Diş bakımı nasıl olmalıdır?
Diş konusu maalesef en çok ihmal ettiğimiz konulardan biridir. Oysaki hayati bir öneme sahiptir. Bir çok hastalığın ortaya çıkma sebeplerinden biridir. Dişler, insan vücudunun en önemli organlarıdır diyebiliriz. Yiyeceklerin sindirim işleminin başlangıç yeridirler. Aynı zamanda konuşurken seslerin düzgün olarak çıkarılmasını yine dişlerimiz sağlar. Dişleri olmayan ya da sorunlu olan insan yemeği kolayca yiyemez ve istediği gibi konuşamaz.
Diş bakımının, bebeklikten başlaması gerekir beslenmeye azami derecede dikkat edilmelidir. Çünkü bazı vitaminler dişlerin gelişmesinde çok önemli rol oynar. Anne Sütünün yetersiz kaldığı zamanlarda çocuğa yüksek kalorili besinler verilmeli sağlıklı diş yapısına sahip olmasını sağlar. Çocuğun mümkün olduğunca kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmesi sağlanmalıdır. Bunlar, çocukta yeni dişlerin düzgün olarak ortaya çıkması çıkan dişlerinde korunması açısından oldukça önemlidir.
Dişlere zarar verecek her türlü yiyecek, içecek vb şeylerden uzak durulmalıdır. Çok soğuk veya çok Sıcak yiyecekler dişlere çok çabuk zarar verir. Dişlerle fındık ve ceviz gibi sert şeyler kırılmamalıdır. Dişler usulüne uzmanların belirttiği biçimde fırçalanmalıdır. Misvak dişler için oldukça yararlıdır. Yenilen her yemekten sonra dişlerin fırçalanması dişlerin korunması açısından önemlidir. Çürüyen diş ya zaman kaybetmeden tedavi edilmeli ya da başka hastalığa sebep olmadan çektirilmelidir. Çürük dişler bir çok mikrop barındırdığından dolayı vücuda zarar verebilir.
Sağlıklı ve uzun ömürlü dişlere sahip olmak için öncelikle diş sağlığının öneminin herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Beslenme faktörleri , genetik yapı, diş temizliği diş sağlığı üzerinde etkilidir. Florlu bir diş macunu her zaman tercih edilmelidir. Gerektiğinde diş ipini kullanmak gerekir.En önemlisi dengeli beslenmeye mümkün olduğunca dikkat edilmeli ve abur cubur yiyeceklerden uzak durulmalıdır.Özellikle en az yılda bir defa diş hekimine kontrole gitmekte büyük yarar vardır. Bu konuda da oldukça ihmalkar davrandığımız aşikardır.
Ağız bakım ürünlerini satın alırken diş hekiminizin tavsiye ettiği ürünleri almamız faydamıza olacaktır.Kişi ağız ve diş yapısına göre diş fırçası tercihinde bulunmalıdır. Diş fırçasını 3-4 ayda bir değiştirmekte fayda vardır. Fırça kıllarının yıpranmasından fırçanın değiştirilme zamanının geldiğini anlayabiliriz.
Dişlerimizi fırçalarken fırça 45 derecelik bir açıyla dişlerimize yaklaştırılmalı ve ileri-geri hareketlerle dişlerimizi fırçalamalıyız. Dişlerimizin arka yüzeylerini de fırçalamalı en son dilimize fırçayı sürüp fırçalama işlemini bitirmeliyiz. Diş hekimleri fırçalamanın 3 dakika kadar olması gerektiğini belirtmektedirler. Kürdan kullanımına dikkat etmeliyiz. Dişler arasında fazla aralık varsa bunun önlemini almalıyız. Rutin diş kontrollerimizi yaptırarak çürümelerin önüne geçmeliyiz. Özellikle uyumanda önce dişlerimizi fırçalamamız gerekir.