Doğru girişimcilik nedir?

Başarısız olan girişimlerden sonra pek çok tecrübeli girişimci, Türkiye’de var olan girişimcilik potansiyelinin gerçek bir kazanca dönüşmesi adına, girişimcilikle ilgilenenleri değil, doğru girişimcilikle ilgilenenleri baz almaya başladılar. Yani ortaya girişimcilik kavramından daha farklı bir kavram doğru girişimcilik konusu çıktı. Bunun ifade ettiği, her eline kağıt kalem alıp plan yapanın girişimci sayılmayacağına yönelik. Gerçekten de bakıldığı zaman Türkiye’nin Avrupa ülkerleriyle karşılaştırıla girişimcilik potansiyeli,  çok fazla yukarılarda. Ama başarı oranında aynı durum geçerli değil.81056_girisimcilik_haftasi_ile_ilgili_yazi

Bunun sebebi, girişimcilik ve doğru girişimcilik arasındaki farkın hissedilemeden ortaya çıkılması. Sonrasında da başarısızlığın söz konusu olması doğal. Doğru girişimcilik üzerine düşünenlerin ortaya koydukları yanlış girişimciliğin kapsamı ise şu şekilde:

  1. Azı kesim sadece hayal kuruyor. Ama icraat yok. Kendisini ise girişimci olarak lanse ediyor. Harekete  geçmek için doğru zamanın geleceğine inanıyor. Ama o zamanın nerede olduğundan veya ne zaman geleceğinden kendisinin de şüpheleri olduğundan habersiz. Bunlar girişimci sayıldıkları için potansiyel yüksek gözüküyor ülkemizde.
  2. İkinci olarak plan ve program yapmayı başaranlar ama hiçbir zaman bunu sahada tatbik edemeyenler. Bunların ilginç yapıları, kendilerini sürekli düşünmeye iter. Düşündüklerini Japonlar gibi çok hızlı bir şekilde plana dökerler. Ama icraata geçme konusunda kendilerinde bir güven bulamazlar. Riske girmekten korkarlar.
  3. İyi bir plan başarı olabilir. Ama bunun sahada tatbik edilmesi lazım. Bu kısımda olanlar, kağıt üzerinde planlarının simülasyonuna takınan adamlar. Fazla zararsız olmak adına planları üzerinde sürekli değişiklik yaparak en güzeline kağıt üzerinde ulaşma gibi bir saçmalıkları var.
  4. Bu grupta olanlar ise, erkenden köşe olacağını sananlar. Girişimciliğin yanlış taraflarından belki de en önemlisi burası. Erkenden köşe olmak, girişimcilik için söz konusu değil. Bunu yapan biri varsa, göstersinler. Her fikir erkenden yeşermez. En iyi fikir bile olgunlaşmak için senelerce bekliyor…

Bir Cevap Yazın