Doğal beslenme nasıl olur?
Doğal beslenmek ,sağlıklı beslenme anlamına gelir ve beslenme insanın uzun süre hayatını devam ettirmesi , gelişmesi ve büyümesi için bir ihtiyaç olan besinleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Bu besinlerin bazıları vücut tarafından alınmadığı takdirde ise ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Vücudumuzun bütün hastalıklara karşı dirençli olması yönünden sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Günümüz hayat şartlarında herkesin yoğun bir tempo ile çalışması ve sağlıksız beslenme, stres durumu insanları son derece olumsuz olarak etkilemektedir. İnsanların özellikle yağa, karbonhidrata, proteine, suya ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Özellikle proteinler vücudumuzdaki hücrelerin temel yapısını teşkil etmektedir ve gelişim açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. Yağ da insan vücudunun yaklaşık olarak yüzde on sekizini oluşturur ve enerji deposu olarak kabul edilir. Yağın yanı sıra karbonhidratlar da vücudumuza enerji veren besinler olarak kabul görmekte olup, vücut suyunun dengede kalması için büyük bir öneme haizdir.
Günümüzde hastalıklar oldukça hızlı bir biçimde artış göstermektedir. Daha önce adını bile duymadığımız yeni hastalıklarla artık sık sık karşılaşmaya başladık. Genç yaşlı demeden bir çok insan sürekli hastalıklara yakalanıyor. Günümüzde yediğimiz besinlerin bir çoğu son derece sağlıksız olduğu için ve bu sağlıksız besinler çeşitli hastalıklara neden oluyor.
Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve her alanda kullanılmaya başlanmasıyla birlikte ortaya çıkan hibrit tohum adı verilen bir kez ürün verip bir daha ürün alınamayan tohumlar ile yetiştirilen çeşitli meyve ve sebzeler hayatımızı tehdit ediyor. Bir çok bilim adamı meyve ve sebzeleri yetiştirildikleri mevsime göre tüketilmesi gerektiğini belirtiyor ve tavsiye ediyor.
Sağlıklı yaşamın sırrı bize ve tüm canlılara adeta hayat veren doğadan geçiyor. Doğadan yardım alarak yapılacak doğal beslenme hakkında uzman tavsiyeleri şunlardır:
1. Organik doğal olarak üretilmeyen yiyeceklerden farklı olarak yüksek miktarda C vitamini ve beynimizin gelişimi açısından çok önemli olan Omega 3 gibi yağ asitlerini içermektedir. Doğal olmayan besinlere oranla daha vitaminlidir çünkü kimyasallarla vitamin değerleri yok edilmemiştir.
2. Genetiğiyle oynanmış olarak üretilen sebze ve meyveler organik yiyeceklerin sağladığı faydayı sağlamazlar. Doğal olmayan sebze ve meyvelerde kullanılmış olan aşı ve ilaçlar, Parkinson, kanser, kronik yorgunluk sendromu gibi oldukça uzun süren hastalıklara neden olabilir. Organik yiyeceklerin yetiştirilmesinde kimyasal yöntemlerden uzak tamamen doğal yöntemler kullanılmaktadır.
3. Son zamanlarda bilinçli tüketicilerin artmasıyla birlikte organik besin tüketimi yaygınlaştığı için bu besinlere ulaşmak normal besinlere ulaşmaktan neredeyse daha kolay hale gelmiştir.
Dengeli ve düzenli beslenebilmek için tüketeceğimiz gıdaları haftalık olarak planlamanız icap etmektedir. Özellikle alışveriş yaparken abur cubur diye adlandırdığımız gıdaları almaktan kaçınmamız gerekir. Yediğimiz yiyeceklerin karbonhidrat ve lif açısından çok zengin olması önemlidir. Tuzlu gıdaları fazla kullanmamak gerekiyor.. Yatmadan önce yemek yemek sağlığımız açısından zararlıdır. Vücudumuzun su dengesinin sağlanması içingünde en az 2-3 litre arası su içmemiz gerekiyor. Her öğün ölçülü olarak davranıp ve porsiyonlarınızın küçük olmasına dikkat etmeliyiz.
Yemek konusunda herkesin iradenize hâkim olmasında fayda vardır ve bunun için bazı uzmanlar insanların ruh hallerini ve yediklerini kaydeden bir günlük tutmalarını önermektedir. Kendinizi kontrol edebilmeniz için bu son derece iyi ve kolaylıkla uygulanabilecek bir yöntemdir diyebiliriz. Tüketeceğiniz yiyecekleri bilinçli bir biçimde tüketmemiz gerekmektedir ve ağzınıza götürmüş olduğunuz her lokmaya ayrı ayrı dikkat etmeniz gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmek sağlıklı yaşamanın en önemli kuralıdır. Beslenme alışkanlığının daha küçük yaşta çocuklarımıza kazandırılması onların ilerde doğru beslenmesine yardımcı olacaktır.