Datça neresidir?
Datça Ege Bölgesinde yer alan Muğla ilinin en şirin ilçelerinden birisidir. Ege ve Akdeniz’in buluştuğu yarımadanın üzerinde bulunan Datça’nın 15. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine girmesinden sonra Knidos olan ismi değiştirilmiş ve Datça adını almıştır. Datça iklim koşulları itibarıyla tipik Akdeniz ikliminin etkisinde olsa da, nem oranı düşük bir yerdir. Bu yüzden burasının sıcağı da, soğuğu da insanı rahatsız edecek derecede değildir. İlçenin temiz havasının hem yurt içinde, hem de yurtdışında bilinmesinden dolayı ziyaretçi akınına uğrayan bir yerdir. Mavi bayraklı plajlarının olması, burada mükemmel bir deniz keyfi yaşanmasını sağlamaktadır. Turizm açısından önemli bir ilçedir. Datça yörede mavi tur düzenleyen teknelerin uğramadan geçmediği bir ilçedir. Köklü tarihinin olması, taş evlerinin güzelliği, bahçelerinde olan muhteşem begonviller, doğasıyla ve bakir koylarıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil yaşatacak harika bir turizm bölgesidir. Datça ilçesi badem yetiştiriciliğinde oldukça tanınmış olduğu için, yemeklerinde bile badem kullanan bir yerdir. Yemeklerinde zeytinyağı, bal ve badem bolca kullanılmaktadır.
Knidos antik kenti: Tarihte binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan, antik çağın izleri taşıyan Knidos antik kenti tekne turlarının uğrak yeri olarak bilinir. Antik kentin içinde sekiz bin kişilik amfi tiyatro, Demeter Mabedi, antik şehirde yaşamış olan Afrodit heykelinin kaidesi ve güneş saati günümüze kadar ulaşan tarihi kalıntılar arasındadır. Bölgede yarımada’nın batı bölümünde kalan antik kent, tarihte ilk defa çıplak olarak tasvir edilen Afrodit heykeliyle ünlenmiş bir yerdir.
Mesudiye köyü: Burasının plajları ve koylarıyla birlikte Datça’nın en güzel turizm merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Köy içinde bulunan oteller ve pansiyonlar da ziyaretçilere konaklama yapma olanağı sunmaktadır.
Hızırşah köyü: Bu köy Datça’ya 7 km uzaklığındadır. Köy Selçuklular döneminden kalan camisiyle ilgi çekmektedir. Köye giderken yolda kazı çalışmaları devam eden M.Ö. 4. Yüzyıldan kalmış olan Seramik Atölyelerini de görme olanağınız olacaktır.
Kızlan köyü: Datça’nın rüzgârları meşhurdur. Tatlı tatlı esen rüzgârla çalışan yel değirmenlerini bu köyde görebilirsiniz. Bölgenin en fazla rüzgâr alan yeri olan Kızlan köyü, Datça ilçesine yaklaşık olarak 8. Km uzaklıktadır.
Gebekum: Denize girebilmek için Datça’yı tercih eden kişilerin, burası mutlaka görmesi gereken güzellikte bir sahil yeridir. Bölgede 7 km uzunluğundaki sahilden, karşı taraftaki adaya kumul hareketleriyle oluşmuş olan sığlıktan yani denizden yürüyerek rahatça gidebilirsiniz.
Apollon tapınağı: Knidos Antik Kenti yakınlarında bulunan tarihi Apollon Tapınağı Datça ziyaretçilerinin mutlaka görmesi gereken bir eserler arasındadır.
Koylar ve bükler: Datça genel olarak bakir koyları ve bükleriyle ünlenmiş bir tatil cennetidir. Hayıt bükü, Ova bükü, Palamut bükü, Kızıl bük, Kargı Koyu, Damlacık koyu, Bencik Koyu, İskandil Koyu Datça’da gezilmesi gereken doğal güzellikler arasındadır.
Plajlar: Datça’nın çoğu plajının mavi bayraklı olduğu bilinmektedir. Perili Köşk plajı, Kumluk plajı, Taşlık plajı ve Azganlı plajı denizi ve kumsalının güzelliğiyle ziyaretçilerin beğeneceği yerler arasındadır.