Deodorantlar meme kanseri yapar mı?
Deodorantlar herkesin yaygın şekilde kullandığı kozmetik ürünlerdir. Araştırmacıların bir kısmı bunların kullanımıyla meme kanseri arasında bir bağlantı olduğunu ileri sürer. Bunlar sıkça kullanılır, koltuk altındaki terlemeyi azaltır, ter kokusunun azaltılmasını sağlar ve kokuların maskelenmesine yardımcı olur.
Terletmeyen deodorantlar meme kanserine neden olur mu?
Antiperspirantların içinde alüminyum ve parapenler bulunur. Bunların meme kanserinin oluşumunda etkili olduğu bilinir. Ancak bunların meme kanseriyle olan bağlantısı için, çalışmalar daha devam ediyor. Alüminyum bazlı bileşikler ter kanallarını bloke etme eğiliminde olduğundan, vücut daha az ter üretir. Bununla ter kokusu azaltılır. Parabenlerde, deodorantlarda ve diğer ter önleyici maddelerde içine eklenen koruyucu ürünlerdir. Bunlar farklı türlerde olmaktadır. Propilparaben, butilparaben, metilparaben ve propilparaben gibi çeşitler deodorant üretiminde kullanılır. Bunlar meme kanseriyle bağlantılıdır. Bu maddelerin vücut tarafından emilmesi yüzünden, zayıf östrojen benzeri özellikleri olur. Östrojen hormonunun meme kanseri gelişiminde etkili olduğu bilinir. Fakat çoğu besin ürününde, şampuanlarda, bazı ilaçlarda ve losyonlarda paraben bulunur. Bu nedenle antiperspirantların içeriğinde olan parabenlerin meme kanseri oluşumuna neden olduğu kesin olarak bilinmez.
Ayrıca antiperspirantlar ve deodorantlar ciltteki kesiklerden ya da çiziklerden vücuttan içeriye girdiğinde kanser hücrelerini arttıracağı ve zararlı olabileceği düşünülür. Bu ürünlerin toplumda hatırı sayılır miktarda kullanılması yüzünden, meme kanseriyle ilgisi tam olarak bilinmez. Ancak yapılmış olan bazı çalışmalarda 16 yaşından önce bu kozmetik ürünlerin kullanımına başlayan kişilerde, meme kanserinin daha erken zamanlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Bu etkilerden dolayı bilim adamı ve doktorların bir kısmı bu kozmetik ürünlerin meme kanseriyle bir bağlantısı olduğunu düşünür. Sizler de bu açıdan endişe duyuyorsanız, güveneceğiniz doğal deodorantların kullanımını tercih etmelisiniz.
Deodorant kullanımı meme kanserinde nasıl bir etki yapar?
Kadınlardaki meme kanseri sıklığının artmasıyla beraber, terlemeyi önleyen deodorantlar gibi kozmetik ürünlerin meme kanserinin oluşumunda olabilecek etkileri araştırılmaya başlanmış. Uzmanlar özellikle epilasyondan sonra en az 2 gün koltuk altına deodorant kullanımını tavsiye etmemektedir. Bunların yerine su ve sabun ikilisinin kullanılması tercih edilmelidir. Özellikle bu sürede deodorantların meme kanseriyle ilişkisi üzerinde durmaktadırlar. Bu etkilerin kanser açısından bir risk oluşturduğu düşünülmektedir. Meme kanserindeki tümörlü dokular daha çok koltuk altına yakın bölgelerde oluşması, uzmanların bu bölgede kullanılan deodorant ve antiperspirantların ilişkili olduğunu düşündürmektedir.Günümüze bununla ilgili kesin bir sonuca varılmasa da, bu konuda önlem alınmasının faydalı olduğu düşünülür. Erken yaşlardan itibaren bu kozmetik ürünlerin kullananlar için, daha fazla riskli olacağı kabul edilir. Koltuk altının tıraş edilmesinden sonra, antiperspirantların ve deodorantların ciltle temasıyla, meme dokusuna giden maddelerin meme kanseri açısından riskli olacağına dair düşünceler bulunmaktadır.
Deodorant kullanımına ne zaman başlanmalı?
Çocukların cilt yapısı ince olduğu için, kimyasal maddelerin ciltten emilimi daha kolaydır. Özellikle 16 yaşından küçüklerde bu etki daha fazladır. 16 yaşından küçük çocuklar deodorant ve antiperspirant kullanımından kaçınmalıdır. Bu nedenle aileler ergenlik çağıyla birlikte, gençler koltuk altı tüylerinin temizliği ve kendilerine uygun olan deodorant kullanımıyla ilgili eğitilmelidir. Bu yaşlarda koltuk altı tüylerinin çıkması ve hormonların etkisiyle kokulu salgı yapan apokrin bezleri aktifleşir. Çocuklar bu yaşlarda koltuk altını sabunla temizlemesi konusunda eğitilmelidir.