Çölyak hastalarının yaşam şekli nasıldır?
Çölyak genetik faktörlerle gelen bir hastalık olarak görüldüğü gibi, kişinin yaşamının herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Yaşı oldukça ilerlemiş olan bir kişide bile çölyak hastalığı ortaya çıkabilir. İnsanlarda beyinde oluşan bir hastalık, anemi ve osteoporoz gibi hastalıklarla beraber ortaya çıkabilir. Alkol alışkanlığı olmayan bir kişide siroz ortaya çıkması, çölyak hastalığı açısından değerlendirilmesi gereken bir konudur. Çocukluk çağlarında kendisini şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkarabilir. Otoimmün sistemiyle ilgili bir hastalık olan çölyak, kalıtımsal bir rahatsızlıktır.
Çölyak tedavi edilmezse sonucu ne olur?
Tedavi edilmeyen hastaların uzun dönemde ince bağırsak ülseri, kollajenöz ve ince bağırsak lenfoması gibi ciddi hastalıkların etkisine girebileceği söylenebilir. Bu kişilerde farklı kanser türleri görülebilir. Bu yüzden teşhis koyulmuş olan hastaların, glutensiz diyet uygulayıp bu olumsuz etkilerden korunması sağlanmalıdır.
Hamilelik döneminde ya da doğumdan sonra çölyak görülür mü?
Çölyak hastalığı gebelik döneminde düşüklere ve ölü doğumlara neden olabilir. Hamilelik dönemi demir eksikliğinin yaşandığı doğal bir süreçtir. Çölyak hastalığı ile beraber hamilelik olduğunda kansızlık tetiklenmektedir. Gebelere uygulanan ilaç tedavisiyle demir eksikliği giderilmediğinde, çölyak hastalığı yönünden araştırma yapılmalıdır. Çölyak teşhisi bazı kişilerde jinekolog tarafından koyulabilir. Ailede genetik bir rahatsızlık olduğu için, aile bireyleri de bu konuda dikkatli olmalıdır. Çölyak uzun dönem içinde, farklı kuşaklardaki aile bireylerini etkileme olasılığı bulunmaktadır.
Çölyak hastalığı ilaçla tedavi edilir mi?
Çölyak hastalığının tedavisi sadece glutensiz diyetle yapılabilir. Ancak yeni geliştirilmekte olan bazı ilaçlar vardır. İlaç tedavisi hastalar için özellikle yolculuklara çıkarken fayda sağlayacaktır. Bunun sebebi yolculuk yaparken glutensiz diyeti uygulamanın zor olmasındandır.
Çölyak hastalarında yaşam şekli nasıldır?
Çölyak hastalığı ince bağırsakta yer alan villus çıkıntılarının protein grubundan olan glutene karşı alerjik reaksiyon nedeniyle hasar görmesi yüzünden görülen bir rahatsızlıktır. Hastaların glutenli gıda tüketimi yaptıkları zaman, bu besinler kana karışmadığı için beslenme geriliği görülür. Bu etken kişilerin güçsüzleşmesine ve zayıf düşmelerine neden olur. Bunun dışında vücutlarında yer alan organlarda bundan zarar görürler. Bu hastalar için sağlıklı yaşamak demek, glutensiz besinler tüketmekle eş değer anlama gelmektedir. Bu kişiler için yaşam felsefesi haline gelmiş olan bu beslenme şekli hayatlarının sonuna kadar uygulanması gereken bir durumdur. Çünkü henüz bu hastalığın başka tedavi şekli bulunmamaktadır. Bu nedenle yaşamları boyunca besinlerin üzerinde bulunan etiketleri kontrol etmeleri ve içinde gluten olmayan glutensiz ürünleri bulmaları gerekecektir.
Glutensiz ürünler nelerdir?
Gluten yiyecekler içinde bitkisel kaynaklı bir protein olarak en çok arpa, buğday, yulaf ve çavdardan üretilmiş olan besinlerin içinde bulunur. Bu besin maddelerini tüketmek hastalar için çok tehlikelidir. Bu besinlerle temas edilmesi bile çölyak hastalığının bağırsaklarda hasar göstermesi için yeterlidir. Bu nedenle besinlerin ambalajlarının üzerinde gluten içermeyen ibaresinin olmasına dikkat edilmeli ve bunların tüketilmemesi gerekir.