Çörek otunun zararları var mı?
Peygamber efendimizin de övgüyle bahsettiği çörek otunu sizlerde bilirsiniz. Çörek otu, siyah tohumları bulunan bir tür bitkidir. İçeriğinde bol miktarda sabit ve uçucu yağlar olan, alkaloitler, saponin ve tanen olan ve sağlığa oldukça yararlı bir bitkidir. Acımış olan çörek otu yağı bozulmuştur. Bozulan her türlü şey vücut için zararlıdır. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise, nasıl her ilaç hastalar üzerinde bir etkiye sahipse, bu etkiler farklıysa, çörek otunun da vücuttaki etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İlk söylenecek çörek otuyla yapılan tedavide ilaçlar gibi çok hızlı bir iyileşme söz konusu olamaz. Çörek otunun bir ilaç olmadığını unutmayın. Derdiniz varsa, asla imkânsız diye bir şey olmadığını bilmelisiniz. Doğruyu bulursanız, derdinize mutlaka çare olacaktır.
Çörek otu bitkisi sahip olduğu ve tıbbın tanık olduğu çok sayıda bileşimiyle, pek çok hastalıkla mücadele eden en sıra dışı bir bitkilerden biridir. Çörek otu aslında belli bir hastalık için tedavi edici özellikte değildir. Çörek otu D vitaminine yönelik bir bitkide değildir. D vitamini daha çok balık ve süt ürünlerinde vardır. Ancak vücutta D vitamini eksikliği olduğunda, bunun beslenme yoluyla karşılanması oldukça zor olur. Çünkü içeriğinde D vitamini olan besinler sadece D vitaminini içermezler, bu vitaminin eksikliğini tamamlamak için bu besinlerin fazla tüketilmesi halinde, vücutta diğer vitamin ve minerallerde yükselmiş olacaktır. Bu yüzden vücutta virüsleri, bakteri, mantar ve parazitleri, solucan ve mikroorganizmalar öldürülürken yararlı hücrelerde zarar görebilir. Bunların sürekli olarak kullanımı için bilimsel araştırmalar ve deneyler henüz yapılmamıştır. Burada tercih edeceğiniz soğuk pres yoluyla elde edilen çörek otu yağı olmalı.
Çörek otu zararları nelerdir, kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri yeterli miktar ve oranda kullanılırsa çörek otunun günlük 2 gramdan fazla kullanılmaması, 5-10 gram kadar çörek otunun kullanılması halinde günlük ve düzenli olarak bu yağ asitleri alınmamalıdır.
Çörek otu vücutta kan şekerini düşürdüğü için, özellikle kan şekeri düşük olanlar bitkinin tüketiminde gerekli önlemi almalıdır. Çörek otunda bulunan diğer bitkisel yağlar, egzamanın şiddetini artırabilir. Bu nedenle çörek otu özellikle uzun süre beklemiş bir çörek otu yağı ise, yağın oksijenle teması yüzünden oksitlenmiş ve peroksit değeri yükselmiş olabilir.
Çörek otu tek olarak ya da ısırgan otu ile birlikte kullanılırsa lipid peroksidasyonu ve karaciğer enzimlerini düşürmekte ve bununla birlikte antioksidan enzim düzeylerinin de artmasına sebep olmaktadır.
Aç karnına çörek otu alındığı takdirde, sinir sistemi hastalığı olanlarda mide tahrişine, bulantı ve kusmaya, ekşime ve yanmaya neden olabilir. Çörek otunun genellikle yemeklerden sonra alınması tavsiye edilmektedir. Çok önemli olmasa da, bu şikâyetler için doktor tavsiyesiyle anti asit ilaçlar kullanılabilir.
Çörek otunun uzun süre yüksek miktarlarda kullanıldığında, böbrek ve karaciğerde meydana gelecek yorgunluk ile karaciğerin çalışma düzenine olumsuz etki yapar. Ayrıca ciltte kaşıntıya neden olur. Vücuda zarar verici etki yapabilir.
Çörek otu tohumlarıyla ya da yağıyla pek çok olumlu ve tedavi edici etkiye sahip olmasının yanında, uygun olmayan ve özensiz kullanım nedeniyle istenmeyen hatta bazı durumlarda beklenen olumlu etkilerin aksi etkiler görülebilir. Bunların dikkate alınması gerekir.
Bitkinin tohumlarının ya da yağının sağlık için şifa verici olması için, kullanılan yönteme ve kullanım miktarına uymak özen göstermek gerekir. Bunun dışında hangi yaş grubunda, hangi hastalıkta, ne kadar ve nasıl kullanılacağı konusunda da net bilgiler yoktur.
Hamilelik döneminde çörek otu kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü rahim kaslarının kasılmasını teşvik eden bir etkisi olduğundan, düşük etkisi gösterebilir.