Cuma gününün önemi ve bir Müslümanın yapması gereken işler nelerdir?
Cuma günü, Müslümanların bayram olarak kabul edilir. Cuma günü yapılan ibadetler, tesbihler, namazlar ve Kur’an-ı Kerim okunması diğer günlere nazaran daha çok sevap verilmektedir. Cuma gününün ehemmiyeti sadece İslamiyet de değil diğer dinlerde ehemmiyeti büyüktür. Onun için müminler için bugünü, günahlardan uzak durarak ibadetle geçirmeye çalışılmalıdır. İmam Gazali (RA)’dan rivayet edilen bir hadisi şerifte, göre cuma günü herhangi bir şekilde günah işlemeden geçerse haftanın diğer günleri de selametle geçeceği bildirilmiştir. Cuma gününün fazileti hakkında daha birçok hadis bulunmaktadır. Bunlardan iki tanesi şöyledir: bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz (SAV) buyurdu ki:
‘’Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılan ibadetlerden daha kıymetlisi, günahlar içinde de Cuma günü ve gecesinde işlenilenden kötüsü ve çirkini yoktur.’’ Ramüz
‘’Her Müslüman, Cuma günü yıkanmalı (gusletmeli), misvak kullanmalı ve güzel koku sürünmelidir.’’ Buhari
Böyle mübarek günde bir Müslüman’ın yapması gereken işler şöyledir:
İlk olarak cuma gününü, perşembe gününden itibaren ikindi namazından sonra hazırlıklar yapılmaya başlanmalıdır. Tövbe-istiğfar ile Kuran-ı Kerim ve özellikle Yasin suresi okuyarak başlanması en uygun olan ibadettir. Bununla ilgili bir hadisi şerifte bulunmaktadır. Bu hadisi şerifte, cuma gecesi, yani perşembeyi cumaya bağlayan gece kim Yasin suresini okursa bu kişinin günahları affedileceği buyurmuştur. Daha sonra cuma gecesi veya cuma namazından önce gusül edilmesi önemli şeylerden birisidir. Bundan sonra cuma namazına gitmeden önce güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbiseler giymek(yeni alınan giysinin bu günde giyilmesi sünnettir.), saç tıraşı ve tırnak kesimi yapılması sünnet olan ibadetlerdir. Tırnak kesimi cumadan önce veya sonra da yapılabilir.
Cuma namazına gidecek kişinin erkenden gitmesi ve ilk safta yer alması, namaz kılan kişilerin önünden geçmemesi, namaz sırasında hatip minbere çıkınca dünyevi bir kelam ve konuşma yapmaması gerekir. Bu mübarek günde, az da olsa sadaka vermeli, çoluk çocuğunun nafakasını bol vermelidir. Cuma gününde saat-i icabeyi ( duaların kabul edildiği anı) yakalayabilmek için vaktini ibadetlerle geçirmelidir. Peygamber Efendimize (SAV) çokça salavat-ı şerife getirilmeli, anne, baba ve büyük zatların kabirlerini ziyaret etmelidir. Bu cuma gününde bir Müslümanın vaktini boşa geçirmeden istiğfar ile geçirmesi en uygun olan ibadetlerdir.