Diş sağlığını korumak için ne yapılmalıdır?
Diş sağlığı kişilerin itina göstermesi gereken konular içinde yer alır. İnsanlar bu konuda yeterince dikkatli davranmayarak,
sağlıklarını riske atmaktadır. Sindirimin başladığı ağızda yaşanacak olumsuzluklarda ilk etkilenen organların dişler olduğu bilinmelidir. Dişler besinleri öğüten, onları sindirime hazırlayan bir görev üstlendiğinden, diş sağlığına dikkat etmek oldukça önemlidir. Dişlerin ağızdan eksilmesi konuşma ve çiğneme gibi zorluklar yaşanmasına neden olacaktır. Dişler öncelikle süt dişleri ile başlayan, sonra kalıcı dişlerle devam eden bir süreç geçirir. Diş sağlığını korumaktaki en önemli etkenler arasında diş eti iltihapları ve dişlerde oluşan çürükler sayılabilir. Dişlerde oluşan hastalıklar çene kemiğini eritebileceği gibi, diğer organları da etkisi altına alabilir.
Diş sağlığını etkileyen nedenler nelerdir?
Diş çürükleri: Dişlerin yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar tarafından asit ortamı oluşturulması dişlerde çürüklerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Tüketilen besinler içerisinde karbonhidrat ve şeker içeriğine sahip olanlar diş çürümelerinde daha etkili rol oynar. Kurallara uygun yapılacak diş fırçalama ile diş ipi kullanımı bakterilerin zararlı etkilerini önleyici nedenlerdir. Çürükler oluştuktan sonra, dişlerde oyuklar oluşturup diş yapısını bozucu, kendiliğinden iyileşmeyen bir rahatsızlık meydana gelmektedir. Bakteriler tarafından oluşturulan asitler, diş minesi üzerinde delikler oluşturup ilerler. Diş minesini eriterek, alt kısmında oyuklar meydana getirir. Bu aşamaya geldiğinde başlayan ağrılar dişte ve çene kemiğinde irin oluşturup apseye neden olur. Tedavi edilmediğinde kişi için zor bir süreç başlar. Çürüklerde ağrı süreci geç başladığından, düzenli diş doktoru kontrolleri erken aşamada müdahale edilmesine neden olacaktır. Düzenli yapılacak ağız ve diş temizliği, sudaki flor oranı diş yapısını ve sağlığını koruyan, çürükleri engelleyen sebeplerdir.
Diş eti hastalıkları: Diş minesi altında bulunan yumuşak tabakada olan hastalıklar, ağız kokusundan, diş kayıplarına kadar farklı sorunlara yol açar. Diş etlerinin sağlıklı olması, hastalıklarının olmaması diş sağlığı açısından önemlidir. Ağız hijyeni bozulduğu dönemlerde diş etlerinde problemler başlar. İltihaplanmalar, diş eti çekilmeleri ve kanamalar diş sağlığının bozulduğunun göstergesidir. Tedavi edilmediği takdirde çene kemiğine kadar zarar verecek bu rahatsızlık önemsenmelidir.
Dişlerdeki gelişim bozuklukları: Ağızda mevcut olan diş düzensizliği, ağzın kapanma sorunu gibi nedenler diş çürümesini hızlandırır. Dişlerin erken kaybedilmesine neden olan bu sorunlar, alt ve üst diş yapısında uyumsuzluk yaşanmasına neden olur. Ağız kokusu ve çiğneme güçlüğü çekilebilir. Düzensiz diş yapısının en büyük nedeni erken kaybedilmiş olan süt dişleridir. Bu nedenle süt dişlerinin bakımına daha çok özen gösterilmelidir. Çocuklarda bu sorun konuşma zorlukları yaşanmasına neden olabilir. Sigara kullanılması, antibiyotik ilaçlarda dişlerde renk değişimi yapabileceğinden buna dikkat edilmelidir.
Diş sağlığı nasıl korunur?
Ağız ve diş sağlığının en önemli etkeni temizliğine dikkat etmektir. Kurallara uygun yapılacak diş fırçalama ve diş ipi kullanılması sağlıklı diş yapısını kazanmasını sağlayacaktır. Beslenmeye önem verilmesi, yemeklerden sonra dişleri düzenli olarak fırçalamak, hiç olmazsa ağzın su ile çalkalanması diş sağlığınızı korumaya sizlere yardımcı olacaktır. Düzenli yapılacak doktor ziyaretleri, meydana gelebilecek sorunların erken teşhis edilip, tedavi edilmesinde faydalı olacaktır.