Diş nasıl fırçalanmalıdır?
Bilindiği üzere insan vücudunda en fazla bakteri barındıran organlardan biri de ağızdır. Ağız bakımının doğru yapılmaması durumunda vücudumuzdaki mikrop dengesi bozularak diğer organlarımızın da zarar göreceği hastalıklar ortaya çıkıyor. Bunun için de ağız bakımımızı doğru bir şekilde yapmamız lazımdır. Ağzımızın temiz olması içinde dişlerimizi düzenli ve doğru biçimde fırçalamamız gerekiyor.
Diş fırçalamaktaki amaç, dişerimizin üzerine yapışmış olan yemek artıklarını diş fırçası yardımı ile temizlemek. Diş Hekimi Abdurrahman Özkömürcü, dişlerin günde iki defa fırçalanmasını ve diş ipinin ise iki günde bir uygulanmasını ileri sürüyor.
Özkömürcü, doğru diş fırçalanmasını şu şekilde sıraladı:
Orta sertlikteki bir fırçası ıslatmadan üzerine bezelye büyüklüğünde macun sıkıldıktan sonra üst çenenin arka kısmından başlayarak diş fırçasının yarısı dişte yarısı ise diş etinde olmak üzere nazik bir basınçla fırçalanmaya başlanmalıdır. Daha sonra fırça küçük dairesel hareketlerle dişler üzerinde gezdirilmelidir. Onun ardından da yukarı aşağı doğru fırça sürülerek süpürme hareketi yapılmalıdır. Bu işlem bütün dişler üzerinde tekrarlandıktan sonra diş fırçalama işlemi bitirilir.
Diş aralarındaki bakteri plağı diş fırçasıyla temizlenmesi mümkün değildir. Bunun içinde diş ipi kullanılmaktadır. İki el yardımıyla tutulan diş ipi işaret ve orta parmakla yönlendirilir. İp, bir yandaki dişe yaslanarak aşağı doğru hareket ettirilir, daha sonra da aynı aralıktaki diğer dişe yaslanarak aşağı doğru çekilir. Bu işlem de bütün dişlere uygulanır.