Diş eti hastalıkları nasıl önlenir?
Diş eti hastalıklarının önlenmesinde en büyük görev kişilerin kendisine düşer. Diş ve diş etlerinin sağlıklı olmasında ağız ve diş bakımının düzenli yapmak ve bu alanlardan bakteriyel plakları uzaklaştırmak gerekir. Düzenli şekilde diş doktoruna gitme alışkanlığı edinilmelidir. Günlük bakım uygulamak diş taşı oluşumunu engeller ve diş eti hastalıklarından korunmayı sağlar. Dişlerde diş ipiyle, diş fırçasıyla ya da diğer temizlik araçlarıyla ulaşılamayan bölgelerin diş doktoruyla beraber değerlendirilmesiyle diş plağı ya da diş taşı oluşumlarını uzaklaştırmak daha kolaydır. Diş eti hastalıklarından korunmak amacıyla dişlerin ve diş etlerinin üstünde olan plak ve diş taşlarının önlenmesine özen gösterilmelidir. Diş eti hastalıkları kanamalarla kendini gösterir. Bu nedenle kişiler yapacaklarıyla kendi sağlıklarını korumaya çalışmalıdır.
Diş eti hastalıklarına nasıl tanı konur?
Hastaların diş etlerinde kızarıklık, kanama ve şişme gibi etkiler görülür. Bunlar yapılacak fiziksel muayenede belirlenebilir. Periodontal sonda denilen aletle diş ve diş eti arasında olan diş eti cebinin boyu ölçülmektedir. Normal olarak periyodik diş doktoru ziyaretlerinde periodontal muayeneler yapılmalıdır. Bu sayede diş eti hastalıkları erken dönemde belirlenir ve cerrahi tedaviye gerek kalmaz.
Diş eti hastalıklarda tedavi nasıl yapılır?
Diş eti hastalıklarında tedavi dişlerin üzerinde olan plak ve diş taşının uzaklaştırılmasıyla ve düzgün kök yüzeyi sağlanmasıyla gerçekleştirir. Bununla diş etinde iltihaba neden olan irritanlar ve bakteriler uzaklaştırılır. Bu tedavi genellikle diş etinin tekrar dişe adaptasyonunu ya da diş etinin büzülerek cebin elimine olmasını sağlamaktadır. Bunun uygulanmasından sonra, etkin bir ağız bakımıyla tedavi desteklenmelidir. İlerlemiş olan diş eti hastalıklarında cerrahi tedavi yapılması gerekir. Bunlarda dişlerin etrafındaki derin periodontal ceplerdeki diş taşları temizlenir, cep büzülerek eliminasyonu ve düzgün bir kök yüzeyi sağlanır ve kolay temizlenen bir diş eti oluşturulur. Uygulanan periodontal tedavinin ardından hastalar düzenli olarak kontrol edilmeli, plak ve diş taşı oluşumların takip edilmeli ve bunların ortamdan uzaklaştırılması için çalışılmalıdır.
Başlangıç periodontal tedaviden sonra neler yapılmalıdır?
Tedaviden sonra tekrar diş eti hastalıklarının olmaması için, plak kontrolünün ne kadar önemli olduğu hastalara anlatılmalı ve bunu nasıl yapmaları gerektiği öğretilmelidir.
Dişler plak, diş taşı gibi etkenlerden temizlenmeli ve polisaj işlemi uygulanmalıdır. Polisaj tekrar gingivitis oluşmasını engelleyen bir çalışmadır. Diş taşı ve gingivitis başlamasında etkili olan bakteriyel plak, polisaj uygulanmayan pürüzlü yüzeyde daha çok ve hızla birikir.
Gingivitis tedavisinde neden başarısız olunur?
- Diş yüzeyinde olan minik diş taşı partiküllerinin tam elimine edilmemesi halinde
- Diş yüzeylerinin temizlenmesinden sonra iyi bir polisaj yapılmazsa
- Dişlerin üstündeki eklentilerin temizlenmesi, fakat irritasyonun sebebi elimine edilmemesi
- Hastanın kendisinin plak kontrolü yapmaması halinde
Tedavide hastalara verilmesi gereken bilgiler nelerdir?
Diş eti hastalıklarında başlangıç diş eti iltihabıyla başlar. Diş etindeki iltihabının en önemli nedeni ise diş taşıdır. Diş taşı diş plakları yüzünden oluşur. Yüzeyi pürüzlü olduğu için plaklara iyi bir yuva olur. Bu iltihabın devamına ve daha şiddetli olmasına sebep olur. Temiz bir ağızda tekrar diş taşı olmasının engellenmesi, iyi bir ağız bakımıyla sağlanabilir.
- Hastalar tedaviden sonra diş etlerindeki kanamalar konusunda bilgilendirilmeli ve bu kanama alanları iyi değerlendirilmeli. Kanama cep tabanından kaynaklanırsa, kök yüzeyinin iyi temizlenmediği anlaşılabilir. Bu nedenle kanamanın eliminasyonu için eklentiler temizlenmeli.
- Diş taşı temizliği dişlere zararı olmayan bir uygulamadır.
- Diş taşı temizliğinin ardından dişlerde yüzey açığa çıkacağı için, burada sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet olur. Bu hassasiyet iyi bir ağız bakımıyla 3-4 günde geçer.
Diş eti hastalıklarının cerrahi olarak tedavisinden sonra hastalar nasıl önlemler almalıdır?
- Bu cerrahi işlemden sonra hastalar iki saat bir şey yememeli. 24 saat süreyle sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak kalınmalıdır. Ilık ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Alkol ve asit içeren içecekler, baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.
- İyileşinceye kadar sigaradan uzak kalınmalıdır. Bu iyileşmeyi geciktirir.
- Protez kullananlar iki hafta süreyle bunları kullanmamalıdır.
- Hafif şişliklerde buz torbası uygulanmalıdır.
Diş taşlarını temizletmek sağlığa zararlı mı?
Diş taşı temizliğinin kurallarına uygun bir şekilde yapılması halinde, bunun dişlere ve diş etlerine zararı olmaz. Hastalar düzenli şekilde dişlerini fırçalamadığında ve düzenli olarak dişlerin diş doktoru tarafından temizlenmemesi halinde, ağızdaki diş taşı oluşumu daha fazla olur. Diş taşının fazlalığı diş etlerinde çekilme etkisi yaratır. Hastalar ağzına gereken bakımı tam olarak göstermez ya da diş taşlarını temizletmezse bunlar diş eti hastalıklarına zemin hazırlar.