Devlet Bahçeli kimdir?
Devlet Bahçeli 1948 yılında Osmaniye’de doğmuştur. Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir aileye üye olan Devlet Bahçeli, ailenin 4 çocuğundan biriydi. Babasının ilk evliğinden olan 2 kardeşi vardır.
Memleketi Osmaniye’de 7 Ocak ilkokulunda ilk öğrenimini pekiyi dereceyle tamamlamıştır. Ailesi varlıklı olduğundan dolayı üniversiteye kadar tahsilini özel okullarda sürdürmüştür. Ortaokulu Servet Bahçeli adında, kendisinden üç yaş büyük, abisiyle Adana’da Özel Çukurova Koleji’nde yatılı olarak okumuştur. Lise eğitimi için İstanbul’a akrabalarının yanına giden Bahçeli, Emirgan Akgün Koleji’ne yazılmıştır. Lise ikinci sınıfta iken Etiler’deki Özel Ata Koleji’ne geçmiş ve bu okuldan mezun olmuştur.
1967 yılında Devlet Bahçeli, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni(Şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ) kazanmış ve dış ticareti okumaya başlamıştır. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin genel başkanı olan Alparslan Türkeş’in seminerlerine gitmiştir. Ardından akademi’de Ülkü Ocakları’nı kurmuştur. 1970- 1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuştur. Devlet Bahçeli, bir taraftan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer taraftan da akademik çalışmalarını devam ettirmiştir.
1971 yılında mezun olan Bahçeli, aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademisi ve bağlı Yüksek Okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev yapmıştır. Öğrencilerle son derece yakından ilgilenen bir akademisyen olan Devlet Bahçeli, Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği’nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneğinin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır. Bahçeli ayrıca kısaca ÜNAY adı verilmiş olan Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kurdu ve başkanlığını yaptı.
Devlet Bahçeli, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde iktisat doktorası yapmış ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı’nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği yapmıştır. Dr. Bahçeli yine bu dönemlerde Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Türk Tarihi ve Dış Politika konularıyla ilgilenmiş ve bu alanlarda çalışmalar yapmıştır.
17 Nisan 1987 tarihinde Gazi Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Devlet Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultayında parti yönetimine seçilmiş ve Genel Sekreterlik görevine getirilmiştir.
MÇP ve MHP’nin yönetim kadrolarında uzun yıllar görev yapan Bahçeli, Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı görevlerinde bulunmuştur.Alparslan Türkeş’in ölümünden sonra 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılmış olan MHP 5. Olağanüstü Kongre sonrasında Genel Başkanlığı görevini üstlendi. 1999 yılında yapılan genel seçimlerde MHP’nin ikinci parti çıkması üzerine DSP ve ANAP ile koalisyon hükümeti kurarak, devlet bakanı ve başbakan yardımcılığına getirilmiştir. 2002 seçimlerinde MHP baraj altında kalınca milletvekili seçilemedi. 2007 Türkiye genel seçimleri’ne Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı olarak katılmış ve bu seçimlerde partinin barajı geçmesiyle birlikte yeniden Osmaniye milletvekili olarak meclise girmiştir.
12 Haziran 2011 tarihinde yapılmış olan Türkiye genel seçimleri için yapılan 30 Nisan 2011 tarihli Yozgat mitinginde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından kullanılan “Püskevit” sözü Türk siyasi hayatının unutulmaz miting sözleri arasında yerini almıştır. Devlet Bahçeli bu sözü bisküvi anlamında kullanmıştır. Mitingden sonraki günlerde, kelime ilginç bulunarak medya ve sosyal paylaşım ortamlarında uzun süre gündemden düşmemiştir.Hala hafızalardaki yerini korumaktadır. Püskevit sözcüğünün Bahçeli’nin memleketi olan Osmaniye’de ve Adana’da halk tarafından sık sık kullanıldığı bilinmektedir. Sözcük, özellikle iki bisküvi arasına lokum sıkıştırılarak yapılan atıştırmalık yiyecek için kullanılmaktadır.
Ablasıyla birlikte hayatını sürdüren Dr. Devlet Bahçeli bekardır ve hiç evlenmemiştir.