Distimi nedir?
Distimi insanlarda görülen bu rahatsızlık depresyonun hafif şekli olan ama uzun bir süre devam eden bir durumudur. Bu rahatsızlık genellikle kendisini sürekli olarak mutsuz eden kişilerin ortak kişilik özelliği olarak kabul edildiği için, teşhisini koymak oldukça güçtür. Bir kişinin distimik bozukluk içerisinde olması için neşesiz olma ve mutsuz olma gibi belirtilerin yetişkin bireylerde en az iki yıl süreyle devam etmesi, çocuklarda ve ergenlik döneminde olan bireylerde ise en az bir yıldır devam etmesi gerekmektedir. Bu dönemde bir süre mutluluk duyulan dönemler yaşanmış olsa da, bu süreç iki aydan daha uzun devam etmez. Bu süreç bittikten sonra hastalar yeniden depresif döneme geçiş yapar. İki yıllık sürede majör depresyon geçirilmese bile, bu durum kişide distimik bozukluk oluşması için yeterli bir kriterdir. Distimi oluşmasında genetik ve çevresel faktörler etkili olur. Belirtilerin hafif ya da kronik seyretmesi, kişinin bunu kendi kişilik özelliklerine yormasından dolayı tedavinin gecikmesine neden olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde halsizlik, bitkinlik, ağrılar ve bir iç hastalık gibi yansımalar yapar. Distimi ciddi bir hastalık olmasına rağmen, etkileri o kadar bunaltıcı derecede olmadığından dolayı kişiler tarafından fark edilmez. Bunun nedeni majör depresyonda olan belirtilerin distimi belirtilerini kapsamamasıdır.
Distimi kaça ayrılır?
- Erken başlangıçlı distimi: Bu hastalığın 21 yaşından önce başlayan türüdür.
- Geç başlangıçlı distimi: Bu hastalığın 21 yaşından sonra başlayan türüdür.
Distimi hastası kişilerde olan özellikler nedir?
İki yıl süre boyunca depresif ruh halinde olmanın dışında aşağıdaki belirtilerden an az ikisinden şikayetçi olmak gerekir.
- İştahta azalma ya da aşırı miktarda yemek yeme
- Sürekli yorgunluk hali
- Düşük benlik durumu
- Uyku bozuklukları
- Yoğun derecede ümitsizlik duygusu
- Yoğunlaşma bozukluğu
- Kararsızlık içinde olmak
Distimi tedavisi nasıl yapılır?
Rahatsızlığın tedavi edilebilmesi için sadece ilaç kullanımı ve terapi yapılması yeterli gelmemektedir. Bu tedavi yaklaşımında hastalığın iyileşme süresinin uzaması ya da ileride yeniden tekrarlaması gibi etkiler yapmaktadır. En iyi tedavi yaklaşımı olarak, psikiyatr kontrolünde alınacak ilaçların uygun dozlarda ve zamanlarda kullanılması ve hastaya terapi desteği verilmesidir. Terapinin devamlı şekilde olması, hastanın buna sabır göstermesi, ilaçları uygun dozlarda kullanması distimi rahatsızlığının iyileşme dönemini hızlandıracaktır. Tedaviden sonra depresyonu atlatabilen hastalar yaşamdan zevk alarak, yaşamın iyi ve kötü taraflarını daha iyi görebilir. Bu rahatsızlık başka kişilik bozuklukları ile beraber görülebilir. Bu kişilerde görülebilecek kişilik bozuklukları Borderline, paranoid, obsesif, histrionik kişilik bozuklukları olarak sayılabilir.