Deniz taşıtları nelerdir?
Dünya yüzeyinin büyük bir bölümü su ile kaplıdır. Denizler, okyanuslar, akarsular, vb. birçok formda bulunan su, özellikle deniz yolu ulaşım alanında önemli fırsatları hayatımıza sokan önemli kaynaklardan biri olmuştur.
Gemi, vapur, vb. deniz araçları ile gerçekleştirilen ulaşım şekline “deniz yolu ile ulaşım” adı verilir. Deniz yolu ulaşımında en yalın hali ile oluşturulan sallarla başlamak üzere birçok dönemde birçok çeşit taşıt kullanılmıştır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Gemi: Tekne olarak da isimlendirilir. Değişik ebatlarda olabilen, (motor, kürek, yelken, vb. araçlar vasıtası ile) manevra kabiliyeti bulunan, su üstünde dengede durabilen bir grup deniz taşıtına verilen genel addır. Tanker, konteyner, savaş gemisi, vb. isimlerle birçok alt türe ayrılır.
Vapur: Fransızca’da “su buharı gücüyle çalışan deniz taşıtı” anlamına gelen “vapeur” kelimesinden Türkçe’ye geçen vapur, en yaygın kullanılan şehiriçi deniz ulaşım taşıtına verilen addır. 600 ila 2100 yolcu kapasiteli değişik boy vapurlar bulunmaktadır.
Feribot: Yolcular ile birlikte yolculara ait kara taşıtlarını da taşıyan şehirlerarası deniz ulaşımında sıklıkla tercih edilen, şehiriçi kullanımı da söz konusu olan bir tür deniz taşıtıdır.
Katamaran: Gezi amaçlı kullanılan, iki geminin birbirine bağlanması ile oluşan bir tür deniz taşıtıdır.
Yelkenli: Denizde, gölde veya akarsu üzerinde gidebilen, yelkeni olan ve hareket kabiliyetini yelkene borçlu olan bir tür deniz taşıtıdır. Sportif amaçlarla da kullanılan değişik ebatlarda birçok türü bulunur.
Şilep: Bir limandan başka bir limana, kargo, mal veya herhangi bir yük taşıyan, genelde kargo amaçlı kullanılan bir tür gemidir. Bazı türleri yük yanında yolcu da alınır, ancak genelde yük gemileridir.
Transatlantik: Avrupa ve Amerika arasında, Atlantik Okyanusu’nu aşmak sureti ile seferler gerçekleştiren bir tür büyük gemidir.
Deniz yolu ulaşım, karayolu ulaşımında sıklıkla yaşanan kaoslara çok önemli bir alternatif olarak hayatımızda her dönem olacak keyifli bir ulaşım şeklidir.