Diş implantının yan etkileri var mı?
Başarıyla uygulanan diş implantlarının başarı oranı, % 98 olarak belirlenmiştir. Titanyumdan üretiliş olan implantların kullanılmasıyla birlikte, vücutta herhangi bir yan etkiye ya da alerjik reaksiyona sebep olmamışlardır. Geçmişte ilk defa 1950 yıllarında ortopedi alanında kullanılan titanyum, kemik uyumuyla implant üretiminde kullanılmaya başlanmıştır. Yüzey özelliklerinin uygun olması nedeniyle, diş implantları çene kemiğiyle bütünleşmiş yapılar olarak işlev görmektedir.
Diş implantının hatalı bir şekilde yapılması, uygulamanın kötü olması, tedavide ticari kaygı duyulması halinde bazı yan etkilerin olması kaçınılmazdır. Bu şekilde yapılan implant tedavisinden kötü sonuçların alınması riski yüksektir. Ağızda ihtiyaçtan fazla sayıda implant kullanılması, yan etkilerin oluşmasına neden olabilir. Diş doktorunun yapması gereken ilk şey daha az sayıda implant kullanıp, en iyi sonucu almak olmalıdır. İhtiyaçtan fazla kullanılacak implant hem maliyeti yükseltecek, hem hastanın yorulmasına, hem de doktorun daha fazla risk almasına neden olacaktır.
İmplant tedavisinin uygun teknikle yapılması halinde, herhangi bir yan etki oluşmaz. Çünkü implant üretiminde kullanılan titanyum doku dostu olmakla birlikte, kemik dostu olan bir elementtir. Bundan başka bir malzeme implant üretiminde kullanılmaz. Ancak bu malzemelerin ucuzunun, sahtesinin ya da kalitesi iyi olmayanın bazı firmalar tarafından ticari kaygılar nedeniyle kullanılması mümkündür. Bu yüzden implant tedavisini olmayı isteyen kişiler, implant markasına ve diş doktoru seçimine önem vermelidir. İmplant tedavisinde yaşanacak bazı yan etkiler ise, hastanın genel sağlık durumu, ağız ve diş bakımına önem vermemesi ya da hijyene dikkat etmemesiyle oluşabilir. Bu durumda implant tedavisi başarılı bir şekilde tamamlansa da, daha sonradan oluşan bu sorunlarda, implantın yerleştirildiği bölgeden çıkarılması gündeme gelebilir.
İmplant tedavisinde yaşanabilecek yan etkiler nelerdir?
Ağızda kaybedilmiş dişlerin yerini dolduran, doğal dişlerin fonksiyonu gibi işlevleri yerine getiren, estetik görünümüyle dikkat çeken diş implantları, bazen yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden tedaviden önce bazı konuların değerlendirilmesi gerekir.
Ağız içindeki bakterilerden kaynaklanan sorunlar: Hastada diş eti çekilmesi gibi bir sorun olduğunda, diş implantındaki kökler açığa çıkabilir. Bu şekilde bakterilerin birikimi ve zamanla enfeksiyon oluşabilir. Nadiren bunun ilerlemesi halinde çene kemiğine yerleştirilen implantın kaybedilme riski vardır. Buna neden olmaması için ağız ve diş bakımını ihmal etmemek, doğal dişlerde olduğu gibi temizliğe dikkat etmek gerekir.
Enfeksiyon ve iltihap yüzünden kaynaklanan sorunlar: Çene kemiğinde olan diş implantı etrafında enfeksiyon ve iltihaplanma olması mümkündür. Bu durum genellikle ağız hijyeni ve ağız sağlığına dikkat etmeyen kişilerde olabilir. Bazen virüslerin olması söz konusudur. Bu daha çok şeker hastası ve sigarayı fazla içen hastalarda görülmektedir. Bu nedenle şeker hastalarının kan şekerinin kontrol altında olması, sigara alışkanlığı olanların bunu tedaviden önce bırakmaları ve tedavinin ardından iyileşme döneminde sigarayı içmemeleri gerekir.
Diş implantını vücudun istememesi: Bu çok nadir olsa da, bazı hastaların bağışıklık sistemi tarafından implant reddedilebilir. Bunun sebebi tam olarak bilinmese de, daha çok sigara içen kişilerde görülür. Ayrıca diş gıcırdatma sorunu bulunanlar, titanyum alerjisi bulunan kişilerde diş implantını reddetme olasılığı vardır.
Sinirsel sorunların bulunması halinde: İmplant tedavisi uygulanırken hastaya lokal anestezi yapıldığı sırada, bazen sinirler hasar görebilir. Bu durum hastanın diş etinde hissizliğe ve ağrıya sebep olabilir. Kişide konuşma, yemek yeme, tıraş olma gibi durumlarda zorlama olabilir. Bu yüzden implant tedavisinin uzman bir diş doktoru tarafından yapılmasında fayda vardır.
Titanyum alerjisinin bulunması halinde: Titanyum yapı olarak sağlam bir element olması ve kemiklerle çok iyi bir uyum sağlaması yüzünden implant üretiminde kullanılır. Alerjik etkisi yoktur. Ancak buna rağmen bazı kişilerde titanyum alerjisi bulunabilir. Bu nedenle implant tedavisinden sonra hasta rahatsızlık duyarsa, implantın yerleştirildiği yerden çıkarılması gündeme gelebilir. Bu elemente karşı alerjisi olanların bağışıklık sisteminde bazı sorunlar da gelişebilir.
Sarı tırnak sendromu olması: Bazı kişilerde implantlar sarı tırnak sendromu denilen bir rahatsızlığa neden olabilir. Bu araştırmalarla tespit edilmiştir. Böyle bir durumda implantın yerinden çıkarılması gerekebilir. Bu şekilde sarı tırnak sendromuna çare olunabilir.
Bu türden oluşabilecek yan etkiler diş implantı tedavisi sırasında nadir olarak görülen durumlardır. Günümüzde yapılan implant tedavilerinde oldukça yüksek başarı oranı yakalamış olup, bu tedavi yaygın olarak kullanılan dental tedavilerin içinde yer alır.