Denizli’nin tarihi ve turistik yerleri nerelerdir?
Denizli özellikle Pamukkale ile yerli yabancı turistlerin ilgi odağı olan şehirlerimizden biridir. Denizli şehir merkezi yakınlarında bulunan kaynak suların çevresi mesire yeri olarak düzenlenmiştir.
Yeşildere Şelalesi: Denizlinin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biridir. Yüksekliği 55 metre olup kışın yağışların etkisiyle genişliği altı metreye çıkmaktadır. Çevresi 300-400 yaşındaki anıt çınar ağaçları ile çevrilidir. Şelalenin devamında alabalık üretim tesisleri bulunmaktadır .
Laodikeia antik kenti: Denizli-Pamukkale yolunun 5. km’sinden sola sapılınca tiyatronun önüne çıkılıyor.İncil’de bahsedilen Anadolu kiliselerinden biri Laodikeia’da bulunuyor. Şehir daire biçimindeki surlarla çevrilidir. Biri kuzey, diğeri kuzeydoğuda olmak üzere iki tiyatro kalıntısı vardır. Büyük tiyatro 50, küçük tiyatro ise basamaklıdır.
Pamukkale : Denizli’nin en önemli turizm değerlerinden biri olan Pamukkale eşsiz güzelliğiyle turist akınına uğramaktadır. Bir çoğu pamuk dağına benzeyen beyazlıkta, bir kısmı ise gökkuşağı gibi rengarenk olan travertenler Çaldağ’ın güney yamacından çıkan ırmağın sularıyla oluşmaktadır. Sudaki karbondioksit uçtuktan sonra geriye
Pamukkale yalnızca nadir görülen bu özelliği ile değil aynı zamanda şifalı kaplıca özelliği ile de dikkat çekmektedir. Bir çok hastalığa faydalı olan termal suların en çok güzelleştirici etkisi olduğu düşünülmektedir.
Hierapolis antik kenti: Kenti Bergama krallarından biri olan II. Eumenes’in kurduğu ve efsaneye göre Bergama’nın kurucusu Talephos’un karısı Hieda’dan adını aldığı söylenmektedir. MÖ. 133 yılında II. Attalos’un vasiyetnamesine göre Bergama Krallığı ile birlikte Hierapolis de Romalılara miras bırakılmıştır. MS. 17 yılında büyük bir depremle burası yıkılmıştır. Yeniden kurulan kent MS. 2 ve 3. Asırlarda yeniden gelişmiştir. Hıristiyanlık Musevi olan halk arasında hızla yayılmıştır. Bu arada İsa’nın havarilerinden biri olan St. Apostle Philip de burada öldürülmüştür. Anıt mezarı kentin yukarısındaki Çal Dağı’nın eteklerinde bulunmaktadır.
Karahayıt şifalı suları: Pamukkale’nin 5 km uzağında bulunan Karahayıt köyünün şifalı suları, hamamları Pamukkale ile aynı özelliklere sahiptir. Travertenler ve antik kent çevresinde fazla yapılaşmanın önlenmesi amacıyla turistik tesis yapımına bu bölge açılmıştır.
Yazır Camii: Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bulunan Yazır Camii’nin tarihi 1801 yılına kadar dayanmaktadır. Hakkındaki birçok tarihi bilgiye kitabesinden ulaşılan Yazır caminin banisi Hacı Ömer Efendi adında bir kişidir.
Servergazi Türbesi: Denizli’nin Merkez ilçesinde bulunan Servergazi Türbesi, Yeşilköy yakınlarında bulunmaktadır. 1210 yılında Denizli’nin fethedildiği zamanlarda şehit olan Selçuklu komutanlarından Servergazi’nin inşa ettirdiği bilinmektedir. Türbenin mimarisi orijinal yapısını hala korumaktadır.
Çizmeli Kaplıcaları: Denizli’nin Buldan ilçesinde bulunan Çizmeli Kaplıcaları, bölgenin en zengin termal yerlerindendir. Çizmeli Kaplıcaları, Yenice Kaplıcaları olarak da bilinmektedir. Kaplıca sularının karaciğer yetmezliği, kalp, damar, hemoroit, romatizma ve deri hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
St. Philippe Martyrion Kilisesi: Hierapolis Antik Kenti’nin kuzeyinde yer alan bir tepe üzerindeki St. Philippe Martyrion Kilisesi, bölgenin en eski ve en önemli kalıntılarından biridir. St. Philippe, İsa’nın 12 havarisinden biridir. M.S. 80 yılında Hıristiyanlığı yaymak için buraya gelen St. Philippe, amacına ulaşamadan öldürülmüştür. St. Philippe Martyrion Kilisesi, antik yerleşim alanının kuzeyinde bulunmaktadır.
Akhan Kervansarayı: Akhan Kervansarayı, şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 13. Yüzyılda yapıldığı düşünülen Kervansaray, Selçuk Devleti komutanlarından biri olan Kara Sungur’un isteği üzerine inşa edilmiştir. Yapımında beyaz kesme taş kullanılan kervansaray günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir.
Colossae Antik Kenti: Denizli’nin Honaz ilçesindeki Colossae Antik Kenti, il merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Denizli’nin Honaz ilçe merkezine 2 kilometrelik bir mesafede bulunmaktadır.
Tripolis Antik Kenti: Denizli-Buldan’ın tarihi alanlarından Tripolis Antik Kenti, önemli bir yerleşim yeridir. Lidya döneminde kurulduğu tahmin edilse de Lidya, Pers ve Helenistik dönemlere ait bir kalıntı bulunmamaktadır. Tripolis’te tiyatro, Tripolis hamamı, Tripolis şehir binası, kale ve surlar bulunmaktadır.
Tabea Antik Kenti: Denizli’nin Kale ilçesindeki antik kent köklü tarihinin altında her geçen gün yeni kalıntıları gün yüzüne çıkartılmaktadır.Doğal bir kale görünümüne sahip olan kent, Denizli-Muğla karayolunun 78. Kilometresinde bulunmaktadır.