Çorum neresidir?
İç Anadolu bölgesiyle Karadeniz bölgesinde geçiş yerinde olan, Doğu ve Batı Anadolu arasındaki hareketli trafiğin olduğu kültür turizminin beşiği Çorum, UNESCO tarafından hazırlanmış olan dünya kültür mirası listesinde yer almaktadır. Hititlerin başkenti olan Hattuşa ve Alacahöyük, Çorum ilinin zengin kültür miraslarının arasındadır. İklim koşulları açısından, her iki bölgenin arasında kaldığından, hem Karadeniz ikliminde olduğu gibi kışın yağış alır, hem de step iklimi özelliklerinde yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Bu şirin ilimizde kültür turizminin yanı sıra, tarih turizmi, av ve yayla turizmi, kongre turizmi, bisiklet ve trekking turizmi açısından da dikkat çekici koşullar bulunmaktadır.
Arkeologların ilgi odağı haline gelmiş ve sürekli olarak yeni kazı alanları oluşturulan Çorum ilinde, Mısır uygarlığı kadar eski Hitit uygarlığı hakkında çok önemli bilgiler elde edilebilir. Ülkemizin tarih ve kültür turizmini canlı bir şekilde yaşatan yöreleri arasında, en kıymetlilerinden olan bu şehrimize duyulan ilginin tüm dünyada arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, ülkemizin tanıtımı için önemli olan uluslararası alanda üç yılda bir düzenlenen Hititoloji Kongresinin, altı yılda bir Çorum’da düzenleniyor olması, turizmde şehrimizin ön plana çıkmasına yardımcı olmuştur. Çorum bu açıdan gezilmesi gereken şehirlerimizden bir tanesidir.
HATTUŞAŞ ANTİK KENTİ: Hititlere geç Tunç Çağında başkentlik yapmış olan Hattuşaş, Boğazkale ilçesinde dört km doğuda yer alan sanat ve mimarisiyle dikkat çekici bir kültür mirasıdır. Günümüze kadar Frig, Hatti, Hitit, Asur, Galat, Roma ve Bizans kalıntılarının olduğu beş kültür katmanı gün ışığına çıkarılan bir yerdir. Bu kalıntıların kuzey tarafı Aşağı Kent, güneyindeki yerler kutsal alanlar ve tapınakların yer aldığı Yukarı Kent olarak tanımlanır. Kentte merkezde tepeye yapılan Kral kalesi (Büyük Kale) ve antik kentte iki km kuzeydoğusunda kayalar arasında olan iki girintiye kurulan Hitit açık hava tiyatrosu Yazılıkaya görülmelidir. Kalıntılar arasındaki Aslanlı Kapı, Kral Kapısı, seramikler ve yazılı belgeler gibi eserler çok önemlidir. Mısırlılar ve Hititler arasındaki Kadeş Antlaşmasına ait olan çivi yazılı tablet, antik kentin tarihsel kıymetini ortaya koymaktadır.
ALACAHÖYÜK: Alaca ilçesinde 15 km kuzeybatıda bulunan dört farklı kültürün, toplam 14 yerleşim katmanı ortaya çıkarılan ve tarihi değeri fazla olan bir höyüktür. Asıl adı İmat Höyük olan, Alacahöyük’teki ilk arkeolojik kazılar Atatürk tarafından başlatılmıştır. Bu tarihi kalıntıların Osmanlı dönemine kadar indiği tespit edilmiştir. Hattuşaş’la beraber Milli Park olarak ilan edilen bu alandaki tarihi barajın, Hitit kralı tarafından Anadolu’da olan kuraklık döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Baraj kendi havzasındaki su kaynağıyla beslenmekte ve halen kullanılmaktadır.
ORTAKÖY – ŞAPİNUVA: Bulunan yazılı tabletlerde, Hitit döneminde önemli bir askeri ve idari merkez olduğu tahmin edilen Şapinuva, Çorum’un 53 km güneydoğusundaki Ortaköy ilçesinde, oldukça stratejik bir yerdedir. Geniş bir alanda kurulan Şapinuva’da iki tapınak, ordu komutanlığı, kraliçe sarayı ve yönetim kurumları bulunmaktadır.
İNCESU KANYONU: Uzungeçit diye de tanınan kanyon, 12 km uzunluktadır. Helenistik dönem ait kalıntılar bulunmaktadır. Merdiven basamaklı mağara olarak tanımlanan su sarnıçları ve ahşap hatıl oyukların bulunduğu kanyonda, doğa yürüyüşü, kampçılık, her türlü doğa sporu ve su sporları yapılabilir. Nadir kuş türleri de kanyonda bulunmaktadır.
KYBELE KABARTMASI: Anadolu’daki Kybele kabartmalarının en büyüğü olan İncesu Kanyonunda yer alan Kybele(tanrıça) kabartması, Helenistik döneme ait bereket ve doğurganlık sembolüdür.
KANDİBER KALESİ: Osmancık ilçesinde merkezde kayaların üzerine inşa edilen Kandiber Kalesi, İstanbul’dan Amasya’ya doğru uzanan ticaret yolunun üzerindedir. Kalenin güneyindeki Roma dönemine ait kaya mezarları da görülecek yerler arsındadır.
ÇORUM MÜZESİ: Çorum’da arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin fazlalığı Çorum Müzesinin 2003 yılında restore edilmesine neden olmuştur. Arkeolojik eserlerin bulunduğu müzede, Hitit, Roma, Frig, Galat ve Helenistik çağdan değerli eserler bulunmaktadır.
ÇORUM KALESİ: Çorum’da güneyde alçak bir tepenin üzerine kurulmuş olan kalenin, Sultan Kılıç Arslan tarafından yapılan bir Selçuklu eseri olduğu bilinmektedir.
İSKİLİP KALESİ: Osmanlı döneminden kalan kalenin üç tarafı sarp kayalıklarla çevrelidir. Tek çıkışı kuzeybatı tarafındandır.
ÇORUM SAAT KULESİ: Şehrin merkezindeki minare şeklinde olan yapısıyla dikkat çeken saat kulesinde 81 basamak bulunmakta ve dört bir tarafında saat kadranı yer almaktadır.
SUNGURLU SAAT KULESİ: 1891 yılında inşa edilen ve kare prizma görünümündeki saat kulesinin, ikinci kat haricinde her katta olan yuvarlak ve kemerli pencereleri oldukça dikkat çekicidir.