Depresyon ilaçları nasıl kullanılmalıdır?

depresyon ilaçlarıDepresyon ilaçları psikolojik rahatsızlık olan depresyonun tedavisi için kullanılmaktadır. Günümüzde depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların başında seçici serotonin geri alım önleyicisi olan antidepresan ilaçlar gelir. Bu ilaçların içinde vodelax, depset, zendor, citol, relaxol, prozac, secita gibi ilaçlar vardır. Bu ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Depresyon ilaçlarının özellikleri ve kullanımları nasıl olur?

  • Bu ilaçlar doktor tarafından verilmezse gelişigüzel kullanılmamalıdır.
  • İlaçlar arada bir ya da ihtiyaç olduğunda kullanılmamalıdır. İlaçların depresyon tedavisinde faydalı olabilmesi için, düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Kullanım sırasında hiçbir doz atlanmamalıdır. Eğer ilacın zamanında içilmesi unutulursa, daha sonra fazladan ilaç içilmemelidir. İlacın unutulduğu kısa zamanda hatırlanırsa, o günkü doz alınabilir. Daha sonra gün içinde aynı saatte içilmelidir.
  • İlaçlar çeşitli olmasına rağmen, tedavi etme özellikleri farklı değildir. Yani ilaçların birbirlerine karşı tedavide üstünlükleri yoktur.
  • İlaçların depresyonu iyileştirici etkisi, genellikle kullanılmaya başladıktan sonraki ikinci haftadan sonra etkisini gösterir. Bu yüzden ilk dönemlerde iyileşme olmazsa, ilacın faydalı olmadığı düşünülebilir. Ancak ilacın faydalı olması, depresyonu tedavi etmesi, kişinin hastalıktan önceki döneme dönmesi genellikle birkaç ayı bulur.
  • İlaçların yan etkileri kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkabilir. Bu yüzden hastalar ilk önce ilaçtan fayda görmediklerini ve kendilerine zarar verdiğini düşünebilir.
  • Depresyon ilaçları depresyonun belirtileri geçtikten ve iyileşme sağlandıktan sonra uzun süre daha kullanılmalıdır. Eğer doktorun söylediği zamandan önce ilaçlar kesilirse, depresyonun yeniden ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz. İlaçlar başta depresyon tedavisinde kullanılacak, daha sonra koruyucu olarak kullanılmaya devam edilecektir. Bu ilaçların hem depresyon tedavisinde, hem de depresyonun yeniden ortaya çıkma olasılığını azaltmakta etkili olduğunu göstermektedir. Hastalığın tanısından sonra, depresyon ilaçları kullanan ve bundan fayda gören hastalarda tedavinin süresi birkaç yılı bulur.
  • Depresyon ilaçları bağımlılık yapmaz.
  • İlaçların çoğu sabahleyin ve tok karnına alınmalıdır. Bazı hastalarda bulantı ve kusma gibi yan etkiler olabilir. Bu yüzden ilaçlar düşük dozlar ile kullanılmaya başlanmalı ve tok karnına alınmaları tavsiye edilir.
  • Kullanılan ilaçların etkileri farklı olmasa bile, depresyonu iyileştirmek için farklı dozlarda içilmesi gerekebilir. Yani bir ilaçta etki 10 mg dozla sağlanırken, diğerinde etki için 50 mg alınması gerekebilir. Bu diğer ilacın daha etkili olduğunu göstermez. Her ilaç bünyesinde farklı iyileştirme dozuna sahiptir. Bu nedenle dozlardan yola çıkarak, ilaçların karşılaştırılmaması gerekir.
  • Depresyon ilaçlarının aniden kesilmesi uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk gibi yakınmalar meydana getirebilir. Bu yüzden kesilirken dozu azaltarak bırakmak gerekir.
  • Bu ilaçlar kullanılırken başka ilaçlar almak gerekirse, doktora mutlaka antidepresan ilaç kullanıldığı belirtilmelidir.
  • Hastaya depresyon teşhisi konulduğunda ve antidepresan ilaçlar verildiği zaman, hastanın başka rahatsızlığının olup olmadığı ve önceden antidepresan ilaç kullanıp kullanmadığı, bunlardan gördüğü fayda ve yan etkiler hakkında doktora bilgilendirme yapılmalıdır.
  • Bu rahatsızlıkta kullanılan ilaçlar yaşlı hastalarda bile güvenle kullanılmaktadır. Bedensel rahatsızlığı olanlarda bile, doktor önerisiyle kullanılabilir.
  • Bu ilaçlar depresyon dışında obsesif kompulsif bozuklukta, panik bozuklukta, yaygın anksiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklarda olumlu etkiler yapar.

Bir Cevap Yazın