve anne için risk olmayan yöntemin tercih edilmesi gerekir. Normal doğum yapılması kararlaştırılsa da, doğum sırasında olabilecek sorunlara karşı sezaryene geçiş yapılabilir. Genellikle çoğul gebeliklerde sezaryenle doğum yapma olasılığı daha yüksektir.
Çoğul gebeliklerde yaşanma olasılığı yüksek olan sorunlar
- Tek gebeliklere göre, anne adayı ve bebekler için daha zorlu bir dönem yaşanır
- Anne adaylarındaki bulantı ve kusma, sırt ağrısı, kramp, yorgunluk ve bel ağrısı gibi sorunlar daha etkili olur.
- Hamileliğin son döneminde kadında yaşanan nefes darlığı, çoğul gebeliklerde kadını daha fazla rahatsız eder.
- Gebelikte annenin kansızlık çekmemesi açısından, demir ilaçları kullanılır. Çoğul gebeliklerde daha fazla risklidir. Bu yüzden anne adayının daha erkenden demir ilaçları almaya başlaması gerekir. Çünkü hem annede, hem de bebeklerde demir eksikliğinden kansızlık olabilir.
- Çoğul gebeliklerde kadında daha fazla yüksek tansiyon sorunu olur.
- Kadında erken doğum riski daha fazla olur.
- Çoğul gebeliklerde düşük riski, tek gebeliklerden daha yüksektir.
- Bu gebeliklerin sezaryenle sonuçlanma olasılığı daha yüksektir
- Çoğul gebeliklerde kadının hem hamileliğinde, hem de doğumun ardından doktor takibine daha fazla ihtiyacı olur.
Çoğul gebelik yaşayan anne adayları nelere dikkat etmelidir?
- Çoğul gebeliklerde anne adayları doktor kontrolüne gitmeyi ihmal etmemeli, kadınlar tekil gebeliği olanlara nazaran daha özenli olmalıdır
- Doktorunun tavsiyesine göre, beslenmesine, dinlenme ve cinsel yaşamı konusunda kurallara uymalı ve gebeliğinin daha sağlıklı geçmesine destek olmaları gerekir
- Çoğul gebelik yaşayan kadınlar çalışıyorsa, işyerinde gebeliğin 28. haftasından başlayarak izin alabilir.
- Bu anne adayları kendilerini zorlayabilecek egzersizlerden uzak durmalı ve kendisine özen göstermelidir. Bu kendisi açısından olduğu kadar, bebeklerinin sağlığı açısından da önemlidir.
- Bütün gebe kadınlardaki gibi, sigara ve alkol gibi zararlı olan alışkanlıklardan uzak kalınmalıdır.
- Anne adayları yapacağı uzun yolculuklarda mutlaka doktorunun önerisine uymalıdır.
- Bu gebelikler erken doğum riski taşıdığından, anne adayı her zaman doğum için hazırlıklı olmalıdır. Bu durumu bir korku olarak algılamadan, çevresinden yardım alıp, kendisini doğum için hazırlamalıdır.
- Doğum oluncaya kadar yardım aldığı gibi, doğumdan sonra da aile büyüklerinden gerekli yardımı almaları gerekir. Bu şekilde kadınlar psikolojik açıdan kendini daha rahat hissedecektir.
- Hamilelikte kansızlık sorunu daha fazla olacağı için, doktorunun önerdiği demir ilaçlarının kullanması ihmal edilmemelidir.