Dikkat dağınıklığı için hafıza teknikleri faydalı mıdır?
Dikkat dağınıklığı güçlükle hatırlanma sağlanan olaylarda, öğrenilmiş olan bilgilerin kısa zamanda unutulmasını da içine alan, gereken yerde öğrenildiği sanılan bilgilerin ortaya çıkarılamaması halidir. Akılda tutulması gereken şeyi hatırlama ve hafızaya alınarak depolanmış olan bilgiye ulaşmak bazı stratejilerin uygulanmasını gerektirir. Bazı insanlar farkında olmadan bazı hafıza tekniklerini kullandıkları için, her şeyi kolayca unutmazlar. Bazı kişiler ise bu teknikleri bilmedikleri için ya da bunları kullanamadıkları için bu sorunu yaşarlar. Bu hafıza tekniklerinin uygun yerde ve uygun şekilde kullanılması gerekmektedir. Ayrıca dikkat dağınıklığının olmaması için, kişilerin algılarının da bozulmamış olması gereklidir. Algı bozukluğu olduğunda, dikkat dağınıklığı kendiliğinden gelişme gösterir. Bu yüzden çocuklarda ve gençlerde önce algıların bozulmamış olması gerekir. Bu konuda bir sorun yoksa uygulanacak egzersizlerle dikkat toparlanmalı ve bilgiler hatırlanmalıdır.
Dikkat dağınıklığını engellemek için
Kişiler unutmak istemediği her şeye dikkat kesilmelidir. Bunun nedeni anlık hafıza süresinin yaklaşık olarak 30 saniye olmasından kaynaklanır. Duyulan ilk bilginin hafızaya kaydedilme süresi 30 saniye sürecektir. Buradan sonra uzun süre kalacağı hafıza bölümüne aktarılmaktadır. Bu nedenle bilginin hafızaya alınması için, bilginin ayrıntılarına inilmeli ve şifrelenmesine çalışılmalıdır. Bilginin tekrar edilmesi, bunu sağlamanın en sağlıklı yoludur. Bu yapılırken bilginin mantığı ayrıntılı şekilde öğrenilmeli, tekrar edilerek geri dönüşlerde daha faydalı olması sağlanmalıdır. Bu arada bilgiler için not alınması da faydalıdır. Aşina olunmayan yeni bilgilerle karşılaşıldığında, bu bilgileri öğrenmek için daha fazla zaman ayırmanız gerekir. Bunu geçmiş bilgilerle bağdaştırıp, geri çağrışımlarını arttırmaya çalışmalısınız.
Dikkat dağınıklığı belirtileri
Bu problem bebeklik döneminden başlayıp, erişkinlik dönemine kadar devam edebilir. Dikkat dağınıklığının olması çocuğun zekâ seviyesiyle ilgili değildir. Bazı vakalarda çocuğun yüksek bir zekâ seviyesine sahip olmasına rağmen, dikkat dağınıklığı olduğu için kendisini derslere veremez ve başarısız olabilir. Bu sorun yaşandığında kişilerde bazı belirtiler olur. Ancak bu belirtilerin oluşması, kişide dikkat dağınıklığının olduğuna kesin olarak işaret etmez. Oluşan belirtilerin hangi sıklıkta ve nerede yaşandığını göre değişim gösterir.
- Sık olarak bir oyundan diğerine geçerler
- Belli bir şeyle çok kısa süre ilgilenebilirler
- Sakarlıklarından dolayı sıkça yaralanma geçirirler.
- Uğraştıkları faaliyetlerin çoğunu genellikle bitiremezler
- Dersleri dikkatle dinleyemez ve çevresiyle ilgilenirler
- Ev ödevlerini tam olarak yapmaz ya da unuturlar
- Eşyalarını kaybedebilir ya da getirmezler
- Dağınık bir düzenleri bulunur
- Gelişimleri içinde geç olgunlaşma gösterirler
- Öğretmenleriyle sorun yaşar, daha saygısız ve ilgisiz olurlar
- Zekâlarına uygun başarıyı gösteremezler
- Okuduklarını anlamlandırmakta fazla güçlük çekerler
- İyi arkadaşlık ilişkileri yoktur
Dikkat dağınıklığı için destekleyici uygulamalar
Vitamin desteği alma: Zihinsel işlemlerde beyin tarafından fazla ihtiyaç duyulan çinko, B12 ve omega 3 vitaminleri alınmalı. Bunlar beyin için yakıt özelliğindedir, alınmadığı zaman beynin işlem gücü azalmaktadır.
Düzenli kitap okunmalı: Kitapların ayrıntılara dikkat edilerek okunması ve bir saat sonra ayrıntıların yeniden hatırlanmaya çalışılması gerekir. Bu uygulama zaman içinde çok fayda sağlar.
Hafıza egzersizleri yapmak: Hafıza için çeşitli bilimsel sistemler bulunur. Bunlar yoksa birbiriyle alakasız kelimeleri yan yana dizip, bunları hafızaya alma çalışması uygulanabilir. Her uygulamada kelime sayısı arttırılıp dikkat kapasitesi geliştirilebilir.
Bakarak şekil çizme: Bakarak yapılan çalışmayla bir şeklin aynısını çizmeye çalışmalıdır. Bu dikkatin toplanması için faydalıdır. Şekle bakıp bunu çizmek konsantrasyonun bir alana kaymasını sağlamaktadır.
Dikkat dağıtıcı ortamda ders çalışma: Gürültülü ortamda ders çalışma halinde, zihin otomatik olarak eyleme dönüşür. Dikkatin toplanması bu şekilde daha kolay olur. Gürültülü yerlerde olayları anlamak, zihnin daha konsantrasyon olmasını olmasını sağlar.