Diş eti çekilmesi nedir?
Diş eti çekilmesi olması halinde tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir. Diş etlerinde çekilme olması halinde, bu durum bir diş hastalığının belirtisi olarak kabul edilmelidir. Diş fırçalama esnasında yaptığımız hatalardan dolayı yaşadığımız bu durum karşısında gereken önlemleri almalıyız. Dişlerin 5 tane yüzeyi olmasına rağmen, insanların sadece 3 tane yüzünü fırçalamaları yüzünden, bakteriler asitli ortamlarla birleşip diş hastalıklarına sebep olmaktadır. Diş etlerinin çekilmesiyle birlikte meydana çıkan diş kökleri nedeniyle, diş kayıplarına kadar gidecek bir rahatsızlık oluşur.
Diş eti çekilmesi kaç türlü olmaktadır?
Görünür diş eti çekilmesi: Serbest olan diş etleri ve mine arasında bulunan diş etlerinde meydana gelen çekilmeleridir.
Görünmeyen diş eti çekilmesi: Serbest olan diş etleri ile tabanda bulunan ceplere kadar olan diş etlerinde olan çekilmedir.
Bu iki bölgede oluşan diş eti çekilmeleri, gerçek diş eti çekilmesinin oranını gösterecektir. Kişilerin sadece görünürdeki
olan diş etlerini önemsemesi, hastalığın daha fazla ilerlemesine neden olmaktadır. Bu diş çekilmeleri iltihaplı ya da iltihapsız olarak gelişebilir.
Diş eti çekilmelerinin tedavisi nasıl yapılır?
Diş eti çekilmeleri çok farklı nedenlere dayanabilir. Bunlar yaşın ilerlemesi, iltihaplar, dişlerin yerleşiminden dolayı oluşan problemler, hatalı fırçalama teknikleri, dişlerin kürdan gibi eşyalarla kurcalamak ve periodontal tedaviler gibi nedenler olabilir. İlk yapılması gereken altta yatan sebepler tedavi edilip, çekilmenin önüne geçilmelidir. Kişilerde estetik kaygılara neden olan diş çekilmelerinde, kök yüzeylerinin cerrahi yöntem kullanılarak diş eti ile kapanması sağlanır. Diş etlerindeki açılma çok fazlaysa, pembe akrilikten silikon diş eti maskesi yapılıp tedavi uygulanır. Diş eti çekilmesinden sonra köklerde dentin meydana çıkmışsa, ilaç kullanılması veya cerrahi yöntemler kullanılarak diş etleri örtülmelidir. Diş etlerinde iltihap oluştuysa, periodontal tedavinin başlangıç uygulaması yapılıp tedavi edilir. İltihap nedeniyle dentin bölgesinde duyarlılık meydana geldiyse, bu duyarlılığın ortadan kaldırılmasına gayret edilir. Vestibül derinliğinden oluşan iltihap oluşumlarında, cerrahi yöntemler kullanılarak, derinliğin arttırılmasına çalışılır. Çekilmeler köklerdeki çürüklerden kaynaklandıysa, bu durumda dolgu yapılır ya da çürük dişin çekilmesi ile tedavi yapılır. Sağlıklı diş etlerine kavuşmak için, ağız ve diş temizliğine önem vermek, günde an az iki kere doğru yöntemler kullanılarak dişlerin fırçalanması ihmal edilmemelidir. Bunun yanı sıra dişlerde kalan yemek artıkları için diş ipi kullanmak gerekir. Böylece diş eti çekilmeleri ilerlemeden tedavi edilmiş olur.