Diş implantı hangi durumlarda yapılmalıdır?
Diş implantı kaybedilen dişlerin yerine yapılan genellikle titanyumdan olan ve çene kemiğine yerleştirilmiş, protez dişlere destekleyici olan yapay diş kökleridir. Bunlar çene yapısında yeterince kemiği olan herkese uygulanabilir. Ancak kemik gelişimini tamamlamamış olan kişilerde ve bazı hastalıkları olan kişilerde uygulanması mümkün olmaz. Bazı kişilerde yeterince kemik olmadığında, birden çok implant yapılarak protez tutuculuğu arttırılabilir. Ayrıca hastaların çene kemiğinin implantın yerleştirilmesine uygun olmaması halinde, cerrahi uygulamalarla hasta tedaviye hazırlanabilir. Hastalara implant tedavisinin uygulanması için bazı incelemelerin yapılması gerekir. Bunlar;
- Hastanın genel sağlık durumu implant tedavisinden önce incelenmelidir.
- İmplantın çene kemiğine tutunabilmesi ve bölgeye kaynaması için, çene kemiği detaylı olarak incelenmelidir. Çene kemiği gerektiği takdirde güçlendirilmelidir.
- Hastalarda implant tedavisine başlamadan önce, implant malzemelerinin test edilmesi gerekir. İmplant insan vücuduna uygun olan titanyum gibi malzemelerden üretilmiş olsa da, hastaların bunlara alerjisi olabilir.
- Hastaların sigara alışkanlığı, diş gıcırdatma gibi sorunları implantın ömrüne olumsuz yansımalar yapacağından, bunların daha önceden değerlendirilmesi gerekir.
- Hastanın ağız sağlığı incelenerek, implant tedavisinin avantajları ve dezavantajları değerlendirilmelidir. Tedavinin başarıyla sonuçlanması için, hastanın uzman bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Diş implantı eksik dişi ya da zarar görmüş dişlerin yerini alabilecek olan yeni dişin oluşturulmasında en uygun yöntemlerden birisidir. İmplant uygulaması ağızdaki tüm eksik dişlerin yenilenmesini sağlayabilir. Çene kemiğine cerrahi operasyonla yerleştirilen implantlar, görünüm ve kullanım açısından doğal dişler gibi görevini yerine getirir. Sorun çıkarmadıklarından hastaların görünümlerine karşı özgüvenleri artar.