Dalgıçlık nedir?
Su altı sporları arasında en zevkli ve ülkemizde de bazı bölgelerde yapılan bir spor dalıdır. Suyun altında nefes alabilmek için çeşitli oksijen tüpleri kullanılarak yapılabileceği gibi, bazı durumlarda sadece nefesin tutulması ile de dalışlar gerçekleştirilmektedir. Yapılan araştırmalar içerisinde M.Ö. 500 yıllarında bile suyun altında kalarak dalgıçlık sporunu yapmaya çalışan birçok insanın, hayvan derisine çizilmiş resimleri bulunmuştur. Eski çağlarda yapılan dalgıçlık sporunda hayvan derisinden özel olarak yapılan bir tulum sayesinde nefes alarak balıkları avlayan dalgıçların resimleri çizilmiştir. Amerika kıtasından, farklı kıtalara deniz taşımacılığı yaparak çok değerli olan eşyaların denizcilik yoluyla taşınması sırasında deniz korsanlarının bu gemileri batırması sonucunda, batan gemi içerisinde bulunan çok değerli olan eşyaları çıkarmak amacıyla dalgıçlık sporu ortaya çıkmıştır. Okyanusun ortasında binlerce metre derinliğe batmış bir gemiyi herhangi bir oksijen tüpü olmadan dalarak, geminin içinde ki değerli eşyaları çıkartamayacak olduklarından oksijen tüpü ile dalgıçlık başlamıştır. 1943 yılında Fransız bir kaşif tarafından su ciğeri adını vermiş olduğu çok yüksek basınçlı tüp sayesinde insanların deniz altında havaya ihtiyaç duymadan uzun bir süre suyun içerisinde kalabilmesini sağlamıştır. Dalışlar özel kıyafetler ve gözlüklerle yapılmaktadır. Su altında bulunan canlılar siz onlara herhangi bir zarar vermezseniz onlar tarafından saldırıyla karşılaşmazsınız.
Günümüzde artık oksijen tüpü sayesinde iki farklı dalış şekli yapılmaktadır.
Bilimsel dalgıçlık türü: Bir diğer deyişle “Teknik Dalgıçlık” denmektedir. Profesyonel olan dalgıçlar tarafından yapılmaktadır. Daha çok batık olan bir eşyayı çıkarma, liman inşaatı için ya da batan bir gemiyi kurtarmak için yapılan dalgıçlık türü olmaktadır.
Ticari amaçlı yapılan dalgıçlık türü: Profesyonel olarak dalgıçlığı meslek haline getirmiş olan insanlardır. Ticari olarak diğer insanlara dalmayı öğreten insanlardır. Dalgıçlığı öğrenmek isteyen insanlara öğretebilirler.
Hobi amaçlı yapılan dalgıçlık türü: Yaz tatiline ya da yaşadığı şehirde dalış yapılabiliyorsa o zaman hobi amacıyla dalış yapabilmektedir. Dalışı tek başına yapmaması tavsiye edilmektedir. Özellikle de ilk dalacaksa mutlaka yanında profesyonel bir dalgıç uzmanı olması gerekmektedir. Dalış eğitmenleri tarafından çok kısa bir eğitim aldıktan sonra dalış yapabilir. Farklı canlı türleri görebilir ve denizin altında değişik bir deneyim kazanabilir.
Dalış çeşitleri nelerdir?
Serbest Dalış:
Herhangi bir herhangi bir tüp ya da nefes almasını sağlayacak başka bir cihaz olmadan sadece nefesini tutarak dalış yapacağı spor dalıdır. Dalış türleri arasında en eski olan spordur. İnsanların nefeslerini tutarak denizin dibine dalarak balıkları avlaması için yaptıkları bir spor dalı olmaktadır. Avcılık ile başlayan serbest dalış günümüzde artık spor amacıyla yapılan bir dalış türü olmuştur. 91 metreye kadar dalabilen sporcular bulunmaktadır.
Tüplü dalış: Bir diğer adıyla Scuba denilmektedir. Çok zevkli olduğundan dolayı havalar ısındığı zaman ülkemizin bazı yerlerinde yapılmaktadır. Ülkemizin üç tarafı da denizlerle çevrili olmasından dolayı, birçok yerde dalış yapılabilmektedir. Denizin içerisinde nefes alabilmek için şu an soluduğumuz havayla dolu olan bir tüp ile dalış gerçekleştirilir. Tüple yapıldığından ve tüpün ağırlığı sayesinde denizin daha da derinlerine dalabilmek mümkün olmaktadır.
Dalış sırasında nadiren de olsa karşılaşılan tehlikeler:
Dalış yapan insanların bazılarında yorgunluk görülmektedir. Özellikle de ilk kez dalıyorsa bir panik olabilmektedir. Eğer klostrofobiniz varsa o zaman deneme dalışı yaparak, kendinizi iyi hissederseniz o zaman gerçek bir dalışı yapmalısınız. Herhangi bir eğitim almadan dalıyorsanız o zaman sizin için çok tehlikeli olabilir. Suyun altı basınçlı olmasından dolayı basınç sizlere zarar verebilir. Baş ağrısı, kulak zarında zedelenme ya da yırtılma, zehirlenme, akciğerde oluşacak yaralanmalar görülebilmektedir.