Dalgıçlık eğitimi nasıl alınır?
Dalgıçlık yer çekiminden uzaklaşarak, özgürce uçabilmenin hissini duyabileceğiniz bir aktivite olarak adlandırılabilir. Tüplü dalışla hem streslerden, hem de sorunlardan uzaklaşıp gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Tüplü dalış kıyafetleri ve eğitimiyle zor görünse de, kolay sayılabilecek bir aktivitedir. Performansınıza bağlı olarak 3 haftalık bir eğitimle, sportif dalışlara başlayabilme olanağınız bulunmaktadır. Yapmanız gereken dalış eğitimi veren yerlere başvurarak, eğitim sonunda alacağınız uluslararası geçerliliğe sahip dalış brövesi ile sualtıyla tanışmanızdır.
Dalış eğitimi üç aşamadan oluşmaktadır.
- Teorik dersler; Buradaki amaç denizaltı ve dalış sporu hakkında bilgilerinizi genişletmektir. Dalış malzemelerini tanıyarak, basıncın vücudunuzu nasıl etkilediğini, sualtındaki tehlikelerle nasıl baş edeceğinizi ve dalışları planlarken nelere dikkat edeceğinizi kitap, video yardımıyla öğreneceksiniz. Bu konuları tam anlamıyla öğrenmelisiniz.
- Sığ su dalışları; Havuz veya benzeri bir alanda ekipmanınızı hazırlamayı, ağızdan nefes alıp vermeyi ve başınızı sudan çıkarmadan maskenizi kolayca boşaltmak gibi temel bilgileri öğreneceğiniz bir aşama bu. Bu aşamada hava kaynağı paylaşmak gibi acil durum becerileri de kazanılıyor. Tüplü dalışın tüm ayrıntılarını, nasıl beceri kazanıldığını, nasıl güven verici bir spor olduğunu bu aşamada öğrenebiliyorsunuz.
- Açık deniz dalışları; Bu aşama öğrendiklerinizi açık denizde uygulama aşamasıdır. Artık hem dalacak, hem de eğleneceksiniz. Tekneden aşağıya indiğinizde, tüm ağırlığınızı kaybedip hafiflediğinizi, farklı bir dünyaya adım attığınızı hissedeceksiniz.
Eğitim sonunda dalış sertifikasyon sistemlerinden en yaygın olan CMAS veya PADI brövelerinden birini alacaksınız. 14 yaşını geçen, her sağlıklı insanın dalış sporunu yapmasından bir sorun bulunmamaktadır. Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı, astım, kulak problemleri gibi sağlık sorunları olanlar dalış sporunu yapmamalıdır. Tüplü dalış, kurallarına uyulduğu ve gerekli tedbirlerin alındığı sürece sokakta yürümek kadar tehlikelidir. İnsan hataları sonucunda yaşanan talihsiz olaylar, dalış sporuna karşı ön yargı oluşturmuştur. Su altı bilinmezliği de bu korkuları büyütüyor. Oysa su altı da, su üstü gibi bir dünya, sadece kendine has kuralları var. Siz kurallara uydukça, su altının size zarar vermesi neredeyse imkânsız. Üstelik dalış anında, tek başınıza da olmuyorsunuz. Buddy eğitmeniniz, dalış rehberiniz her zaman sizin yanınızda olacaktır. Başlangıç kurslarından sonra, maksimum 18 metreye kadar dalabiliyorsunuz. Her zaman kurallara dikkat ederek dalmanız önerilir.