Diş temizliği nasıl olur?
Dişlerin temizlenmesi zamanla dişlerin üzerinde biriken bakteri plağının ve diş taşı birikiminin dişlerden uzaklaştırılmasıdır. Dişler ağzın içinde devamlı olarak dişleri güçlendiren ve korunmasına yardımcı olan kalsiyum ve diğer maddeleri içeren tükürükle temas halindedir. Bu dişler açısından iyi olsa da, zamanla dişlerde kalsiyum birikmesine sebep olur. Bu madde dişlerde zamanla birikip, görünümü aynı kireç birikimi gibi olur. Rengi genellikle diş renginde olur. Bu yüzden dişin bir parçası gibi algılanır. Fakat yine de bazı kişilerde kahverengi veya siyah renkli olabilir. Diş tartarının dişlerin üzerinde birikmesine ve yayılmasına müdahale edilmediğinde, bakterilerin diş eti etrafında çoğalmasına uygun ortam hazırlarlar. Diş temizliği yapılmasının sebebi, diş yüzeyinde bakterilerin birikimini ve çoğalmasını engelleyebilmek için, bu bölgenin temiz ve pürüzsüz bir hale getirilmesidir. Diş temizliğinden sonra, evde dişlerin periyodik bakımı daha kolay ve pratik bir şekilde yapılır. Ayrıca diş temizliği ile plak ve diş taşının sebep olduğu ağız sağlığı sorunlarının da olmamasını sağlar.
Diş temizliği nasıl yapılır?
Diş doktoru diş temizliğinde kullanılan özel aletlerin yardımıyla, diş etlerine zarar vermeden dişlerde olan zararlı birikimleri uzaklaştırmaktadır. Bu uygulama acı vermeyen ve çok uzun sürmeyen bir işlemdir. Ancak dişlerin temizliği geciktirildiğinde, diş taşları daha fazla olur ve lekeler artar. Bu yüzden temizlik seansında süre ve sayısı artabilir. Bu işlemde el aletleri, suyla çalışan titreşimli makine, toz kullanan makine ve ultrasonic temizleyici makineler kullanılmaktadır. Lazerle yapılan diş temizliği, daha iyi bakteriyel temizlik gerçekleştirilir. Kullanılan aletler ne olursa olsun, yapılan müdahale sadece diş taşlarını kırma ve bunları dişlerden ayırmaya yöneliktir. Diş taşlarının temizlenmesi sırasında dişlere zarar verilmemektedir.
Diş temizleme aşamaları
Ultrasonik cihazla temizlik: Diş temizliği için kullanılan ilk cihaz ultrasonik alettir. Bu cihaz ultrasonik titreşimlerle büyük diş taşlarının dişlerden ayrılmasını sağlar. Bu işlemi yaparken su püskürtüp, bölgenin temiz kalmasını sağlar ve ısının belli seviyede kalmasına yardımcı olur. Cihaz çalışırken uğultu ya da tiz bir ıslık sesi çıkartmaktadır. Ancak bu ses düşük olsa da, ağızda olduğu için başın içinde yankılanıp daha etkili şekilde duyulmaktadır. Cihazın ucu kavisli ve yuvarlatılmış gibidir, ancak keskinliği yoktur. Bu yüzden dişi kesmez. Dişte birikimler fazla olursa, bunun temizlenmesi biraz uzun zaman alabilir.
İnce el aletleriyle temizlik: Ultrasonik alet büyük diş taşlarını dişlerden uzaklaştırdıktan sonra, ince el aletleriyle diş temizliğine devam edilir. Bunlar dişlerden küçük birikintileri uzaklaştırıp, diş yüzeylerini daha pürüzsüz hale getirir. Bu aletler dişlerin şekline uygun kıvrımlı ve eğimli şekildedir. Bu nedenle dişlerin aralarında ve kıvrımlarında birikmiş diş taşlarını kolay şekilde temizleyip, dişlere zarar vermeden diş temizliği tamamlanır.
Cilalama işlemi: Dişlerin diş taşlarından temizlenmesinden ve tamamen pürüzsüz hale gelmesinden sonra, dişlerin cilalanma işleminde geçilir. Düşük hızda olan bir alete takılan cila fırçasıyla, dişlerin üzerine özel cila pastası uygulanır. Uygulanan dairesel hareketlerle dişlere parlaklık kazandıracak uygulama yapılır.
Flüorür uygulaması: Diştemizliğinde gerekli görüldüğü takdirde dişlere flüorür uygulaması yapılabilir. Profesyonel şekilde yapılan diş temizliğinin son aşaması bundan oluşur. Flüorür uygulamasının formatı jel, köpük ya da macun formunda olabilir. Bunlar dişlere özel aletlerle uygulanmakta ve dişlerde 30 saniye kadar bekletilmektedir. Dişlerde kalan fazlalık tükürülerek dışarı atılmalıdır. Bu mide için zararlı olduğundan, kesinlikle yutulmaması gerekir. Uygulamadan sonra yarım saat herhangi bir şey yenmemesi gerekir.
Diş temizleme can yakar mı?
Diş temizliği genellikle ağrısız biter. Ultrasonik alet kullanıldığında, biraz titreşim hissedilebilir, diş taşlarının kazınmasında bu duyulabilir, ancak fazla rahatsızlık hissedilmez. Fakat bazı durumlarda ağrı hissetmek mümkündür. Bunun sebepleri arasında ise;
- Diş minesi altında bulunan dentin bölgesi açığa çıktıysa ve korunmasız durumdaysa
- Diş etinde farklı etkilerden oluşan yaralar varsa, bunlar diş temizleme sırasında acıya sebep olabilir.
Diş temizleme yapılmazsa ağızda
- Diş eti çekilmesi ve buna bağlı diş kayıpları olabilir
- Diş eti çekilmesiyle, diş yüzeylerinde hassasiyet olabilir
- Diş eti çekilmesiyle diş yüzeylerinde çabuk çürüme ve zor tedavi edilme
- Diş taşlarında birikmiş bakteriler yüzünden, çürük oluşumu artar
- Diş taşları ağız kokusuna sebep olabilir
- Diş taşı ve diş eti hastalıklarından dişlerde sararma oluşur
- Diş taşı dişi tutan kemiği eritebilir ve dişlerde sallanma olur.